2006/12/31

Bloggbokslut

Vet ni...nu är det alldeles strax slut på 2006. Endast 30 h återstår innan vi går över till 2007.

Jag har suttit o kollat igenom mina blogginlägg under 2006. Detta för att kunna gå in i 2007 med nya friska tankar. En sak jag märkt är att bloggen gått mer o mer från att vara politisk till att bli lite mer i dagboksform. Jag hoppas att dessa inslag har glatt Er läsare oxå.

Januari: Jag skrev entreprenader i gymnasieskolan som ger många vinster. Detta efter en diskussion vi hade i BUN då vi i alliansen inte var överens om detta när vi fick upp det på bordet. Jag skrev att jag aldrig kommer att acceptera en post ngn stanns bara för att jag är kvinna. Vidare kritiser jag tjänstemän i Bollnäs kommun för att inte vara objektiva.

Februari: Denna månad lanserade Centerpartiet sitt förslag om ungdomsavtal på våra kommundagar i Södertälje: ungdomsarbetslösheten kom i fokus. Steg togs i riksdagen bland studentfrågorna kring en ny studiesocial utredning och ekonomisk ersättning till studenter om CSNs handläggningstid är för lång. Jag började skriva om behovet av maktskifte i Sverige. Min linje kring universitet i Gävle eller ej fick ett inlägg där fokus ska vara på kvalitet. I februari gör även Jesper sin första kommentar på min blogg.

Mars: Jag kritiserar F! över att en röst på dem är en bortkastad röst. Jag och Åsa (kollega på studentkåren) hittade kurser på HiG som heter "Vilda vänner i naturen " och "Fiske och fiske". Jag kritiserar Ny ordning i Sandviken. Jag och Magnus Andersson ger oss in i en insändareföljetong med HiG kring universitet eller inte och att de ska se förbi statusfyllda titlar och lillebrorskomplex. Min dator kraschade och jag tappade kontakten med omvärlden med kom tillbaka med ett inlägg om ungdomsavtalen, Laila och kata(s)trofen och SFS.

April: Centerpartiet lanserar krafttag mot ungdomsarbetslösheten. Centerstudenters förbundsstämma hölls då Peter Ranki blev vald till vår ordförande. Jag lägger även denna månad in en länk till Jespers blogg. Jag uppmanar att man ska rösta i kommunvalet. Jag kritiserar även SFS och deras fullmäktige utifrån de förslag som låg till deras FUM. Bloggen firar 1 år!

Maj: Jag och personalen på Gefle Studentkår åkte till Barcelona - en otroligt trevlig resa som jag gärna gör om med Er. Jag kritiserar (s) första maj-budskap. Utbildning ska ge jobb och kvalificerade jobb. Jag ställer mig frågan om vi någon gång kommer att få veta vad som hände annandag jul då tsunamin drog in över thailand och vad Lars Danielsson gjorde. Jag vårstädade även vår sommarstuga. Samt att vi höll möhippa för nuvarande Fru Forsman.

Juni: Jag börjar månaden med att argumentera varför jag tycker att för- och grundskolepeng är bra. Jag skriver att vi politiker inte ska detaljstyra med anledning av vänsterpartiets läxfria-skola, att AMS är en massa trams. Jag tyckte även att vi skulle "Reclaim the Nationaldag" och ge dagen tid för reflektion och umgås i gott sällskap. Jag ger min in i debatten mot Sverigedemokraterna och att vi måste stå upp för ett mångkulturellt samhälle. Alliansen blev överens om energipolitiken. Vi hade främmande från USA, Ullis och PO gifte sig och vi firade midsommar i Gällsjön.

Juli: Almedalsveckan i Visby drar igång så det blir många analyser därifrån med utspel och tal. Jag åker till Helsingfors och firar att Kenneth fyllde 50 år. Jag och Jesper analyserade Göran Perssons tal från Almedalen där ha inte nämnde sina stödpartier ngt eller ordet företagare. Jag och Magnus Svensson skriver i Hälsingetidningarna att friskolor ökar valfriheten. Jag undrar hur Miljöpartiet vill lösa ungdomsarbetslösheten. Att det har varit en god befolkningsutveckling i Bollnäs Kommun under den borgerliga alliansens ledning. Jag och Jesper hade lite semester innan jag började mitt sommarvikariat. (s) presenterar sina vallöften i Bollnäs. Jag och Tessan åker till Gotland.

