2006/09/29

Ut o fara i helgen

Fredag. Solen skiner ute och det är verkligen jätte skönt. Om ca en timme ska jag och Jesper kliva på tåget för att åka till Östersund och hälsa på min syster. Hon och Mathias har flyttat till en större lägenhet så det blir inflyttningsfest, lite shopping osv. Ska bli skoj!!!

Fick ett mkt trevligt samtal idag - till en arbetsintervju. Så nu får jag ladda lite och peppa upp mig. Det verkar vara ett spännande jobb.

För övrigt så stormar det lite i Gävle CUF-krets. Den fd kassören är polisanmäld för bedrägeri då han överfört pengarna från CUF-kontot till sitt eget systematiskt sen 2002. Tydligen ska man inte lita på någon. All heder till Mia Leander och Henrik Björkman som har skött allt detta jätte bra med få kontroll över kontot, polisanmälan och hanteringen av media. Vi känner oss alla besvikna och förtvivlade över det som har hänt. Pengar som har varit avsatta för valrörelse och verksamhet har försvunnit till en person. Jag blir så arg.

Hoppas att Ni får en trevlig helg alla!

/Karin

2006/09/28

Kulturkvarteret i Bollnäs

Idag hade vi Barn- och utbildningsnämnd i Bollnäs. En nämnd som beslutade om budget för 2007-2009, som för första gången diskuterade högre utbildning i ca 30 min och en nämnd som antog att en grundskolepeng ska införas i Bollnäs Kommun. Mkt intressant dag alltså. Vi hade även upp ett ärende kring kulturkvarteret i Bollnäs, en fråga väckt av Folkpartiet. Jag vill bara här förklara varför jag röstade som jag gjorde.

Jag är för en utveckling av kulturkvarteret i Bollnäs. Ett kvarter där fokus är på unga och där unga och vuxna kan umgås tillsammans och ta del av samt utöva kultur. Det finns ett genomgående tänk kring detta som lockar. Förslaget som presenteras är ritat av en arkitekt (obs en) och det finns bara en konstadsuträkning där totalen ligger på 51 miljoner för hela paketet plus de ökade drift sam kapitaltjänstkostnaderna. Att handlingar läggs på nämndes bord och sedan fattas beslut ut, ja det tycker jag är konstig väg att gå. I och för sig har det presenterats i arbetsutskott och på gruppmöten - men vad är egentligen stressen? Behöver allt verkligen genomföras och ska det genomföras på detta sätt?
I alla fall hade vi tre förslag till belsut, där vi i majoriteten inte riktigt var överens hur ärendet skulle hanteras. Folkpartiet och Kristdemokraterna (tillsammans 3 mandat) ville att vi skulle beslutade att föreslå fullmäktige att genomföra utvecklingen enligt det presenterade förslaget, Centerpartiet och Moderaterna (tillsammans 5 mandat) ville att vi skulle tacka för informationen och diskutera frågan vidare för att sedan tas upp i november. Socialdemokraterna och vänsterpartiet (5 mandat) ville att vi skulle genomföra etapp 1 samt se över hur man kan utveckla och revidera. Efter voteringar så vann S och Vs förslag majortiet.

Alltså vi tyckte egentligen ganska lika men ändå inte. Jag tycker politik handlar om att kompromissa - hur får man annars flera partier att tycka lika i en fråga där alla känner sig nöjda? Dock så var man idag inte villig att göra detta. Det tycker jag är tråkigt och därför så blev det olika förslag i alliansen och att S:s förslag gick igenom.

Vi kompromissade oss fram till ett gemensamt förslag i majoriteten kring hur uvecklingen av Långnäs och campingen där skulle vara. Men när det kom till Kulturkvarteret så gick det inte. Varför - det får Du som läsare bedöma.

