2006/08/30

Tydligt alternativ

På 2 årsdagen avAllians för Sveriges bildande hemma hos Maud i Högfors, presenterades en gemensam famlijepolitik. Äntligen.

Det var tydliga besked som lämnades; en barnomsorgspeng, en jämställdhetsbonus och ett vårdnadsbidrag.

När vi tog över i Bollnäs kommun så lade vi ett uppdrag till barn- och utbildningsförvaltningen, på vårt första nämndsmöte, om att utreda möjligheterna för barnomsorgspeng. Nu är det infört. Pengen följer med barnet oavsett vilken barnomsorgsform som föräldrarna väljer för sina barn.
Ngt som alliansen sätter mer fokus på är att pengen även ska följa med till en annan kommun. Det tycker jag är bra, många jobbar i en annan kommun och det kanske passar familjen bättre än att nyttja det som finns i hemkommunen. Detta kanske många kommunpolitiker motsätter sig men barnomsorgen är till för barnen och inte till för oss kommunpolitiker.

En jämställdhetsbonus på 3000 kr innebär att den förälder som har lägst inkomst får en skattereduktion med 3 000 kronor per månad när personen börjar jobba efter föräldraledigheten och den andra personen tar ut föräldraledighet. Detta kommer att jämna ut skillanderna i uttagna föräldrarledighetsdagar mellan män och kvinnor.

Vårdnadsbidraget innebär en frivillighet för kommuner att ge föräldrarna mer tid för barnen då man kan vara hemma längre efter att föräldrarledigheten tagit slut.

Det känns riktigt bra det här. Det blir mer valfrihet för föräldrarna, mer tid för barnen och en större mängd omsorgsformer för barnen.

/KA

En rapport slank igenom...

Idag presenterade riksrevisionen en rapport om Arbetsförmedlingen. Där kan man bland annat läsa att en arbetsförmedlare i snitt förmedlar 8 jobb/år - men 5dubbelt så många placeringar in i åtgärder. Kritiken från Socialdemokraterna har inte låtit vänta på sig; metoden de använt är fel, rapporten visar inte hela bilden, revisorerna ska inte lägga sig i det politiska osv.

Detta var en rapport som slank igenom den makt regeringen vill utöva just nu inför valet. Vi väntar forfarande på en utvärdering av de 121 löften som S, V och Mp lovade - men det har de inte haft tid me att göra.

Rapporten från riksrevisionen är en rapport över hur våra skattemedel används. Hans Karlsson menar att ams ska rusta folk för jobb därav alla placeringar i åtgärder. Men om det är 40 som placeras i åtgärder av en arbetsförmedlare och 8 får jobb av den samme - hur väl är de rustningsprogrammen då?

Nog ska riksrevsionen kunna få föreslå förbättringar. Varför ska de annars göra en revision av ngt?

Nog blev d lite obekvämt för Socialdemokraterna nu.

/KA

2006/08/29

Valstugorna invigda

Idag invigdes valstugorna på Brotorget i Bollnäs - platsen för den politiska debatten och informationen i Bollnäs. Nog för att det viktigt att synas i valstugan så tycker jag det nästan är mer viktigt att söka kontakt med folk - vem kliver in på Brotorget för att få info? Iof hoppas jag att många tar tillfälle att göra det då det är ett viktigt val nu, men att synas på fler ställen, träffa människor tror jag är snäppet viktigare.

Jag kommer oxå stå i valstugan! Mig kan man träffa där den 2 och 9 sept 11-13:30 samt den 13 sept 14:00-17:30. Passa på och kom och lyssna till mina tankar om den högre utbildningen, demokrati och delaktighet.

Väl mött!

/Karin

Foto: Lars Stjernberg
Invigningen av valstugorna. Från vänster: Kurst Dübeck (m), Maj-Britt Kissner-Burman (kd), Ingrid Hammarberg (fp), Evy Degerman (c), Lisa Lind (svp), Olle Nilsson-Sträng (s).