Augusti: Centerpartiet höll valkonvent dit jag anslöt direkt från veckan på Gotland. Jag kommenterar Marita Ulvskogs uttalande: "Vi måste börja tala om vad vi vill genomföra.” Att S lovar mkt men lovar inte att genomföra det. Jag och kår- och föreningsaktiva i Gefle Studentkår och studentföreningar vill att man ska knyta den högre utbildningen närmare arbetsmarknaden. Jag blev bloggutmanad i 4 små rätter. Jag började prenumerera på DN. Valstugorna invigs i Bollnäs. En rapport presenteras där en arbetsförmedlare i snitt förmedlar 8 jobb per år. Alliansen enas om familjepolitiken.

September: Jag medverkade i Radio Gävleborgs maratondebatt - först ut i ämnet Demokrati. Jag svarade på samtliga frågor som SVT hade i Testa Ditt Val på bloggen. Jag räknade ner för det kommande valsegern med att närvara på Centerpartiets riksvalvaka i Sthlm. Jag raggade min sista röst på väg till valvakan. Jag oroade mig även för utgången i Bollnäs där Sjukvårdspartiet tog 3 mandat och vem som skulle styra Bollnäs var oklart. Sverigedemokraterna kom även in i fullmäktige. Jag skrev in mig på Arbetsförmedlingen som arbetslös. Jag redogjorde för Centerpartiets agerande vid BUNs möte i frågan kring kulturkvarteret. I slutet av månaden uppdagades det att pengar förskingrats från Gävle CUF-krets.

Oktober: Jag blir upprörd över att homosexuella inte får lämna blod. Jag följde regeringsförklaringen med stor glädje och noterade snabbt ner de nya ministrarna. Jag åker på Centerpartiets eftervalskonferens. Jag plockade en sommarbukett ute på en promenad. Den borgerliga budgeten läggs och jag blir bl a glad över att högskolestyrelserna ska avpolitiseras och att kårobligatoriet ska avskaffas. Jag är förvånad över det ramaskri som blir när den borgerliga regeringen faktiskt genomför det som de har lovat. Jag blir oxå förvånad över den budget som S lägger - hade de inte lärt sig ngt av valresultatet? Vi hade sista KF-mötet för perioden 02-06. O jajemän, det blev snökaos.

November: Jag tog mig till Gävle trots snökaos. Det blev klart att Samverkan för Bollnäs ska styra Bollnäs i 4 år (Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna). Socialdemokraterna är bittra att de som största parti inte får vara med och styra. Jag ger min in i klimatdebatten. Jag fyller år och jag o Jesper åker till Helsingfors. Jag gör debut som operabesökare. Jag tycker det att bra att man ska upptäcka elevernas situation tidigare i grundskolan. Jag blir irriterad över den kultur som råder på arbetsförmedlingen.

December: Jag besökte Hå Julmarknad med mamma. Jag tycker att startlagen är bra. Jag blir påhoppad på Arbetsförmedlingen för att jag är Centerpartist och att de inte vet hur de ska göra nu. Centerpartiet vill tipsa regeringen om onödiga regler för företagare och startar en insamling. Jag gör besöksdebut på Läkerol Arena. Jag föreläser om insändarskrivande på en CUFkurs och hejar på Fuglesangs rymdresa. Jag besökte Ludde i Vallstaskogen. Jag och Jesper har varit tillsammans i 6 månader. Jag rasar över att könsrollerna så tydligt syns i julklappstips. Jag blir full av glädje att Uppsala Universitet föll i högsta domstolen kring ett diskrimineringsärende. Vi hade sista nämndsmötet i Barn- och utbildningsnämnden där jag lämnar min ordinarie plats. Jag hade en trevlig julafton med familjen och Jespers familj.

