2006/05/30

Tisdagens kommentarer

Befinner mig nu åter i Segersta för att tjänstgöra på Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott imorgon och måste kommentera följande nga saker; bidragsberoende, den så kallade "centersvängningen" och C:s förtroenderåd igår.

Var femte hushåll är bidragsberoende
SCB presenterar idag att under 2004 mottog var tredje person mellan 20-64 år bidrag i form av sjukpenning, arbetslöshetsstöd, sjuk- och aktivitetsersättning eller ekonomiskt bistånd. Vart femte hushåll hade en inkomst som låg under socialbidragsnormen.
Jag tror att många av dessa inte alls skulle vilja leva på bidrag - känna sig beroende av någon annan för sin livsförsörjning. Men det har blivit en del av samhället som en konsekvens av den politik som förts från den socialdemokratiska regeringen. Många göms bort i åtgärder och åter åtgärder för att förfina statistiken. Utanförskapet ökar på detta vis - och till råga på allt sker detta när vi är inne i en högkonjuktur. Det måste skapas en tilltro till människan och hennes möjligheter.

"Centersvängningen"
Centerpartiets förtroenderåd antog igår ett Grönt Manifest. Där noteras en ny inriktning på frågan om kärnkraft, som medierna idag har blåst upp. Egentligen är det inget konstigt:
- vi pratar utveckling istället för avveckling
- vi pratar om en bred blocköverskridande överenskommelse.
Kärnkraften är fortfarande en energikälla som jag inte gillar. Däför behövs en utveckling av nya energislag och pengar måste satas på det. Det är ju inte det så konstigt, eller hur?
Överenskommelsen ang energipolitiken måste bara bred och över blockgränserna. Detta för att säkra den för att kunna tänka långsiktigt. En överneskommelse inom alliansen ser jag som nödvändig för att kunna säkra den framöver.

Förtroenderåd
Vidare på förtroenderådet igår höll Maud ett väldigt inspirerande tal kring den ökade globaliseringen där vi måste bli duktiga på att utnyttja ekonomin och vara föreberedda på det som komma skall. Hon pratade om demokrafin där det behövs en tro på framtiden och hon pratade om miljön där klimatfrågan måste lösas. Hon betonade att det är i riktiga jobb som tryggheten finns och ej att valsa runt i olika åtgärder. Även Magnus Andersson har bloggat om detta och den känsla och äktet som Maud visar när hon talar.
Vi antog ett Öppenhetsmanifest där vi vill att den personliga integriteten ska skyddas och definieras i grundlagen. Alla lagförslag som kan tänkas påverka den personliga integriteten ska följas med en konsekvensbeskrivning kring hur den påverkar dig och mig. Det ska även synliggöras för konsumenten, via en klassning, vilken nivå av integritetskränkning produkten har - just för att vi själva ska kunna välja. Nog blir man lite skrämnd över allt som lagras kring en; mina inköp på konsum som följs av direktadresserade erbjudanden, telebolag som ringer för att erbjuda nya abonnemang osv osv osv. Big brother is watching you.

Imorgon väntar diskussioner kring införande av en grundskolepeng i Bollnäs kommun. Spännande! Även "sista natten med gänget" på studentkåren - det ska bli trevligt.

/KA

Ullis "Elvis" Erikssons Möhippa

En av mina närmaste vänner, Ulrika Eriksson, ska den 17 juni gifta sig med sin Per-Olov Forsman. I lördags så kidnappade vi henne vid Stora Enso's skogsdag och klädde ut henne till Elvis.

Under dagen så fick hon dela ut granplant och showa som Elvis i Bollnäs, mala mjöl, chokladprovning, 3-kamp samt sina kunskaper testade inom Jord- och skogsbruk samt jägarkunskaper. De klarade hon med bravur!