Foto: Lars Stjernberg
Centerpartiets valstuga. Från vänster: Evy Degerman, Maud Kvarnäng, Christina Wall, Esbjörn Lindberg

Se igenom förnekelsen

Så, idag strax efter 4 damp den ner i min brevlåda - DN. Kände att jag så här inför valrörelsen skulle ha en dagstidning för att hålla koll på vad som händer så jag bestämde mig för att bli prenumerant. Efter att ha frågat runt om de var ngn som ville ge mig en prenumeration så tog jag saken i egna händer o skrev upp mig p åen 3 månaders prenumeration. Att det idag kom ett erbjudande om en måndag för 49 kr...ja det får jag ha överseende med.

Mkt av mina bloggar har handlat om Socialdemokraterna - eg är det inte så konstigt - för de är ju ansvariga för att det ser ut som det gör idag. Efter GPs utfrågning i SVT så finns det mkt mer att skriva om. Dagens ledare i DN gör att jag måste kommentra nga saker. De skriver att GP har bestämt sig för att vinna valet genom att förneka utslagningen på arbetsmarknaden och att det på ngt vis ska rätta till sig av sig själv. Jag håller helt och hållet med. För för socialdemokraterna finns det inga problem i Sverige. Det är inga problem med att 198000 ungdomar under 24 år står utanför arbetsmarknaden, att studenter lever på existensminimum, mm.

Vidare påstod GP att arbetslöshet för nyutbildade inte var nga problem. Det var inga problen för en nyutbildad 22åring att få jobb. Dock så vet vi att just arbetslösheten bland akademiker är stor. En utbildning är inte längre en garanti för att få jobb, tyvärr.

Jag hoppas att det är fler än mig som ser igenom den förnekelse som Socialdemokraterna försöker vinna valet med. För vi behöver få Sverige på fötter igen. Allt börjar hos Dig!

/KA

2006/08/25

Bloggutmanad

Jag har blivit bloggutmanad av Maria Leander. 4 små rätter kommer här:

Fyra arbeten jag haft i mitt liv:
- Jordgubbsplockare
- Hotellreceptionist
- Kolloledare/föreståndare
- Bostadsförmedlare

Fyra filmer jag kan se om och om igen:
- Dirty Dancing
- Sällskapsresan 1
- Sällskapsresan 2
- Sällskapsresan 3

Fyra låtar jag gärna hör:
- You're beautiful, James Blunt
- My Star, Brainstorm
- It's hard to say what it is I see in you, Blues Traveler
- Lonley No More

Fyra städer jag har bott i:
- Segersta
- Gävle
- Costa Mesa
- en hel del hotellrum - senast i Sthlm

Fyra tv-serier jag gärna ser:
- Vänner
- Allsång på Skansen
- Desperate Houswives
- Kriminaldeckare

Fyra ställen jag vill åka till:
- Honululu
- New York
- London
- Sidney

Fyra webbsidor jag besöker dagligen:
- www.ljusnan.se
- ohl.se
- www.dn.se
- www.hotmail.com

Fyra favoriträtter:
- Tacos
- Kycklingfilé
- Grillat fläskkött
- Smördegsinbakad fläskfilé m klyftpotatis

Fyra ställen där jag trivs:
- Hemma
- I stugan
- I vattnet
- I en solstol

Fyra personer jag vill träffa:
- Nelson Mandela
- Koffi Annan
- JFK
- Margret Thatcher

Fyra personer jag vill utmana att svara på enkäten
- Jesper Overeem
- Ida Jacobs
- Johan Sjöberg
- Therése Pettersson

Så där ja...då va mitt avklarat :)

/KA

2006/08/24

Utbildning efter arbetsmarknadens behov

I dagarna har startar utbildningarna på högskolor och universitet. Igår hade de nya studenterna på Högskolan i Gävle sin introduktionsdag - ngt som vi i kårexpeditionen kände av då över 400 betalade kåravgiften, nga ville ordna med bostad eller ställa nga andra frågor.

Samtidigt med terminsstarten uppmärksammades utsikterna för akademiker att få jobb. Det är väl lite si och så med det kan man säga. Jag hade idag en insändare i Ljusnan på ämnen med ett förslag hur jag tycker det ska vara i Bollnäs och på Högskoleenheten där. Tyvärr finns den inte utlagd på nätet, men det finns nedan.

/KA

Utbildning efter arbetsmarknadens behov
Nu startar utbildningar på högskolan och lärcentra runt om i vårt län. Förväntansfulla och peppade studenter tar ytterligare ett klev i sina liv. Dock vilar ett orosmoln över de alla – om tre/fyra år när jag är klar, kommer jag få ett jobb då?

