2006/10/31

Lite kaos blev det

Efter sju timmar utan ström har den äntligen kommit tillbaka. Vid halv 2 så försvann strömmen här i Segersta. Utanför fönstret har det yrt hela dagen och det har snöat horisontellt. Nog för att jag tycker det är mysigt med snö - men det behöver inte blåsa så mkt. Men träd har legat över vägar och snön har tyngt ner grenar och ledningar så strömmen försvann.

Men vad handlingsförlamad man blir när strömmen försvinner. Vad ska man göra? Vad ska man äta? O herregud - kaffe går inte att göra. Osv. Men det blev fram med ljusen, leta batterier till radion för att kunna höra lite på den (alltså 8 batterier till en radio - sanslöst!). Sen blev det lite korsord o soduku vid ljusen på köksbordet. Till middag fick det bli lite sill o doningar. Mamma o jag tog ngt stärkande för att inte frysa för mkt. Jag hade oxå nästan börja letat mitt stora duntäckte inför natten, alt sovsäcken.

Får se om jag kommer söderut mot Gävle imorgon. Skulle på möte ikväll, men ja, vädret tillåter en att vara hemma.

Undrar bara just hur länge snön ska stanna... :)

/Karin

Sista Kommunfullmäktige

Igår var det sista fullmäktigemötet för mandatperioden. Några är det som slutar, några blir kvar och får nya uppdrag. Jag kommer även under nästa mandatperiod representera Centerpartiet i Kommunfullmäktige. Första mötet är redan den 6 november.

Igår hade vi även en presentation från min nämnd, Barn- och utbildningsnämnden och för den verksamhet som gäller för de över 16 år. Spännande att höra om måluppfyllelsen. Magnus va upp i talarstolen och konstaterade att det var bra att ett mål inte var uppfyllt – att andelen med högre utbildning i kommunen skulle vara 50 %. Idag var det ca 34 %. Precis som Magnus sa så hade vi uppfyllt målet skulle vi nog ha en av landets högsta akademikerarbetslöshet då arbetskraft som efterfrågas i Bollnäs Kommun inte är akademiker.

Vi hade precis denna diskussion på nämnden – där vuxenutbildningschefen ville ändra på detta mål. Jag stödde förslaget just utifrån de premisserna kring efterfrågan inom kommunen och då klingar 50 %-målet illa. Lika som jag tycker att det mål som den socialdemokratiska regeringen hade att 50 % av19-24 åringar ska gå vidare till högre utbildning är fel. Vi ska utbilda efter behov och så att människor kan få jobb efter avslutad utbildning.

I alla fall fick vi, för första gången, en diskussion på nämnden kring högre utbildning. Jag fick med mig en socialdemokrat men tyvärr så var det inga fler. Men kommer jobba mer för detta. En utbildning kopplad till det behov som finns i Bollnäs så att fler kan få jobb efter avslutad utbildning.

/Karin

2006/10/30

Snökaos?

Idag varnas det för morgondagen! Imorgon när man vaknar upp så är det troligtvis snö utanför fönstret. Visst låter det härligt? Äntligen får det bli lite ljust ute - det är ju lite mörkt o trist ute. Jag hoppas att det utlovade stormen och kaoset uteblir...

Det flög lite snö igår oxå i Gävle och Jesper ropade efter mig. Man känner sig lite som barn på nytt när snön kommer. Men jag är förberedd och har tagit fram vinterjackan. So let it come!

Dock va det inte länge sen jag plockade en sommarbukett när jag tog mig en promenad hemma i Segersta. Men snö...ja det låter rätt just nu!

/Karin

2006/10/29

Veckan som gått..

I dagarna presenteras skuggbudgetar från oppositionen och S var först ut med sin. Det kan ses som en markering från deras sida att inte presentera den samma dag som Mp och V. En markering att vi inte vill samerbeta med Er.
S budget är en följd av deras vallöften - med lite bortsopning på det som Mp och V ville. Men har inte S lärt sig ngt? De förlorade valet på sina löften och bristen på att få fart på Sverige och bristen på förslag i valets stora fråga - jobben. Att de inte tog chansen att skapa ngt nytt - men med bristen på politisk ledning för tillfället så vågar de kanske inte staka ut en ny väg. Arbetet har som sagt börjat att leta en ny ledare för S. Ett oppositionsparti som är utan tydlig riktning och ingen aning om vem som ska leda partiet. Det blir spännande debatter i riksdagen framöver med partiledardebatt med en avgående partiordförande. Tänk om de inte väljer en partiledare som inte sitter i riksdagen...då blir det ännu mer spännande debatter då partiledardebatten förs av S:s gruppledare i riksdagen...