/Karin

2006/09/26

Officiellt arbetssökande

Idag har jag gjort något jag aldrig gjort tidigare; jag har varit in på Arbetsförmedlingen i Bollnäs och anmält mig som arbetssökande. Pga av studier och tillfälliga jobb har jag inte behövt gått dit tidigare - men idag var det dags. Så om en vecka ska jag dig på ett möte och sedan ska jag gå en introduktionsvecka. Måttligt spännande.

Så vad söker jag för jobb? Jag är snart färdig ekonom med inriktning organisation och marknadsföring. Så det vore jätte kul att få jobba med organisationsutveckling, stöd och utbildning osv. Då jag har ett brinnande intresse för just politik så vore det självklart roligt att förena lite nytta med nöje.

Om Du som läser denna blogg har några tips på jobb jag kan söka så hör gärna av Dig!

Nu väntar alliansmöte för barn-och utbildningsnämnden inför vårt nämndsmöte på torsdag; budget och skolpeng är de stora frågoran. Sedan bär det av söderut till Gävle för att umgås m Jesper och rensa ut lite saker ur lägenheten innan jag imorgonkväll åker norrut igen för nämndsmötet.

/Karin

2006/09/23

Klart i Bollnäs...nästan

Igår förmiddag blev det färdigräknat i Bollnäs. Vi behöll våra 13 mandat och jag tog därmed sista platsen för oss i fullmäktige. Tack alla som kryssat mig, både i kommunfullmäktigevalet och i riksdagsvalet. Jag vill även skicka ett STORT grattis till Magnus Andersson som via kryss kom upp från sin fjärde plats till en förtjänt andra plats. Det är Du värd Magnus - Du har jobbat hårt för att sprida Centerpartiets politik och synts mkt utåt. Även om riksdagen var hans mål - så hoppas jag att detta gläjder upp!

Vidare så blev det klart i går att Sverigedemokraterna även tar ett mandat i Bollnäs. Även om man inte gillar allt i bland så är de demokratiskt valda dit av 361 personer i Bollnäs som tycker att SD företräder de bäst. Dock ställer jag inte alls upp på deras politik och värderingar som står för ett stort utanförskaps-tänk. Men det ska bli spänannde att ta debatten med den i KF.

Detta innebär även en stor press på sjukvårdspartiet som Nu har fått en vågmästarroll. I och med att SD tog mandatet av S så skulle SVP välja att samarbeta med S, V och Mp så ger de SD en vågmästarroll i fullmäktige. Det tror jag alla vill slippa.

Jag vill välkomna SVP till den borgerliga alliansen, där vi kan bilda en betryggande majoritet i Bollnäs Kommun bestående av fem partier. Jag har inga som hellst svårgiheter att samarbeta med SVP och det tror jag inte någon annan har heller. Nu har vi dessutom draghjälp av en borgerlig regering som kommer att underlätta mkt i Bollnäs.

/Karin

2006/09/19

Maktskifte

Äntligen! Maktskifte i Sverige. Det är historiskt. Konjunkturen går bra och ändå så förlorar Socialdemokraterna, flankerad av Vänsterpartiet och Miljöpartiet makten. Jag lyckades ragga en röst i sista sekunden. Var hem till en kompis innan valvakan på lite brunch. Där hade det pratats mkt politik innan jag kom - så det var många frågor som sökte svar. Så jag berättade och la in synpunkter. En person skulle inte rösta och hade bestämt sig för det. Efter ngn timme kom ett SMS "Jag tror Karin gjorde susen, U ska rösta på Centerpartiet". Man blir glad över såndat. Hoppas Du är nöjd idag!

Stämningen var god på Centerpartiets valvaka i Stockholm. Alla stod framför TVapparaterna och följde de resultat som presenterades. Det tog ett tag innan man vågade ta ut segern - för det jämnt mellan blocken. Men champagnen rullades fram och det firades.