Arbetsmarknadens behov måste på ett tydligare sätt styra vilka utbildningar som ges från högskolan. Detta för att Du efter examen ska kunna få ett jobb. Bollnäs behöver inte en överproduktion av akademiker utan det behövs akademiker till rätt yrken. Detta för att våra företag och verksamheter ska kunna växa, generationsväxla och utvecklas.

Därför tycker jag att de utbildningar som ges från Högskoleenheten i Bollnäs ska ha en tydlig lokal förankring i de behov som finns i Bollnäs från näringslivet och inom det offentliga. Kopplingen måste även finnas under utbildningstiden med fadder företag/organisationer för att praktiskt kunna testa sina kunskaper och få kontakt med potentiella arbetsgivare.

Jag hoppas att jag och centerpartiet kan sudda bort ditt orosmoln efter examen. Allt börjar hos Dig.

Karin Andersson (c)
Kandidat till kommunfullmäktige

2006/08/21

Knyt den högre utbildningen närmare arbetsmarknaden

Idag presenterade Magnus Andersson och Isabelle Mungsgård ett öppet brev till Utbildningsminister Leif Pagrotsky, Högskolan i Gävles rektor Leif Svensson samt Högskolestyrelsens ordförande Lars-Eric Eriksson. Jag, som tidigare vice ordförande för Gefle Studentkår 02/03 samt 03/04 var en av undertecknarna till brevet.

Hej!

Sveriges möjligheter i en föränderlig värld är fantastiska. I en värld där export av kunskap och ny teknik är stora möjligheter, och helt nödvändiga för Sveriges utveckling, är också den högre utbildningen väldigt viktig. Det är därför med stor oro vi ser en allt större fokusering på antalet studenter och allt mindre fokus på kvaliteten i utbildningen. Vi vill därför ge vår syn på den högre utbildningens möjligheter och utmaningar.

Akademikerarbetslöshet
Enligt en undersökning av JUSEK (Fackförbund för jurister, samhällsvetare och ekonomer) är 30 % av Högskolan i Gävles studenter arbetslösa ett år efter examen. Det är skrämmande höga siffror, särskilt om det tas i åtanke att dessa studenter har satsat mycket, både i tid och genom att ta studielån. För att Sveriges studenter ska gå en ljusnande vår till mötes bör ett antal reformer av den högre utbildningen genomföras.

Kvalitet i utbildningen
För att skapa en utbildning bestående av mer kvalitet än kvantitet måste 50-procentsmålet, som innebär att 50% av de som slutar gymnasiet ska läsa vidare på högre utbildning före 25 års ålder, avskaffas permanent. Det är helt orimligt att staten sätter upp kvantitativa mål för den högre utbildningen. För oss är det viktigaste att hålla en hög kvalitet i utbildningen. Högskolor och universitet har de senaste åren blivit mer av en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Fler platser har inneburit färre lärare per student och färre undervisningstimmar, allt enligt SULF (Sveriges Universitetslärarförbund). För att Sverige även i framtiden ska ha en högre utbildning i världsklass måste den fokuseras mycket mer på kvalitet än kvantitet.

Knyt utbildningen närmare arbetsmarknaden
För att skapa en utbildning där fler studenter får jobb efter examen måste utbildningen knytas närmare arbetsmarknaden vid varje lärosäte. Genom att låta arbetsmarknadens behov styra mer vilka utbildningar som ges garanteras att fler studenter får jobb efter avslutad utbildning.Samtidigt som styrningen av utbildningen kopplas närmare arbetsmarknaden, så är det viktigt att arbetsmarknaden även kopplas närmare varje utbildning och föreläsningssalen. Vi vill se en utbildning med fler gästföreläsare från arbetslivet, fler studiebesök och framförallt mer praktik i utbildningarna. På det sättet skapas den naturliga kontakten mellan studenter och de potentiella arbetsgivarna.

Entreprenörskap i utbildningen
För oss är det självklart att man som student ska ha två möjligheter efter avslutad utbildning. Antingen att ta en anställning eller att starta ett eget företag. Tyvärr är dagens högre utbildning inte utformad för att studenter ska starta egna företag. Det är därför viktigt att styra om den högre utbildningen till att genomsyras av mer entreprenörskap och även visa på möjligheten att starta ett eget företag efter avslutad utbildning.