Pust...det var mitt bloggår. Med detta inlägg 142 stycken. Det är mycket jag är glad över för 2006. Att jag träffade Jesper, att vi har maktskifte i Sverige mm. Det har varit ett kul oc händelserikt år. Jag ser fram emot 2007.

Jag hoppas att vi ses igen under 2007.

Gott Nytt År på Dig!

/Karin

2006/12/30

Förbrytare avrättad

När jag slog på nyheterna imorse möttes jag av att Saddam Hussein hade avrättats. Hanär en av vår tids störste förbrytare - men jag beklagar att han inte fick ställas till svars för allt det han gjort innan. Bland annat folkmordet mot 100.000-tals kurder under den så kallade Anfalkampanjen under 1980-talet. Inte ihjälgasningen av tusentals kurder i Halabja. Inte invasionen i grannlandet Kuwait 1990. Inte anfallskriget mot Iran 1980-1988, inte de stora massakrerna mot shiamuslimerna 1991.

Nu ka man bara spekulera kring efterföljnderna. Kan Irak bli demokratiskt? Månag menar att avrättningen av Saddam är ett övergrepp från västvärlden. Jag hoppas att Irak kan byggas upp och bli en demokratisk stat - utan inblandning från väst.

OBS! Jag vill poängtera att jag är emot dödsstraff.

/Karin

2006/12/29

Arbete efter var och ens förutsättningar

På 00-nyheterna på Ekot igår så rapporterades det om att Försäkringskassan har börjat inventera långtidsjukskrivningar runt om i Sverige. Från två undersökta län visade det sig att mer än en tredjedel av dem som tidigare bedömts som helt arbetsoförmögna av Försäkringskassan faktiskt kan arbeta, i alla fall i någon utsträckning.

Det känns som att kassen har påbörjat en nya process. Istället för att gömma undan personer i åtgärder eller långa sjukskrivningar så borde man istället hjälpa människor att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Att människor får jobba utifrån sina förutsättningar samtidigt som det sker en rehablilitering.

Samtidigit som vi har en regering i Sverige där fokus är på jobben. Hoppet finns alltså.

/Karin

2006/12/28

Nu så är det glada julen slut slut slut...

...fast julgranen ska vi inte kasta ut än. Bortstädningen av julen får vänta tills Tjugondedag jul då Knut har namnsdag.

Det har varit en jätte bra julhelg i år. Jesper har skrivit så fint på sin blogg om detta så egentligen hade jag bara kunnat länka dit - men jag vill ändå skriva lite.

Kvällen före julafton så kom Jesper upp till Segersta. Faktiskt så hade vi Bingolottos uppesittarkväll på TVn kvällen före julafton. Lotter hade vi oxå köpt så vi spelade lite Bingolotto - där vann jag 100 kr.

Julaftonen var lite hektisk - men otroligt mysig. Jag, Jesper och Ulrika (min syster) besökte Hanebo Kyrka på förmiddagen. Lite julsånger och samling kring krubban. Kollekten gick till BRIS - så jag hoppas att många var givmilda. Min brors sambo Frida och hennes lilla syster Erika samt min kompis Veronica + två till sjöng julsånger i kyrkan. Det var jätte fint.
Efter kyrkan så åkte vill Jespers mamma i Söderhamn och firade jul där tillsammans med Jespers båda bröder Lennart och Ingmar. Ingmars sambo Ingela var oxå med. Vi får inte glömma hunden Totti koxå. Julmat och julklappar blev det.
På kvällen så firade vi jul hos mina föräldrar tillsammans hela familjen med respektive. Syrrans kille Mathias var inte här, dock deras två "barn" katterna Nicke och Siva. Jag tyckte nog att vå julbord va lite jobbigt att få i sig en och samma dag - så det blev inte så mkt ätit hos mina föräldrar. Efter maten så delade vi ut julklappar. Jag fick bland annat böcker, ljusfat, äggkokare, pastamaskin, scarf, örhängen, armband, garn och stickor för att sticka en scarf och det vanliga toasettet med tandborstar, tvål, tandtråd osv.
Själva juldagen var väldigt lugn - hände inte så mkt mer än att jag började sticka på min scarf o jag o Jesper slappade ute i Bryggstuga hos min bror. På annandagen hände det lite mer med fest hemma hos Mia innan vi (jag, jesper, mia, ullis, ida, erik, lisa, veronica, sara och johanna) åkte in till Bollnäs och var ut på Tuppen. Mkt trevligt där man träffade på många som man inte alls träffar på så ofta.
Igår var vi till Jespers pappa med sambo i Vansätter och firade lite jul där med mat och klappar. Och innan jag o Jesper åkte ner till Gävle så besökte vi Variant och hans mor på lite fika.