Just nu pågår massprotester mot regeringens förslag om a-kassan. Alla ska ha en trygghet om man blir arbetslös - en trygghet som ligger i en omställningen för ett annat arbete. Mitt fokus är att alla ska ha 100 % av en lön och inte 80, 70 eller 60 %. Vi behöver fler i arbete för att klara vår välfärd och då behöver företag våga anställa igen. Det är detta som borde vara fokus från facken; hur får vi fler i arbete, hur får vi företag att börja anställa våra medlemmar. För det kan ju inte vara ett självändamål att man ska leva på a-kassa.

Nya ministrar har oxå kommit till. De känns trygga och vettigt valda. Nu hoppas jag att fokus kan lyftas från skandaler till fokus på politiken. Men tyvärr så slår den svenska avundsjukan till.

I veckan väntar möten i Bollnäs. Kommunfullmäktige, budgetmöten och möte med Länsrätten. Snart presenteras oxå majoritetsläget i Bollnäs. Samtidig så tänkte jag ta o fylla år lite oxå :) Hade lite födelsedagsmingel igår med snittar och gott. Trevligt!

/Karin

2006/10/21

Nga reflektioner

Igår hörde jag panelen i SVT bestående av Göran Häägg, Maria Abrahamsson och Stig Malm. Faktist en bra debatt de emellan över sista veckan. Nga citat från debatten vill jag lyfta:

"Christina Jutterström är ordförande i Radiotjänst"
Nu har iof SVT fått en ny VD. Men under tiden Christina var VD har hon varit ordförande. Iof är Radiotjänst ett dotterbolag till SVT, SR och UR, men jag undrar bara, liksom Maria Abrahamsson och Stig Malm om detta är lämpligt. Jag hoppas regeringen ser över detta.

"Alliansen lägger fram en budget utifrån sina vallöften - och så blir folk förvånade över deras förslag som läggs"
Ja det blev ett himla ramaskri när regeringen presenterade sin budget. Alliansen gick till val på att få fart på Sverige och att fler ska ha ett arbete - de lade fram en budget för de. Alliansen vill se över inkommstskatterna - check. Alliansen vill se över skolan och avpolitisera högskolestyrelser, kontrollstationer i skolan, betyg tidigare - check. Avdrag på hushållsnärta tjänster - check. Ja listan kan göras lång.

Nån har sagt att "Att förändra är som att gräva på en kyrkogård - man får ingen hjälp underifrån". Vi har en ny regering som tror på Sverige, att det finns potential till något annat än det som visat sig de senaste åren med en socialdemokratisk regering. Jag ser fram emot de kommande fyra åren.

/Karin

2006/10/19

Maktskiften

I tidningarna runt om i vårt land skriver de om maktskifte. I Jämtland blir det skifte i Åre, Strömsund, Krokom samt i landstinget. Det är starka kvinnor som kommer att leda de kommunerna - jätte roligt.

I landstinget i Gävleborg blev det tyvärr inte maktskifte. S, V och Mp regerar vidare. Åt vilket håll är oklart. Kommer de forsätta på samma bana så vet vi inte vad som händer. Ett samverkanssytre mellan alliansen och SVP hade varit att föredra - det behövs röras om i grytan Landstinget Gävleborg, där en borgerlig budget har fungerat väldigt bra i år. De kanske ska göra upp så, de borgerliga lägger budgeten :)

Ni som följer tidningarna ser att det inte hänt så mkt i vem som ska styra i Bollnäs. Jag lovar att återkomma när allt är klart i vem som kommer att styra i Bollnäs.

/Karin

2006/10/16

Fler i arbete - mer att dela på

Idag har den borgerliga regeringen presenterat sin första budget (av 16). Jag är imponerad att man på så kort tid kan lägga en budget vilket vanligtvis tar flera månader att arbeta fram.

Det är en budget för fler i arbete och det är en inriktningsändring i Sverige. Istället för att gömma undan folk för att pressa ner arbetslösheten så gör den borgerliga regeringen de arbetslösa synliga. Är du inne i ett åtgärdsprogram så är du ju egenligen arbetslös.

Budgeten innehåller många saker som man kan läsa på DN, Aftonbladet, och många fler nyhetssidor och bloggar oxå för den delen. Jag vill nämna några:
- sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare vilket gör att arbete lönar sig
- AMS uppdrag blir att förmelda jobb (och inte ledighet)
- medfinansieringen när en anställd är sjuk slopas
- a-kassan ses över och blir vad den är; en omställningsförsäkring
- 400 mkr satsas på kompetensutveckling i skolan
- Flygskatten införs inte
- Nytt betygssystem utreds
- Översyn och nedläggning av mydigheter
- Universitets- och högskolestyrelserna ska "avpolitiseras"
- Kårobligatoriet avskaffas - ÄNTLIGEN!!

Regeringen håller vad de lovar. Nu väntar jag på att det ska implementeras så att vi får fart på Sverige igen!