"Elvis" bjuder upp till dans

/KA

2006/05/25

Lång vägs färd mot natt

I tisdags em/kväll/natt var jag talman på Gefle Studentkårs konstituerande fullmäktigesammanträde. Fullmäktige är GS högsta beslutande organ och detta var det första sammanträdet för det nyvalda fullmäktiget. Under sammanträdet, som varade i 11.5 (!!!!) timme, behandlades nya stadgar, verksamhetsplan, budget, val av ordförande och styrelse mm.

Nuvarande styrelse föreslog en höjning av kåravgiften med 50 kr för helttidsstuderande. Nästa år är den alltså 250 kr. Fortfarande ganska låg jämfört med många kårer, men dock en höjning. En höjning som motiverades för investeringar i bland annat nytt medelmsregister och bostadssystem.
GS är för det nya förslaget till hur kåravgifterna ska få användas som studentkårsutredningen lade fram. Där säger de att kåravgiften ska "användas till utbildningsbevakning och kunna härledas till studenters situation". Frågan är bara hur detta hänger ihop?
Nu behövs dock denna höjning anser jag för att göra dessa investeringar och för att bland annat studiebokhandeln gått i konkurs, men frågan är dock berättigad.

Vidare höjdes studentombudets arvodering från 50% till 100%. En höjning som jag var emot. Bland annat var underlaget till fullmäktige under all kritik. Med argument som att "det behövs", "det finns intressekonflik med att jobba 50% och studera 50%", "arbetsbördan på presidiet är stort", "saker har fåtts prioriteras bort" ville man öka arvoderingen. Dock stod det inte vad som hade prioriterats bort, vad de nya 50% skulle behövas till el innehålla mm.
Syftet med studentomudet är att hjälpa studenter som har problem med sin utbildning, CSN, känner sig diskriminerad mm. Vara ett stöd för studenten. Styrelsen skrev oxå i sitt "underlag" att det inte fanns tillräckligt med studentfall för att fylla upp en heltidsarvodering. Utan man skulle nu framöver fylla de övriga 50% med något. Så den personen som blev vald vet inte riktigt vad han ska göra. Det är ju en bra grund att börja på. Jag hoppas att styrelsen återkommer till fullmäktige med en utredning kring hur det har gått med denna höjning.

Vid 00-tiden påbörjades valen av nytt presidie samt styrelse. Det blev som följer (efter nga slutna voteringar):

Ordförande: Therese Klaar
Vice ordförande: Tommi Miettinen
Studentombud: Tomas Thornell
Klubbmästare: Richard Engström
Ledamöter: Emma Wallner, Susanna Tosterud, Linus Richert, Johan Roos.

Jag önskar det nya presidiet samt styrelsen lycka till. Ni har ett trevligt, roligt och givande uppdrag under det kommande året.

/KA
(anm. jag satt som ledamot i kårstyrelsen 01/02 samt var vice ordförande med ansvar för studiesociala frågor 02/03 samt 03/04)

Snart är den här...

...sommaren alltså. Jag hoppas det iaf. För idag har jag påbörjat städning av sommarstugan. Brukar vara jag som sköter det varje år. Så varför bryta detta? Redan på lördagkväll har jag bjudit dit brudarna på en spel- och myskväll. Det ska bli trevligt.

Passade även på att ta nga bilder när jag var där:


Så nu kan sommaren få komma på riktigt tycker jag.

/KA

2006/05/20

The truth and noting but the truth

Ett rykte, en obekräftad sann eller osann berättelse (enl Nationalencyklopedin), har gjort att Lars Danielsson tar en time out. Det blev för jobbigt och fokus skulle inte bli på arbetet. Det kan jag hålla med om, inte lätt att sköta ett jobb när ngn annan alltid vill prata om ngt annat.