Så en jul med mkt gemenskap och mat. Så nu efter nyår, då ska det där kortet på friskis köpas in.

/Karin

2006/12/21

Julen tar sig

Nu hör jag mor o far på nedervåningen; de håller på med julskinkan som ska in i ugnen och uppnå de magiska graderna för att den ska bli ätlig. För tillfället har jag glömt graderna men jag har för mig att det är uppåt 70-75 grader. Det kommer lukta så gott imorgon när man kliver upp med färdig julskina.

Syster har oxå kommit hem för julen med sina båda katter, Nicke och Siva. Det har blivit lite mycket katthår här nu..men men. De är ju för söta :)
Vi har ikväll pysslat lite; slagit in lite julklappar och gjort kola. Imorgon bär det av till Bollnäs för att inhandla det sista; behöver bl a hitta en julklapp till pappa..Vad ska jag köpa? Sen finns det en lista, eller flera, från mamma som vi oxå ska handla ifrån.

De blir nog jul i år oxå :) Fast jag kommer sakna att vakna upp på julafton och titta ut genom fönstret och se ett vitt vinterlandskap.

/Karin

Sista nämndsmötet

Idag var jag på sista mötet med Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs Kommun. Under mandatperioden har vi haft 36 sammanträden (hade förvaltningschefen räknat ut). Jag trodde mötet skulle gå ganska fort - men vi höll på mellan 8:30 - 16:00 med en väldigt trevlig jullunch då den centrala förvaltningen slut upp och vi avtackade dem. Vår ordförande Ingrid Hammarberg (Fp) blev oxå avtackad då hon efter nyår inte längre är ordförande för nämnden. Det var inte långt ifrån tårarna för henne och jag förstår henne. Samtidigt så ger man sig in i politiken så vet man att det handlar om ett förtroendeuppdrag och inte livstidsposition som man hamnar på. Men jag vill passa på att tacka Ingrid; vi har inte tyckt lika i alla frågor vilket har synts på nämnden (lite tråkigt) men hon är ändå en god människa och har en förmåga att förklara saker på ett bra sätt och få oss igenom sammanträdena galant. Jag har lärt mig mycket under denna mandatperiod.

Noterat under dagens sammanträde är att de Socialdemokratiska nämndsledamöternas agerande på nämnden inte stämmer överens i vad det övriga partiet tycker. "Jag kan inte garantera att det övriga partiet tycker lika i denna fråga" sa Jan Lahenkorva (s). Iof har det visat sig vara så i många frågor nu för tiden där S-ledamöter varit eniga med majoriteten under nämndsmötena (VA-taxa, Kulturkvarteret osv) men när ärendet kommit upp på Kommunfullmäktiges bord så har partiet ändrat ståndpunkt och nämndledamöterna har fått stå tillbaka och försvara ett annat beslut. Vem skulle vilja jobba så politiskt? Vad finns ledarskapet? Jag tror S har lite att jobba med.
I alla fall, den fråga som S idag tyckte som majoriteten i (men säkert inte när det framöver kommer upp till KF) var att bygga en hästanläggning vid Nytorp.