Lite blandade känslor fick jag dock när jag hörde hur det gått i Bollnäs. Folkpartiet och KDs fall slog igenom även där. Centerpartiet gjorde ett bra val i Bollnäs. Förra valet ökade vi från 7 till 13 mandat. Mkt på grund av sjukhusfrågan. I år fanns det kanske inte ngn sådan fråga - så därför gjorde vi ett mkt bra val. Det kändes även bra när man var ute på stan.
Nuvarande majoritet har fått 24 mandat. S, V och Mp får sammanlagt 22 mandat. Sedan har uppstickarna Sjukvårdspartiet fått 3 mandat. Det finns även 443 röster som lagds på övriga partier + förtidsröster som ska räknas. Men allt tyder på att Sverigedemokraterna tar en plats i fullmäktige. Dock ställde de ej upp med en lista utan det kan bli en person som får platsen eller en tom stol.

Så utgången är oviss. Mkt ligger i Sjukvårdspartiets händer och vem de väljer att samarbeta med. För välja måste de göra. Nog för att man kan säga att man är ett sakfråge parti - men här måste de välja. Följer de väljarnas vilja om en borgerlig majortiet i Bollnäs eller går de med S? Gör de det så kan det uppfattas som ett svek då S lade ner akutsjukhuset i Bollnäs. Samtidigt så finns det frågor inom den borgerliga majoriteten som kan göra det svårt för SVP att samarbeta med oss; vindkraften (som byborna i Tönsen själv vill ha och som kan minska oljeberoendet i Bollnäs), återköp av Bollebacken (som vi ej vill köpa tillbaka - varför ska kommunen driva och konkurrera?), utvecklandet av kulturkvarteret (som ej innebär en konsertlokal - det är en balkong i befintliga biografen samt en upprustning och ökad tillgänglighet för ungdomar), allaktivitetshus (inget centralt i Bollnäs utan det behövs ngt i alla kommundelar) samt gratis kollektivtrafik (vart tas pengarna ifrån?). De har 3 mandat - så det gäller att inte bli för kaxig utan ödmjuk. Centerpartiet tar av egen kraft 4 platser i Kommunstyrelsen och i 13-nämnder osv. Medans SVP av egen kraft tar ett mandat i KS, 13- och 11 nämnder och blir utan i resterande.

Spännande läge. Ovisst läge. Jag är nervös.

/Karin

2006/09/16

Nedräkningen har börjat

Nu är det 24 h kvar till vallokalerna stänger i detta val. Det kommer bli en rysare. Jag sitter redan nu på nålar och är lite nervös. Blir det fortsatt borgerligt i Bollnäs? Blir det maktsifte i Sverige?

Det är många som har jobbat i detta val och lagt ner mkt tid. Tid för att få maktskifte i Sverige. Tyvärr har det blivit grövre och hårdare in i slutet med grodor som hoppat ur munnen från båda sidor. Det är tråkigt. Men mest tråkigt är det när det kommer lögner. Det är fegt att försöka vinna ett val genom lögner precis som Socialdemokraterna gör. Via sin förlängda arm, fackförbundet LO, så sprids flygblad med osanningar. De skrämmer upp människor som har tänkt att lägga sin röst på alliansen. Men jag kan lova Er; lägg rösten på ett av partierna i alliansen. Som det är idag kan det inte se ut längre.

Det är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som ska ställas till svars för den situation vi har i Sverige idag. Men de skickliga. Socialdemokraterna lyckas alltid ändå på något vis hamna i oppisition; de är stolt men inte nöjda. Lika så skyller Ung Vänsters Ida Gabrielsson dagens situation på de tre år som de borgerliga styrde Sverige på 90-talet. Men vakna upp!!! De senaste tolv åren har Socialdemokraterna styrt med stöd av Miljö- och vänsterpartiet. Det är därför det ser ut som det gör idag. På grund av det borde, som Peter Wolodarski skriver i DN idag;

"Om socialdemokraterna tvingas lämna Rosenbad efter söndagens val, då har man sig själva att skylla. Partiet har haft tolv år på sig att stimulera entreprenörer och småföretag att växa och nyanställa. Men i stället har man beordrat Ams att snygga till statistiken och massproducera åtgärder."
Vi behöver ett systemskifte i Sverige där fokus är på att skapa fler jobb, som gör det möjligt för företag att anställa igen och där människor känner framtidstro. Genom detta då fler bidrar till vår världfärd kan vi få mer resurser till vård, skola och omsorg.