I dagens Aftonbladet har Lena Melin en intressant analys av hela händelsen,"Varför vill ni mörka?":

.....
"Regeringen döljer politisk dynamit eller pinsamheter. Hellre än att bevisa att han var på jobbet offras, eller offrar sig, Lars Danielsson. Vilka mörka hemligheter vill regeringen dölja?"
......
"Statsministerns närmaste man säger att han åkte till jobbet, två gånger till och med, under annandagen. Men ingen har träffat honom. När media, och privatpersoner, vill ta del av uppgifter som styrker Lars Danielssons version så hemligstämplar regeringen. Inte en gång. Utan åtminstone fem. Oavsett vilket offras, eller offrar sig, Lars Danielsson. Det är bättre att han tar ledigt än att regeringen ändrar sig och offentliggör inpasseringsloggarna till statsrådsberedningen."

Jag undrar bara om vi kommer att få veta sanningen någon gång. Lite har vi fått veta i alla fall; Lars Danielsson kommer ihåg att han var hemma. Det tog ett och ett halvt år och ett rykte för att få fram det. Det kanske tar lika lång tid, och fler rykten, innan vi får veta lite mer av vad som hände annandagen 2004.

/KA

2006/05/18

Grattis Sverige

Vilken schlagerkväll!
Spännande var det i alla fall när Carola gick vidare till den "stora finalen" i Eurovision Song Contest.
Glad är jag oxå att Rysslag gick vidare. Hade hoppats på Beligen oxå...men tyvärr.

Men Carola är i final!
På lördag så bänkar jag mig igen, tillsammans med brudarna o följer finalen och hejar fram Sverige till en seger.

/KA

En ny bloggare...

Johanna Thorsell, min Gefle Studentkårs kollega samt nyvunna Centerpartist som kandiderar till Kommunfullmäktige i Gävle samt Landstingsfullmäktige i Gävleborg, har entrat blogg-sfären.

Henne kan Du följa här.

Välkommen!

/KA

2006/05/17

www.magnustillriksdagen.se

Foto: Frank Nilsson

Idag, fyra månader innan valet, släpper Magnus Andersson sin kampanjesite för riksdagsvalet.

"I det Sverige jag vill vara med och bygga finns det fler jobb för dig och dina kompisar. Jag vill göra det billigare och enklare att anställa. Med en ny och modern politik tror jag på Sverige i framtiden. Vill du ha ett Sverige med fler jobb och mer pengar i din plånbok, där du får bestämma själv? Allt börjar hos dig.
Kryssa mig på valdagen."

Jag håller tummarna Magnus!

/KA

2006/05/12

På återseende

Hanna Hjalmarsson (m) och en polare till mig, har återupptagit sitt bloggande.

Hennes blogg kan Du följa här.

Nu är jag på en snabbvisit hemma i Segersta hos mor och far. Ska passa på att städa ur och in mig i sommarstugan och hjälpa till lite allmänt. Idag har även våra kossor åkt iväg på sommarkollo och det ska vi givetvis fira ikväll. Imorgon bär det av till Gävle och då ska jag vara hundvakt åt Kevin. Då blir det en promenad i solskenet (sol hoppas jag iaf) och sedan blir det att svänga sina lurviga mot kvällningen.

Det är mkt nu...

/KA

2006/05/05

Utbildning - ger jobb?

Igår på TV4as lokala sändningar så diskuterades akademikersarbetslösheten. Den ligger på 20 % och här i Gävleborg så ligger den på 30 %. De som har jobb är ca 49 % delvis kvalificerade för det jobb de har - och många har inte jobb inom det område som de är utbildade till.