Även om det var sista nämndssammanträdet med BUN så slutar inte det kommunpolitiska engagemanget. Förutom att vara ordinarie ledamot i Kommunfullmäktige så kommer jag efter nyår att vara ledamot i den nya Nämnden för Lärande och Arbete. Vi splittar nämligen upp BUN till två nämnder; den nyss nämnda samt Barn- utbildning och kulturnämnden. Blev hälsad välkommen av Vuxenutbildningschefen idag till den nya nämnden och jag längtar. Det ska bli så kul!

/Karin

Yes - universitetet förlorade

Idag kom domen från Högsta Domstolen kring diskrimineringsfallet vid Uppsala Universitet. HD gav de klagande studenterna rätt; Uppsala Universitet gjorde fel när de avsatte 30 platser vid Juristprogrammet för studenter med utlandsfödda föräldrar. De klagande tjejerna hade högre betyg än de som antogs bland de 30 studenterna med utlandsfödda föräldrar. Därmed så fastställer HD domen från Hovrätten. Alla tre instanserna har gett studenterna rätt. HD slår nu fast att etnisk kvotering innebär en olaglig diskriminering. Det strider mot förbudet mot diskriminering i lagen om likabehandling av studenter i högskolan att på förhand vika studieplatser åt en viss grupp, till exempel utifrån etnisk bakgrund.

Äntligen har vi fått på print att så har kan man inte göra. Högskolor och Universitet måste hitta ett annat sätt att jobba med mångfald än att diskriminera andra studenter. Men arbetat måste börja tidigare - redan på grund- och gymnasieskolan.

/Karin

2006/12/14

Uppenbart

Satt ikväll och surfade lite på nätet efter julklappstips. Behöver hitta ngt bra till min bror och min far (tips mottages tacksamt!!). Så jag tänkte se vad nätet hade att erbjuda. Men jag blev bara irriterad. Nästan allt som är förslag till män var tekniskt och macho. Medan de julklappar som föreslogs till tjejer var avsevärt mkt mjukare. Inte nog med att vi ser könsskillnaderna i leksakstidningarna - de finns även när man letar julklappar på nätet. Blir bara så irriterad på dessa fördomar. Kan inte jag som kvinna vara intresserad av en digitalkamera, DVD-brännare, väggfäste för platt-tv, trådlös överföring. Nä då, ett salt o pepparkar, smycken, rosa Ipod, blommig brödrost och en bh utan axelband får man upp på julklappar till henne.

"Vi måste höja våra röster för att höras"

/Karin

2006/12/13

Kundbokningar

Idag har jag, tror jag, jobbat sista dagen med kundbokningar. Jag har jobbat lite åt Svenska Finansgruppen i Gävle och Stockholm med kundbokningar. Vad är då Finansgruppen? Jo, de är oberoende finansiella rådgivare och hjälper företag med skatteplanering, försäkringsrådgivning och placeringsrådgivning. Det som är så bra är att de är helt oberoende från banker, fond- och försäkringsbolag så det har en väldigt bred produktbas att erbjuda ur och därmed oxå anpassa de till kunden. Kunden i detta fall är företag samt privatpersoner. Rådgivningsmötet tar en ½ h, är kostnadsfritt och kunden binder sig inte för ngt.

Visst låter det bra? Jag tycker idéen är klockren. Tänkt att helt fritt kunna erbjuda företagare och privatpersoner de behöver. En bank har ju bara sitt produktsortiment och det som de har inom fyra väggar. Här har Finansgruppen mkt att erbjuda Visst, det har inte varit helt rätt med bokningar men idéen är bra tycker jag.

Dagen till ära, iof mer för att det var Lucia, så kom det ett bud med pepparkakor, lussekatter och frukttårta - underbart gott. Vem som budade dit kalaset vet vi inte - men tack och bock för det var gott.

