2006/03/25

Vad är vi värda?

Efter en liten (hoppas jag) datorkrasch e jag nu snart fullt tillbaka i bloggandet igen. Det har ju hunnit hända en del, bland annat:

- protester i Frankrike kring ungdomsjobben
- Laila har ännu en gång avgått
- SFS delar ut diplom till partierna som vill höja studiemedlet.

Ang ungdomsarbetslöshet, akademikerarbetslöshet osv. Snart så finns det särlösningar för alla grupper. Slopade arbetsavgifter för en grupp, lättare att komma undan LAS för en annan. Mer i bidrag om du anställer en ur denna grupp och gynsammare regler om denna grupp får jobba längre.
Jag frågar - var finns helhetssynen? Visst, många bäckar små för att minska arbetslösheten - men d börjar bli lite rörig med lösningar för alla grupper.

Laila har nu återigen kastat in handduken. Förvånad? Näe, jag bara satt och väntande på att det skulle hända. Frågan var bara när. När hon såg chansen så tog hon den och då passade det bra när journalisterna var som hårdast mot henne - för då kan hon skylla på dem.
Det är journalisternas och vi andras roll att granska statsmakten. Granskingar kan bli intensiva men oftast för att man själv har gjort ngt som borde granskas. Så Laila, du satte dig själv i denna sists - varför skylla ifrån sig?

I dagens DN så kan man läsa om Sveriges Förenade Studentkårer, SFS och att de delar ut diplom till partier som vill höja studiemedlet. SFS har fått kritik i att driva så många frågor och inte prioritera. Nu har de valt frågan om studiemedlet för att bli lite rakare. O jag håller med. Det behövs en uppräkning av studiemedlet - det har legat på alldeles för lika dan nivå länge nu. Vilken annan grupp i samhället kan inte leva på sin heltidssysselsättning? Vilket grupp i samhället får enbart ersättning för tio månader under sin heltidssysselsättning?
(s) har kritserat alliansens förlsag om att alliansens förslag till nivåer på a-kassa/sjukersättningar är låga. Men (s) - det finns många studenter som nu lever på denna nivå. En nivå som Socialdemokraterna har skapat. Är det rimligt?
Lika här så måste det tas ett helhetsgrepp. Studiemedlet måste räknas upp men pengarna ska tas från något oxå. Lika väl så borde lånedelen och bidragsdelen närma sig varandra. Men det vore intressant att veta vad SFS skulle vilja ta pengarna ifrån. För att räkna upp studiemedlet och införa 50/50 kostar ju lite. Så varför inte lägga ner ngt som ändå inte fungerar? T ex AMS?

En fortsatt trevlig helg!

/KA

2006/03/16

Universitets-debatt

Debatten kring huruvida Högskolan i Gävle ska bli universitet rullar vidare.

Rektor Leif Svensson svarade på min o Magnus replik här.

Idag har vårt svar på rektorn varit publicerad i Arbetarbladet - det finns här.
"Universitetstiteln kommer den dag högskolan är mogen för det. Innan den dagen är här måste fokus ligga på att hantera dagens utmaningar. Till dessa utmaningar hör att försäkra att arbetslösa inte göms och glöms på högskolan enbart för att regeringen ska nå sina politiska mål."

Hoppas att det blir en trevlig Biblioteksinvigning imorgon tillsammans med Pagrotsky.

/KA

2006/03/14

I helgen

Jag har gått och dragit på men ytterligare en förkylning. Jag som varit frisk sen i somras. Inte roligt. Men nu e jag på bättringsvägen igen.

I helgen va Lisa, Therése och Mia på besök. Det blev en trevlig kväll med utgång på Grand.

Tack för en trevlig helg brudar.
("Vi säger väl bu").

/KA

2006/03/10

Hjälper kvinnor kvinnor?

Ja, det är en fråga jag ställer mig.
Det är många som säger det; "för att kvinnor ska kunna ta för sig och komma fram så måste kvinnor hjälpa varandra".
Men när det väl kommer till kritan - då faller det. Varför?

Individualismen kanske inte är så stark här i Europa om man jämför med t ex USA för i hur många amerikanska filmer är det inte bara EN person som räddar hela världen - en del av den anglosaxiska kulturen där individualismen är stark och där kollektivet får backa.
Men när det kommer till kvinnor som kanske borde hjälpa varandra - då faller individualismen på. Man är rädd om sina egna positioner och vågar inte släppa fram andra för då kan man själv blir omsprungen av en kvinna - så då är det bäst att plocka bort dem och osynliggör.

För att uppnå jämställdhet så måste alla hjälpa alla - män hjälpa män, män hjälpa kvinnor, kvinnor hjälpa män och kvinnor hjälpa kvinnor. Jag har dock en litet passus - kompetens måste oxå avgöra i slutändan - men regeln att hjälpa varandra är bra.