Fribeloppet
Som student är det inte alltid lätt att få ekonomin att gå ihop, många studenter måste arbeta på sidan om studierna. Detta är också en bra möjlighet att få en kontakt med den framtida arbetsmarknaden. Vi har inget emot, vi tycker till och med att det är bra, att människor arbetar. Det är inte statens uppgift att sätta gränser för hur mycket människor ska arbeta. Vi vill därför avskaffa fribeloppet för lånedelen i studiemedlet.

På det här sättet är vi övertygade om att det går att skapa bättre förutsättningar för studenter under studietiden, men framförallt skapar det mycket större chanser att få jobb efter avslutad examen. Något som borde vara centralt för den högre utbildningen.

Med vänlig hälsning

MAGNUS ANDERSSON
Riksdagskandidat (c) Gävleborg
Student vid Högskolan i Gävle

ISABELLE MUNGSGÅRD
Kårordförande Gefle Studentkår 04/05
Ordförande för Hälsopedagogerna 02/03

SOFIA HOLMGREN
Kårordförande Gefle Studentkår 03/04

MAGNUS LAGERBORG
Kårordförande Gefle Studentkår 02/03

JEANETTE NILSSON
Ordförande Hälsopedagogerna 03/04
Ledamot i akademikerförbundet SSRs studentråd 04/05

JOHAN SJÖBERG
Vice kårordförande Gefle Studentkår 02/03

TOVE BÄCKSTRÖM
Vice kårordförande Gefle Studentkår 03/04

KARIN ANDERSSON
Vice kårordförande Gefle Studentkår 02/03 och 03/04

CHRISTINE PERSSON
Studentombud Gefle Studentkår 05/06

JOHANNA THORSELL
Studentombud Gefle Studentkår 04/05
Ordförande Cult&Co 03/04

STEFAN BLOMQUIST
Ordförande Gefleteknologerna 05

HENRIK LENNARTSSON
Ordförande Gefleteknologerna 04

TOBIAS LUNDSTRÖM
Ordförande Gefleteknologerna 03

ANDERS JONSSON
Vice ordförande Gefleteknologerna 03

CAROLINA DAHLBERG
Studeranderepresentant i institutionsstyrelsen för Humaniora och Samhällsvetenskap år 05
Studeranderepresentant i HsVnämnden 05/06

GUSTAV PERSSON
Studeranderepresentant i programråd för elektronikprogrammet, år 03/04

JOHAN OLSSON
Ledamot i kårstyrelsen Gefle Studentkår 04/05
Utbildningsansvarig Gavlecon 2003

CECILIA FLODIN
Studeranderepresentant i anställningsnämnden och distansrådet 05/06

2006/08/20

Vad är det som går bra?

Jag blir lite förundrad över Socialdemokraterna. De ljuger så bra för sig själva att det tror att det är sant. Citaten är "Jobben kommer" och "Det går bra för Sverige". Frågan är vilka jobb de räknar med ska komma och var det går bra för Sverige. Går det bra för Sverige när nära 1.5 miljoner inte har ett jobb att gå till på morgonen, när 198 000 ungdomar under 24 år är arbetslös, när var 5e person under 25 år räknas som fattig, när företag flyttar sina verksamheter utomlands - vad är det då som går så himla bra?

Till de som säger att "Vi vet vad vi har och inte vad vi får" så hänvisar jag också till ovanstående.

Centerpartiet och allians för Sverige vill ändra på detta. Accepterar Du det vi har idag? Om inte så väljer Du ngn annan valsedel än Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet den 17 september.

/KA

2006/08/18

Vad har de lovat?

Idag har Socialdemokraterna presenterat sitt valmanifest. Den fråga jag ställer mig är; vad har Ni egentligen lovat? Höjt tak i a-kassan, sänkt maxtaxa i barnomsorgen, tandvårdsreform - men efter varje tänkt satsning kom orden "Finns det inte pengar, då får vi vänta" och "Vi ska genomföra detta så snabbt som möjligt". Så min analys är att de inte har lovat att genomföra ngt.