Imorgon åker jag till Stockholm för att på Centerpartiets riksvalvaka skåla för att alliansen intar Rosenbad. Skål!

/Karin

2006/09/12

(s)lingrig Persson

Ikväll utfrågades den röd-gröna-majortiteten, som inte tycks gilla varandra, i TV4. Jag missade på Ohly och Wetterstrand - men hann se lite av Göran Persson. Han grillades av Göran Rosenberg i frågan om den rådande utnämningspolitiken. Där blev Persson väldigt slingrig och svarade inte direkt på frågan utan menade att de som utnämnts gjort ett bra jobb osv. Tillsättandet av Maragereta Winberg ambassadörspost i Brasilion ifrågasattes då elva diplomater sökte det jobbet och där några pratade flytande prortugisiska. Blev Winberg vald på grund av sina meriter eller ngt annat.

Persson lyckades oxå säga:

"de är viktiga instrument i regeringsarbete"

Alltså är alla utnämnda regeringens förlängda arm. Alla ordföranden i högskolesstyrelserna, chefer på statliga mydigheter osv. Tack för att Du sa det Persson. Det var precis vad jag ville höra...och hade väntat mig. Styr man med järnhand och skapar beroende för många så får man ju som man vill oxå.

Sedan - Läs på Persson! Återbetalningsreglerna för studenter är inte alls 4 % av inkomsten - det upphörde 1 juli 2001. Hur mycket Du betalar tillbaka beräknas på: hur mycket du har lånat, räntan, antalet återbetalningsår och ett uppräkningstal på två procent. Lånet får betlas av i längst 25 år t.o.m. det år du fyller 60. Så Göran - återbetalningen är inte kopplad till inkomsten utan till hur stort lånet är.

Det är tur att vi den 18 september kommer har en ny regering som fokuserar på jobb så att fler klarar av att betala tillbaka sina lån.

Vidare var både Persson, Wetterstrand och Ohly med på samma bild i rutan ikväll - det händer då inte ofta. Centerpartiet har utlyst en tävling om 10 000 kr till de som lyckas fånga de tre på en och samma bild. Läs mer här.

/KA

2006/09/08

Mitt Val

Ikväll har programmet Testa Ditt Val gått på SVT. Där fick man svara på 36 stycken frågor. Jag gick till datorn och gjorde testet.

Men hur svara jag då och vad tycker jag egentligen? Läs nedan!

1. Skatten på sprit ska sänkas
Ja det tycker jag. Idag går vi miste om massa skatteintäkter i och med att importen är stor. Sänker vi skatte finns det möjlighet att vi kan få in de pengar vi går miste om.

2. Betyg ska ges från årskurs 6
Ja det tycker jag. Det behövs en tidigare kontrollstation i skolan för att elever ska kunna nå kunskapsmålen. Detta för att vi ska kunna uppnå vision 100% av eleverna som lämnar grundskolan med godkända betyg.

3. Våldsbrott ska straffas hårdare än idag
Ja det tycker jag. Idag är maxstraffet för våldsbrott sex år - alltså lika för en våldtäktsman och en som begår ett bokföringsbrott. Detta sänder ut konstiga signaler.
4. Den som bor i glesbygd ska betala lägre skatt än den som bor i stad

5. Anställningsskyddet för unga ska tas bort dom första två åren
Behöver jag förklar denna fråga? Givetvis är jag för detta och att vi ska införa ungdomsavtal, för de som vill teckna det. Detta för att ungdomar ska få in en fot på arbetsmarknaden.