/Karin

Extra nämnd

Idag hade vi extra nämnd med barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs. Anledningen var budgeten. Är väl lite mer nöjd nu än vad jag var innan, men ändå inte nöjd. Känns som att man inte varit delaktig i budgetprocessen. Det är något man måste vara under nästa mandatperiod. Sätta sig ner med förvaltningen och gemensamt ta fram ett förslag. Just för att man kan förstå varandra i prioriteringarna, se konsekevenser när man simulerar osv. Man kan ställa sig frågor varför man ökar vikarepolen när antalet elever i grundskolan minskar osv.

Nu ska vi gå upp till KF för att begära tilläggsanslag för att få vår budet att gå ihop. Vi får väl se om vi får det - får väl argumentera för det. Samtidigt är det lite konstigt att man inte kan hämta hem 3.1 miljoner i en budget på 480 miljoner.

Socialdemokraterna la ett förslag om att utreda fler F-9skolor i kommunen. Ngt som vi i Centerpartiet känner oss lockade av. Att kunna följa eleven genom hela grundskolan med utvecklingsplaner osv tycker jag känns bra. Men detta får inte ske på bekostnad av våra små skolor. Jag är mer lockad av ett f-9-områden där t ex Kilafors-Segersta-Västansjö är ett. Där det finns skolor från F-9 och där byskolor finns. Där kan man oxå följa eleven genom att skapa en områdeskultur för detta.

/Karin

Sommar...förlåt, Höstpromenad

Idag var jag ute på en timmes promenad i oktobersolen. Det är så fint ute nu. Träden håller som bäst på att skifta färg och luften känns fräsch och uppfriskande. Det är underbart! Dock var det en tanke som slog mig; jag hade kunnat plocka mig en midsommarbukett. Jag såg både lupiner, midsommarblomster, rödklöver, hundkex, blåklockor och styvmorsviol under promenaden. Kanske ska överraska mamma med en bukett imorgon.

/Karin

2006/10/13

Mot Sthlm

Om 45 min går tåget mot Sthlm. Jag ska ner på eftervalskonferens ute på Lidingö. Det ska bli jätte trevligt. Det är viktigt att utvärdera valet tillsammans, dra gemensamma slutsatser och lära av varandra hur vi gör för att kunna genomföra en ännu bättre valrörelse. Samtidigt är det viktigt att vi tar ett gemensamt avstamt inför valrörelsen 2010 - de nya röster som vanns till detta val måste vinnas om igen samtidigt som vi ska vinna nya. Och självklart ha kvar en borgerlig regering!

Många undrar över vem som ska styra i Bollnäs. Jag är övertygad om att vi snart vet det - cirka en månad har gått sedan valet - och jag tror oxå att Du kommer att få höra det via ett pressmeddelande.

Nu...stress m d sista innan ja ska iväg.

/Karin

2006/10/11

Konstig kommentar

Just nu pågår partiledardebatt i riksdagen med anledning av regeringsförklaringen. En debatt med några fula inslag från oppositionen kan jag tycka - fokus har nästan flyttats från politiken.

Jag lyssnade även på p1. När de skulle avsluta sin sändning från riksdagen, efter 2½h, så sammanfattade reportern debatten med "de försöker ta åt sig av det som är bra och skylla ifrån sig om det som är dåligt" (fritt citerat). Det var väl en konstig kommentar om en debatt som handlar om regeringsförklaringen och hur regeringen vill styra Sverige framöver där fokus är på jobb och där socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet misst svenska folkets förtroende att styra in Sverige i rätt riktning.

/Karin

2006/10/10

Händer lite nu

Regeringen på Lejonbacken

Nu har det gått några dagar sen den nya regeringen har presenterats. Det är ju så läckert! En borgerlig regering men många nya och bekanta ansikten. Jag är övertygad om att de kommer att göra ett galant jobb under denna fyraårsperiod. Många utmaningar finns det och många som har förhoppningar. Hör det redan på möten man går på; "vi får se vad den nya regeringen gör för en ändring behövs".
Jag följer även mågra av våra nya riksdagsledamöters bloggar. Det är så kul att se vad de gör och hur deras vardag har blivit. Jag önskar Er all lycka till.
Ang regeringen och nya namn att lära sig. När jag gick på Segersta skola i låg- och mellanstadiet så hade vi alltid innan föra första lektion högläsning ur DN. Vår lärare läst ur DN och vi skrev så mkt vi kunde i vår Aktuellt-bok. Fredagen började med ett prov om vad som hänt under den gågna veckan. För mig är fortfarande Sten Andersson utrikesminister och Kjell-Olof Feldt finansminster.