Nu ska jag vara med på ett budgetmöte i Bollnäs innan julbord med Centerpartiets Kommunkrets i Bollnäs tar vid.
/Karin

2006/12/12

6 månader

Bild från Helsingforsresan i november
Idag har jag och Jesper varit tillsammans i sex månader. Jesper har skrivit så fint om detta att jag inte behöver tillägga så mkt mer än att han är helt underbar :)

/Karin

2006/12/11

Ludde i skogen

Idag har det varit en händelserik dag. Jag var och hämtade syrran vid tåget för att sedan åka till Bollnäs på möte på LRF Konsult med mor, far och bror. Efter mötet åkte jag och Ulrika till Ludde som bor i en koja i skogen i Vallsta norr om Bollnäs. Jätte trevligt var det att få träffa honom. Jag har inte gjort det så mkt. Men han höll pratade mkt och berättade roliga historier. Han sjöng inte vilket han annars brukar göra. Vi hade med oss lite mat, mjölk och ljus till Ludde. Kan passa på att rekommendera hans bok som ska komma ut här i veckan. Ta en tur upp till honom i skogen och köp den av honom. All behållning går till att mata djuren.
När vi väl kom hem jag o syster så hade mor o far dukat upp en jultallrik...smarrigt!

Nu ska jag snart iväg på gruppmöte med vår fullmäktigegrupp i Bollnäs.

För övrigt undrar jag vem som ska bli ordförande för S nu framöver. Nu har t.o.m Jämtin sagt ifrån. Undrar just hur starka Margot och Jämtins är när det väl komer till kritan. Men en sak är säker; Margot skulle bli en bra partiledare för S...men ack så farlig.

/KA

Nga bilder från dagen

Ludde

Jultallriken

2a adventsljuset

2006/12/10

2a advent

Ville bara skicka en liten Andra Adventshälsing innan jag kliver på tåget. Vad passar bättre än med en bild på Gävle Bocken. Jag hoppas att den får stå kvar i år. Det är ett riktigt julinslag i Gävle. Fast det enda som saknas nu är snö...jag längtar!

Följ Bocken live här.

/Karin

Insändare, AMS och Fuglesang

Sitter nu och mumsar på lite choklad jag fick idag. Gävleborgs CUF hade en Ung&Grön kurs och jag var inbjuden som föreläsare. Jag berättade hur man skriver en insändare. Jätte kul att få föreläsa tycker jag. Nu ska jag hålla koll framöver om jag ser ngn insändare av dem i tidningarna - jag gav de nämligen ett uppdrag.

Igår rapporterades att en åtgärd hos Arbetsförmedlingen skulle tas bort. Nämligen den där invandrade läkare fick läsa svenska för att sedan kunna börja jobba inom vården. Arbetsförmedlingen säger att det är regeringen som plockar bort detta. Fast det är ju helt fel. Det är Arbetsförmedlingen själv som tagit beslut att lägga ner den. Anslaget till AMS har ju skurits ner väldigt mkt för att pengar ska satsas på rätt saker. AMS måste ju disponera om - men vad de väljer att lägga ner det avgör AMS. Så det är fel att skälla på regeringen i denna fråga.

ÄNTLIGEN! Nu har Fuglesang fått starta sin rymdresa. Jag trodde inte att d skulle komma iväg i natt heller så jag gick inte upp o kollade på detta. Så här i efterhand skulle man kanske ha gjort det. Men jag antar att det går att se på andra ställen :)

/Karin, som drar norrut nu

2006/12/07

Hockey

Ikväll blir det hockeypremiär för mig. Eller jag har ju varit på hockey förr, men inte i Läkerol Arena. Fd Gavlerinken har byggts om och heter numenra just Läkerol Arena. I Gävle som man är...Det ska bli spännande och se det pampiga bygget och det tillfräschade. Samt att se Brynäs vinna över Frölunda :)

/Karin

Tipsa om onödiga regler

Sveriges regering vill göra det enklare att vara företagare. En del av det arbetet handlar om att ta bort onödiga regler för företagare.

Vi vill nu ha din hjälp med att få veta vilka regler som styr företagandet som du tycker skulle slopas. Alla förslag kommer att överlämnas till näringsminister Maud Olofsson.

Fyll i Din lista här.

/Karin

2006/12/06

Lite blandat

Öppnade precis detta bloggfönster för jag hade ngt att tillföra...men det måste ha blåst bort. Får ta att nämna nga andra saker då.