En annan fråga som jag oxå ställer mig - när det är många män i en församling/grupp/styrelse då frågar man sig, varför är det inte fler kvinnor? Men när det är många kvinnor i en församling/grupp/styrelse så frågar man inte vart männen är. Är inte det konstigt?

/KA

2006/03/05

Högskolan behöver tydlig profil

I går hade jag och Magnus Andersson ett svar på en debattartikeln inne i Hälsingetidningar. Det var att svar på en debattartikeln från Högskolan i Gävles rektor, studentkåren, landshövdingen och representanter från regionen kring att Högskolan ska få universitetsstatus.

"Vi tror att studenter från en högskola som målmedvetet satsar på utbildning i nära samarbete med arbetsmarknaden kommer att vara vinnare i det globala kunskapssamhället i dag och i framtiden. Därför måste Högskolan i Gävle våga vara en sådan högskola och se förbi statusfyllda titlar och lillebrorskomplex. Att tänka det som verkar rätt idag må vara stort, men att våga tänka nytt för framtiden är ännu större."

Hela vårt svar kan Du läsa här.

/KA

2006/03/03

Ny partier

Det dyker upp nya partier varje minut nu inför valrörelsen. Fortare än jag hinner byta kläder.

Det har startats ett nytt parti i Sandviken, Ny Ordning (NO). Igår hade de ett öppet möte och det står om den i en artikel i Gefle Daglad idag. De står på socialdemokratisk grund och menar att de inte är ngt missnöjesparti.

Men det finns ett roligt citat från artikeln av Joe Gladh, interimsstyrelsens sekreterare:
"Vi har redan ett samarbetsparti, förklarade han.- Sjukhuspartiet kommer att ta hand om frågorna som rör landstinget, medan vi i NO tar hand om det politiska."

Det känns tryggt att någon kommer driva politik oxå.

/KA

2006/03/02

Jag blir matt

Min kollega Åsa har idag surfat runt på Högskolan i Gävles hemsida. Då kom hon över följande information som jag måste delge Er.

Institutionen för matematik- data och naturvetenskap har startat följande två kurser under vårterminen:

Vilda vänner i naturen
är en kurs för dig som vill lära dig mer om hur man attraherar inhemska insekter, fåglar och andra djur tillsammans med växterna i trädgårdar och parker. Praktiska moment som anläggning av dammar och holkbygge.

Fiskar och fiske
Kursen fiskar och fiske är en ny kurs som bland annat handlar om ekologi, fysiologi och evolution hos fiskar. Fiskevård i sjöar och vattendrag och en etisk diskussion om sportfiske ingår i kursen. Det kommer att finnas inslag av flera praktiska moment, ex elfiske och provfiske med översiktsnät. Examination görs i form av projektarbete.

Är detta kurser som verkligen platsar inom akademins väggar? Vart ligger den vetenskapliga grunden? Dessa kurser passar bättre inom t ex studieförbunden, eller varför inte i fiskevårdsförbundet?

Jag blir bara matt på denna gymnasifiering av högskolan.
Det börjar bli dags att säga ifrån!

/KA

F! liberalt?

Igår kom nyheten (?) att Maria Carlshamre, EU-parlamentariker för Folkpartiet, lämnar Folkpartiet till förmån för Feministiskt initiativ. Hon är andra namn på deras riksdagslista.

Jag såg en intervju med Maria på SVTs morgonprogram. De frågade hur hon ställde sig till vissa frågor då F! och Marias åsikter kanske inte är så lika; t ex så driver ju F! sex timmar arbetsdag medan Maria är emot det. Då svarar hon (fritt citerat):
"Ja, jag är emot det och kommer inte att driva den frågan. Jag ser det som min
uppgift att driva liberala frågor i F!"

Alltså är en röst på F! en bortkastad röst - för vi kan inte vara säkra på om de har en gemensam partilinje eller om de alla kommer vara politiska vildar. Marias representation i F! är ett sätt att locka de borgerliga väljarna till F!, fast med en övervikt av vänstersympatisörer så kommer det liberala snabbt att målas över. Frågan är om F! kan lova väljarna ngt - för jag vet då inte alls vad de kommer att driva om de blir representerade i riksdagen.

/KA

/KA

2006/03/01

Människan framför systemet

Idag har jag och Magnus Andersson med en insändare i Arbertarbladet.

"Förslaget från den borgerliga alliansen såg ut att få majoritet i riksdagen, eftersom även mp skrivit en motion om ett avskaffande av 25:4-regeln till förmån för individuell prövning av den reella kompetensen. Men när frågan skulle upp för beslut i riksdagen i torsdags hade mp plötsligt ändrat sig och valde, som så ofta förr, att krama om vänsterkartellen och systemen i stället. "
Hela insändaren kan Du läsa här.

/KA