Jag håller på att ge mig in djungeln kring a-kassa, arbetsförmedling och jobbsökande. Jag hoppas oxå mkt på den nya regeringen och att det ska öppna sig rätt så snart. Det blidde inget av den intervju jag var på förra veckan - men det stundar nya :)

Anders W Jonsson har blivit samordnare för Centerpartiet frågor kring socialdepartementet i stadsrådsberedningen i Rosenbad. Jätte roligt! Jag unnar verkligen Anders det. Även om jag hade hoppats att han skulle sitta i riksdagen nu så får han ändå jobba med politik på heltid.

I Bollnäs är fortfarande majoritetsförhållandena oklara - men förhandlingar pågår som Du säkert förstår. Kan säkert kommentera det längre fram. Ljusnan har idag en ledare kring detta.

Nordkorea har provsprängt kärnvapen - det skärmmer mig. Jag hoppas det går att finna en lösning kring detta. Det är, som DNs Ledare skriver idag, ett nedslag mot den nedrustning som har varit.

På återbloggande
/Karin

2006/10/06

Sverige har fått en ny regering

Med kaffekoppen i soffan följde jag Statsminister Fredrik Reinfeltds regeringsförklaring. När han skulle presentera den nya regeringen så spetsades öronen till; alltså det är helt otroligt! Vi har fått en borgerlig regering som ska styra och ändra riktning på skutan Sverige.

Det blev en regering med många överraskningar; Carl Bildt som Utrikesminister, Andreas Carlgren som Miljöminister, Maria Borelius som handelsminister. Centerpartiet fick även, förutom Mijlöminister Carlgren, Ställföreträdande Statsminister och Näringsminister Maud Olofsson, Infrastrukturminister Åsa Thorstensson och Jordbruksminister Eskil Erlandssson. Vinnarna är självklart Moderaterna. De knep 11 ministerposter och samtliga tunga poster. Jag trodde kanske att de skulle släppa på något av dem. Men samtidigt så är de ju störst oxå och deras inflytande ska säkras.

Jag vill även passa på att gratulera nga nya Centerpartister som tar plats i riksdagen; Åke Sandström kommer åter till riksdagen och ersätter Maud Olofsson, Maria Kornevik Jakobsson ersätter Åsa Thorstensson och Karin Nilsson ersätter Eskil Erlandsson.

Jag får återkomma med fler kommentarer kring den nya regeringen. Jag trodde att jag o Jesper skulle kunna enas om synpunkterna..men ja..kanske inte :) Fast så olika blev det kanske inte.

Nu ska vi åka upp till Söderhamn.

/Karin

2006/10/05

Det är diskriminering

Idag när jag kollade på morgon-tv blev jag upprörd. Jag visste inte alls att homosexuella män inte fick lämna blod eller donera organ. Blev helt häpen.

Självklart ska alla som är friska och uppfyller kraven på att man är frisk, inte har någon blodsmitta och ha bra värden få lämna blod. Lika så ska man kunna få donera sina organ. Det känns som att detta är en gammal kvarleva av fördomar mot homosexuella och att det bara sprids inom gay-världen. Men hetrosexuella har väl lika mycket sex som homosexuella.

Som en skrev; allas blod är väl lika mycket värt?

/KA

2006/10/02

Tebax

Söndagkväll vid 21-tiden rullade tåget från Östersund in i Gävle. Det var en jätte trevlig helg uppe hos syster o hennes sambo. Jag och Jesper bodde på hotell i och med att syrran har två katter och Jesper är allergisk. I fredags var vi ut och såg Marit Bergman - jag är impad över hennes show och det var jätte bra! Under lördagen gick vi på stan och sen hade syrran inflyttningsfest. 18 personer röjde loss i deras lgh på ca 70 kvm - varför hamnar alla ändå i köket?

De var kul och komma iväg lite. Men nu är det åter till vardagen. Jag ska snart gå till arbetsförmedlingen för att bli överförd till Gävle från Bollnäs - lite lämpligare. Att låna mamma o pappas bil för att vara på Datorteket på Heden i Bollnäs en vecka kändes inte så lämpligt. Men i fredags blev jag kallad på en jobbintervju i alla fall - så nu ska jag ladda lite i veckan inför det. Vidare så vet vi inte vilka som ska styra i Bollnäs efter valet. Men jag tror att vi vet inom kort i alla fall - spännande är det.
Jag har oxå fått en liten egen arbetsplats här hemma hos Jesper - så jag inte ockuperar hans dator :)

I natt våldtogs en tjej här i Gävle i tunneln mot Öster - läskigt. Vi gick där nga timmar tidigare. Jag blir så grymt äcklad och arg över detta. Vi tjejer, eller killar för den delen, ska inte behöva vara rädd för att i väljer att ta en viss väg eller inte. Det ska inte heller spela ngn roll vad vi har för kläder på oss. Det är helt sjukt.

/Karin