6. Fastighetsskatten ska avskaffas
Ja det tycker jag. Det är en konstig fiktiv skatt som drabbar många.

7. Det ska vara straffbart att vara med i rasistiska organisationer
Nej det tycker jag inte. Vi har föreningsfrihet i Sverige och även åsiktsfrihet.

8. Homosexuella ska ha rätt att prövas som adoptivföräldrar
Ja det tycker jag. Varför skulle de vara sämre föräldrar? Kärleken eller uppfostran av ett barn avspeglar sig väl inte i vem ens föräldrer väljer att krama om?

9. Kärnkraften ska byggas ut
Nej det ska den inte göra - snarare avskaffas. Dock ska vi fasa ut kärnkraten i den tak då vi kan få in nya energislag.

10. Vårdnadsbidrag ska införas till föräldrar som tar hand om sina barn hemma
Ja det tycker jag. Tiden med sina barn är viktig och det vore tråkigt om man missade första åren i ens barns liv.

11. Alla företag som nyanställer ska få sänkt arbetsgivaravgift
Ja, varför inte? Vi har idag väldigt hög arbetslöshet - t ex 120 000 arbetslösa akademiker som står och stampar på att få komma in på arbetsmarknaden.

12. Jobbansökningar ska få vara anonyma för att motverka diskriminering
Både och här. Det behövs krafttag mot diskrimineringen på den svenska arbetsmarknaden - men jag är tveksam till om enbart detta löser den frågan.

13. Monarkin ska avskaffas
Nej det ska den inte.

14. Trängselskatt ska införas i våra storstäder
Ja om de som bor det vill det och att pengarna inte går via finansministern utan tillfaller regionen.

15. För medborgarskap i Sverige ska man ha klarat ett språktest i svenska
Nej det tycker jag inte. Ska man då bli av med medborgarskapet om man inte klarar testet? Dock är det viktigt att nya svenskar erbjuds en god utbildning i Svenska.

16. Skatteavdrag ska införas för privat städning och trädgårdsarbete
Ja det tycker jag. Idag kan du få avdrag för att såga en planka eller spika en spik - varför inte för annat husarbete?

17. Skatten på bensin ska sänkas
Nej det är fel väg att gå. Vi ska istället uppmuntra människor att satsa på förnyelsebara bränslen istället.

18. Försöket med friår ska fortsätta
Nej det tycker jag inte. AMS ska förmelda jobb - inte ledighet.

19. Vargar ska få skjutas om de angriper tamdjur i skog och mark
Ja det tycker jag. Man ska få skydda sin egendom.

20. Privata företag ska få ta över sjukhus
Ja det tycker jag. Alla har rätt till en vård av god kvalitét - och vem som utför den det privata eller offentliga spelar ingen roll. Jag vill ha en startlag istället för dagens stopplag. Jag förstår inte vänstersidans iver till att rasera den personliga valfriheten.

21. Arbetskraftsinvandring från länder utanför EU ska underlättas
Ja. Inom några år kommer vi ha brist på arbetskraft i Sverige - färre ska försörja fler.

22. Spelmonopolet ska avskaffas
Nej det tycker jag inte. Idag går mkt av pengarna till idrotten och även till behandling av spelmissbrukara - detta kan gå förlorat. Men ja, lite splittrad är jag.

23. Den allmänna värnplikten ska avskaffas
Nja. Plikten är bra - men behövs det verkligen idag? Vilken hotbild är det? Det är bättre att de som vill göra lumpen får göra det.

24. Arbetsgivare ska få kräva sjukintyg från första sjukdagen
Nej det tycker jag inte. Vilket jobb för hälsocentralerna! Fokus blir att skriva ut intyg istället för att vårda sjuka.

25. Hemlig avlyssning (buggning) ska tillåtas vid bekämpning av grova brott
Ja, för minimistraff om fyra år.

26. Ersättningen från A-kassan ska höjas
Nej. Detta är fel väg att gå. Vi ska ha människor i arbete - inte fler som går på a-kassa.

27. En lag ska kvotera in kvinnor i företagens styrelser
Oxå fel väg att gå. Jag vill inte ha en position i samhället bara för att jag är kvinna.