Jag tror inte heller att (s)atsningarna ryms inom 25 miljarder - det kommer att kosta oss mycket mer. Ser man till maxtaxan i barnomsorgen så innebär en säkning av den att kommunerna måste spara på ngt annat för att få det att gå ihop.

Min andra fråga är - vart är satsningarna på jobben? Hur får vi fart på Sverige? Hur bryter vi människors bidrgasberoende?

Lägg sedan till att vi egentligen inte har en aning om hur det blir. Vi vet inte vem S vill (om de får fortsätta) regera med. Då har vi ingen aning om hur det kommer att se ut. Det finns ett tydligt alternativ; en samlad allians som tycker om att samarbeta med varandra. Alliansen har presenterat förslag på förslag hur Sverige ska styras efter 17 september . Om S får fortsätta vet vi inte alls hur det ser ut.

Centerpartiets prioriteringar inför valet är Fler jobb och företag i hela landet, förnyad välfärd och en bra miljö - det är utmaningarna de kommande åren.

/KA

2006/08/12

Speak up

Nu duggar opinionsmätningarna tätt från opinionsinstituten. Uppåt ena dan och nedåt andra dagen. Men alliansen är i ledning i de alla - så det bådar gott även om den riktiga mätningen presenteras först efter kl 20:00 då vallokalerna stänger den 17 september.

S rasade i senaste Demoskop rasade S ner till 33,7%. Marita Ulvskog hade en klips kommentar i TV4 nyheterna:

"Vi måste börja tala om vad vi vill genomföra" (fritt citerat)
Det är 36 dagar kvar till valet och S har inte börjat tala om vad de vill göra. Men det verkar vara en medveten strategi. När mijlöpartiet ägnar en hel insändare till centerpartiets förslag om ungdomsavtal utan att skriva ett ord om vad de vill själva så kan man börja fundera. Antingen så vågar de inte eller så har S, V och Mp insett att det inte är någon chans att tala om vad de vill göra. För måndagen den 18 september är det Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna som bildar regering i Sverige.

/KA

2006/08/09

C är laddad

Så, åter i Gävle igen med Cityfesten dånandes nere från centrum. Gotland var mycket trevligt med sol och bad samt shoping. Vi tog en dagstur upp till Fårö till Sunderstrand - väldigt fint där.

Väl i Sthlm var det dags för Förtroenderåd och valkonvent. På f-rådet antog vi Centerpartiets Valmanifest - Ett kontrakt för fler jobb, förnyad välfärd och god miljö . Detta kontrakt presenterades sedan på vårt valkonvent där även Jan Carlzon (som kallade Göran Persson för Sveriges största knarklangare), Merit Wager och Mia Törnblom (som skrivit boken Självkänsla nu!) besökte. Vi centerpartister är laddade. Vi känner att vi har riktiningen klar. Vi är ett nytt och spännande parti som har gått in i framtiden. Fokuset är instället på:

- Fler jobb
Vi är på väg mot fel håll - fler måste komma i arbete för att kunna rädda vår välfärd. Vi behöver en flexibel arbetsmarknad, trygga välfärdssystem och bra företagspolitik. Diskrimineringen av unga måste sluta och vi vill införa ungdomsavtal för att unga ska få in en fot på arbetsmarknaden. Det måste även vara billigare att anställa.

- Förnyad välfärd
Det behövs ett nytt tänk som utgår ifrån dig. Många jobbar/bor i flera olika kommuner. Passa dig för att bli sjuk i fel landsting. Vi måste utgå från flexidaritet: solidaritet m de som är sjuka och flixibla utifrån individens önskningar.
Vi vill införa en barnomsorspeng där pengen ska följa med barnet till den omsorg som föräldern väljer; i huset, med de på samma gata, kommunal eller privat. Ingen ska behöva lämna grundskolan utan godkända betyg. Avdrag för hushållsnära tjänster ska införas.

- God miljö
Oljan är en ändlig resurs så en säker omställning av energin måste ske. Bränslebyte i biltrafiken, morötter i stället för piskor för att få människor att vilja ställa om och tänka miljömedvetet, en gemensam miljöpolitik i Eu behövs då miljöfrågan inte stannar vid landsgränsen.

500 centerpartister lämnade Stockholm laddade! Det bådar för en bra valrörelse!

/KA