Detta är ett stort problem. Jag tror att utbildning alltid lönar sig i längden, men jag tycker inte att kvantitet ska gå före kvalitet inom den högre utbildningen. Jag vill slopa det sk 50 % målet, att hälften av alla 25-åringar ska ha påbörjat en högskoleutbildning. Ska utbildning löna sig och kvaliteten öka måste detta mål slopas - detta för att kunna konkurrera internationellt. Vi konkurrerar inte internationellt med fler akademiker - vi konkurrerar med kvalificerade akademiker.
SACO menar oxå att "inte ens utbildning med hög kvalitet är ett vaccin mot hög arbetslöshet". Och det visar JUSEKs siffror - när 30 % av studenterna i Gävleborg inte har ett jobb ett år efter avlagd examen. Det finns en stor latent arbetslöshet bland akademiker - de som läser vidare trots att det egentligen söker jobb. Enligt SCB är det 113 000 som hellre vill ha ett jobb än att läsa ytterligare en 20 poängare. Jag själv märkte av detta då jag jobbade i studentkårens bostadsförmedling. Många hade egentligen våren som examenstermin - men uppsägningarna till de attraktiva bostadsområdena (där man får ett boende efter 1-2 terminer) under höstterminen.

Efterfrågan på utbildningen måste matchas mot de program som ges på högskolan och utbildningar med tydligare kontaktyta gentemot arbetsmarknaden och kontakt med företag - det kan vara vägar att lösa akademikerarbetslösheten.

Centerpartiet föreslår i sin budgetmotion att fribeloppet för lånedelen ska slopas. Detta tror jag kan ge möjlighet att under studierna vidga sina kontaktytor. Tillsammans med Centerstudenters förslag på isbrytarjobb för arbetslösa akademiker där vi föreslår att arbetsgivaravgifterna under två år slopas för småföretag som anställer sin första akademiker så finns det hopp.

/KA

Svagt argument - höj rösten!

Så..nu har jag samlat ihop mina lappar med småkommentarer.

Första maj
I Barcelona märkte jag inte så mycket av första majfirandet utan det var först vid 23-ekot som jag fick min dos av detta "firande" samt ledarna i tidningarna dagen efter. Fredrik Jarl, ledarskribent på Hudiksvallstidning, skrev att "socialdemokraterna går i opposition mot sig själva". Och det är ju sant. De står och pratar och demonstrerar mot orättvisor som de själv har skapat. Jarl menar att "facken borde ställa krav" på socialdemokraterna i stället för att demonstrera med dem. Jag kan inte mer göra än att hålla med.

Sysselsättningen går oxå tydligen mot rätt håll och är inget problem. Är det någon som tror på det? "Svagt argument - höj rösten" (sade en i en riksdagsdebatt när han råkade läsa kommentarerna i marginalen på sitt tal) eller om man säger samma sak tillräckligt många gånger så tror man tillslut på sig själv. När ska socialdemokraterna inse att det inte är okej att 170 000 ungdomar står utanför arbetsmarkanden, att det är alldeles för många som inte har ett jobb att gå till denna morgon? Alla ska med - heter det. Men tydligen inte Du som inte har ett jobb - för dig så löser högkonjunkturen de jobb som socialdemokraterna lovat i flera år. S har inga lösningar för dig - det har bara fler åtgärder och inga riktiga jobb.

Att angripa Svenskt Näringsliv som det "femte borgerliga partiet" - ja, jag säger då det. Det är väl tur att det är någon som står på företagarnas sida.

/KA

2006/05/04

Åter på svensk mark

Nu är jag åter i Sverige igen efter en visit i Barcelona. En mycket trevlig resa med god mat, dryck, mycket att se och sol. Jag är oerhört imponerad över deras renhållning (min bror är ordförande i ett renhållningsbolag anm.) för kommer man till en storstad så förväntar man sig inte att det ska vara nästintill kliniskt rent - men så var det. BCneta är ngt många borde vända sina blickar till.
Mitt skrivbord har börjat fyllas med lappar kring akademikerarbetslöhet och Första maj-tal som jag måste blogga om lite senare - men först tänkte jag bjuda på nga Barcelonabilder.
Park Güell - Gaudís arbete är integretat i naturen

Utsikt från Sagrada Família

Nere vid plajan vid Port Olímpic
Pia, Åsa, Birgitta och Anna lapar i sig det sista av solen på flygplatsen.

Tack för en trevlig resa!
/KA