28. Sverige ska gå med i Nato
Nej det tycker jag inte. Vi ska vara lliansfria (inte i styret i Sverige dock).

29. Kommuner ska få större möjlighet att stoppa nya friskolor
Nej det tycker jag inte. Återigen ett förslag som minskar människors valfrihet. Det är föräldrarna som ska kunna välja vilken skola deras barn ska gå i - inte jag som politiker.

30. Det ska vara obligatoriskt för mammor och pappor att dela lika på föräldraledigheten
Nej nej nej. Detat ska jag som politiker inte bestämma - det gör föräldrarna bäst själva då jag inte har en aning om hur deras situation är. Dock så vill jag att taket i föräldrarförsäkringen höjs.

31. Pensionärer som vill jobba ska betala lägre skatt än andra löntagare
Ja det tycker jag. Detta för att de ska kunna stanna kvar länge på arbetsmarknaden - de är en oerhörd resurs.

32. Den som laddar ner piratkopierad musik och film ska straffas
Nej det tycker jag inte. Så länge det är för privat bruk.

33. Anställda ska ha laglig rätt att gå upp till heltid.
Nej det tycker jag inte. Detta kan innebär att företag måste skära ner.

34. Alla som jobbar ska få göra ett extra skatteavdrag
Ja det tycker jag. Ju fler vi har i arbete - detso mer har vi alla att dela på.

35. Större fritidsbåtar ska registreras
Nej det tycker jag inte för detta är ett första steg mot ett båtskatt.

36. Uppfödning av pälsdjur, till exempel minkar, ska stoppas
Det tycker jag inte. Vi ska inte förbjuda företag - har vi de inte här i Sverige under kontrollerade former så kommer det att odnas från andra länder istället så länge efterfrågan finns.

Nå, blev Du oxå Centerpartist?

/KA

2006/09/07

Debatten avklarad

Lite trött så här på eftermiddagen efter den tidiga morgonen - 4:15, samtidigt som DN kom, slog jag upp mina blå för att cykla till Skottes Musikteater för debatt.
Debatten gick väl så där. Det var diskussioner kring demokrati, representativiteten, folkomrösningar, valfrihet, personvalssystemet. Jag pratade om att maten ska utgå från Dig, att vi i Centerpartiet vill bygga Sverige enligt federalismens prinicper där maten skickas nedifrån och upp.

Debatten kommer läggas ut ämnesvis på www.sr.se/gavleborg senare - så då kan Du lyssna om Du vill.

För övrigt tycker jag det är tråkigt vilket skruv den politiska debatten nu har tagit. Det är svårt att komma ut med ngt annat än Fp-s intrång i SAPnet. Jag hoppas att Fp lagt allt på bordet och att polisen kan utreda detta så vi kan återgå till det som denna valrörelse handlar om; hur vi får fart på Sverige, hur jobb skapas, skolan och omsorgen. Men nog är det lite konstigt att detta släpps så nära inpå valdagen när så månag nu vetat om detta sedan i mars - takik? Ja, vem vet. Jag hoppas att de etablerade partierna inte förlorar på detta - för det kan öppna ut för missnöjsespartier och mörkerkrafter i den svenska politiken att komma in beslutande församlingar.
Det blir en spännande utfrågning av Lars Lejonborg ikväll.

/KA

2006/09/06

Maratondebatt i Radio Gävleborg

Imorgon kl 6 går startskottet för Radio Gävleborgs maratondebatt. Jag är först ut för Centerpartiet i demokratidebatten. Starten kommer sändas i direkt i radio Gävleborg sedan kommer det gå att lyssna på min del av debatten via webbradio och även de övriga 35 h som kommer göras.

Mkt spännande initiativ från radio Gävleborg.

Så upp tidigit i morgon och lyssna på mina inlägg. Förhoppningsvis ska de inte vara för sömniga så tidigt på morgonen.

/KA