- Var in på AF igår igen för att boka en sökandresa till en intervju. Då såg hon min Centerknapp. Innan jag skulle gå så blev jag lite påhoppad om alliansen politik. Jag fann mig inte riktigt i diskussionen men sa att "vi plockar ju bort det som riksdagen har infört". Hon sa även att arbetslösheten ökat " ja, men de har ju funnits innan" menade jag..."ja det har de ju - fast då har de varit dolda" sa handläggaren tillbaka.
Blev bara spå paff att de hoppade på mig. Men de känner väl en ovisshet som man kan göra vid organisationsförändringar. Att de inte ser möjligheterna istället. En möjlighet att ändra om sin organisatio där fokus blir på de arbetssökande där resurser läggs på de (oss) för att hitta ett jobb.

- Såg Argument igår där Annie Johansson pratade om författarpeng. Helt sjuk tycker jag att 188 författare från 161 000 om år. Detta för att kunna ha en bredd på kulturen då deras verk kanske inte köps i den utsträckning som t ex Liza Marklund. Men varför ska mina skattepengar gå till kultur som varken jag, o inte ngn annan heller, köper? Jätte konstigt tycker jag.

- Sen är det tråkigt att Prinsessan Lilian inte får vara med vid Nobelfesten bankett. Synd tycker jag..

Over n' out

/Karin

2006/12/04

Julmarknad, bandy och Startlag

Vi närmar oss julen med stormsteg. Första advent var igår och när man är ute och åker bil när mörket fallit så lyser det så fint ur fönster nu när adventljusstakarna kommit upp nästan överallt. Mamma och jag har idag varit i Ordenshuset i Hå på julmarknad. Där fanns det mycket fint. Jag inhandlade en ljuslykta till att hänga upp i fönstret åt mig själv samt pekade på nga julklapstips till mamma. Lite julklappar fick jag oxå handlat. Listan blir lite kortare, men ja, det saknas nga klappar än. Jag har inte riktigt infunnit julhandlingsstämningen - bra det för det har sinat i kassan.
Jag och mamma hann även med att kolla in julhandlingen på Lenninge Paviljongen. Där handlade jag bara till mig själv...

Sen har jag hunnit varit o sett Bollnäs vinna över Tillberga med 6-3. Uruselt spel av Bollnäs - men bra stundvis. Bollnäs låg faktist under med 0-2 efter ca 3½ min.

Idag skickar Socialminister Göran Hägglund ut ett remiss som innehållar förslaget att stopplagen ska rivas upp. Han menar att vinst i vården är inget problem. Så länge vårdgivarna följer lagen är vinst i vården inget problem. Förslaget innehåller även att förbudet att vården uteslutande ska bedrivas via finansiering via det offentliga upphävs samt att landsting ska ha möjlighet att besluta om avknoppningar av verksamheten.

Detta är ett bra förslag tycker jag. Den förra regeringen var ju rädd för att släppa in andra alternativ på marknaden - o bevare mig väl om de skulle gå med vinst! Tänk om inte ett bolag fick gå med vinst?! Behovet ska styra vården och med en startlag, istället för ett stopplag, så kommer behovet att styra. Det blir bättre tillgänglighet till vården med en mångfald.

Många är ju skeptiska att det avknoppas till privat verksamhet. I Bollnäs har vi en privit specialistmottagning, Mitt Hjärta, som många Bollnäsbor talar varmt om; "de är så bra" osv. Nu har han som är föreståndare vunnit i ett anbudsförfarande att ta över Bollnäs Hälsocentral från Landstinget Gävleborg (just nu pågår förvisso överklagningar). Då är det positiva rop i Bollnäs -"gu va bra att just han har fått det - han är ju så bra". När det är någon känd - då fungerar det med privat regi. Jag undrar just hur det hade varit om det ngn okänd vunnit i anbudsförvarandet. Att de ska anställda en känd, för oss Segersta-Kilaforsbor, doktor där gör det hela inte sämre direkt.

Fram för fler alternativ i vården!

/Karin