2006/06/27

Lite semester



Nu har vi USAfrämmande! Det är jätte roligt. Det är en fyrmänning till mig och hennes man som är på besök denna vecka. Så jag har fått leka guide, tillsammans med min familj, och visa upp Hälsingland. Vi har varit i Järvsö på Järvzoo, Stenegården och Torön. Idag har vi varit i Gnarp, Gränsfors på Yxfabriken och Krukmakeriet samt Avholmsberget. Senare i veckan stundar Falu Koppargruva, Växbo Lin mm.

Förutom USAbesök har jag hunnit gifta bort en av mina närmaste vänner - Ulrika Eriksson har blivit Fru Ulrika Forsman. Vidare har jag firat midsommar i Gällsjön. Här kommer nga bilder från dessa tillställningar.

/KA


Ullis och PO utan för Hanebo KyrkaDags för bröllopstårta

Sillunch i Gällsjön

Nicola, Mattias, jag och Jesper nere vid bryggan

Maria och Lisa

"Små grodorna..."

2006/06/22

Meningsfullt?

Idag så jag dem igen - resevärdarna i Gävle centrum. När jag först såg dem förra veckan så funderade jag om de kom från stationen o tillfälligt va uppe på stan. Men sedan fick jag höra av J att det var plusjobbare. Visst, syftet må va bra; att hjälpa handikappade och rörelsehindrade att våga sig ut i kollektivtrafiken. Men frågan är vad det ger för den enskilde? Att hjälpa människor kan ge en oerhört mycket - men jag tycker mest att dessa jobb är skapade med konstgjord andning.

Nu väntar midsommar i Gällsjön med J och mina nära o kära kompisar. På söndag får vi besök i en vecka av släkt från USA. Det ska bli roligt.

/KA

2006/06/19

Skitigt val

På dagens kvart-i-fem eko rapporterades det om att årets val är det smutsigaste 30 år. Jag är beredd att hålla med. I inslaget så hade de ett reportage från Hulstsfredsfestivalen där "lokalavdelning nr 13" (ej säker på numret) hade en tävling. Tävlingen gick ut på att med tre slag slå ner i en spik på en pappersbild av de borgerliga partiledarna.

Omsakligt.

/KA

Jobben kommer...

...och försvinner? AMS har rapporterat om att det anmäls fler nya jobb till arbetsförmedlingarna än på 16 år. Om nu jobben har kommit - varför minskar då inte arbetslösheten? Jag håller med Magnus i sin analys av detta. Han skriver här bland annat; "De latent arbetssökande tar nu jobben, och man kan inte stoltsera med en sjunkande arbetslöshet". Så för att få en rättvis bild av detta så borde man räkna med de latent arbetssökande i statisitken oxå, som studenter.

Jobben är en valfråga. En fråga som man måste jobba med på lång sikt. Ett jobb som dagens regering har misslyckat med.

/KA

PS! Ha det bäst killen ;)

2006/06/14

Skolpeng i Bollnäs

Idag hade Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs sitt sista sammanträde innan sommaruppehållet. Nga beslut vi tog var kring införande av skolpeng och kring kulturkvarteret i Bollnäs.

Jag har tidigare blogga om skolpeng och varför jag vill införa det i Bollnäs som ett resursfördelningsysstem här. Mina huvudargument idag var att det blir jämlika villkor mellan kommunala skolor och friskolor, pengen följer med eleven till den skola som föräldrarna väljer och sedan är det upp till rektor att fritt fördela pengarna inom enheten. Lätt, överskådligt, rättvist, valfrihet och inflytande.
(s) yrkade återremiss på ärendet. Dock så tyckte jag det kom en intressant vändning från dem. De är emot att vad peng heter; både barnomsorgspengen och grundskolepeng. Ett vallöfte från oppositionsrådet Olle Nilsson-Sträng är att ta bort dessa pengar. Men idag sa de att "tanken känns bra". Frågan är om det är splittring i leden hos (s)?

Jag lade ett ändringsyrkande. Ngt som är viktigt för mig och centerpartiet är att alla skolor har lika förutsättningar. En skola med få elever ska ha jämlika villkor som en skola med många elever. Har man en peng som följer med eleven till den skola de väljer så är det ju ganska logiskt att en skola med få elever får mindre pengar, även om en viss lärartäthet måste finnas. Därför ska förvaltningen nu kolla vidare på hur skolans elevantal kan viktas i denna peng och möjligheten till ett stöd till mindre skolor (likt det som finns på Gotland). Det ska finnas en mångfald av skolformer i Bollnäs Kommun och alla ska inte vara centraliserade till Bollnäs tätort, därför är detta tillägg bra.

Vidare fick vi en dragning av Kulturkvarteret; ett uppdrag att utreda hur kulturen kan få ta större plats i Bollnäs Kommun. Det var trejde gången jag fick se hur man skulle kunna bygga om teaterbion till en större konsertlokal från ca 320 platser till närmare 700, hur Kulturskolan skulle byggas ihop med biblioteket och hur denna mötesplats ska vara. För det är det som ligger i förslaget; en mötesplats mellan unga och gamla som skapar möjligheter och är flexiblet.
Nå, vad kostar det då? Tja, en si så där 51 miljoner. Dock är ju driftskostnaden mer intressant och möjligheter att finansiera detta. Det ska bli spännande och se i september hur det blir.

Men en sak är säker; det händer saker i Bollnäs och utveckligen är god!

/KA

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i
Segersta
på bloggkartan.se


/KA

Energiuppgörelse för framtiden

Igår kväll kom ett SMS ang telefonmöte med Centerpartiets Partistyrelse (där jag representerar Centerstudenter). Mötet skulle handla om alliansen och energifrågan. Tankarna kom redan då att - "är de överens nu?".Det fick jag bekräftat imorse 7:30. Maud redogjorde för överneskommelsen.

Jag är jätte glad över att alliansen har kunnat presentera en Energipolitik för jobb, välfärd och miljö. Långsiktiga spelregler för energin är lagd, det är en bred överenskommelse där alliansen avser att bjuda in Socialdemokraterna efter valet för att markera viljan kring en bredare överenskommelse. Det blir fokus på att utveckla alternativen, fokus på energieffektivisering, byta från fossila bränslen och fokus på forskningen. En annan sak som är positivt är att det är fokus på klimatfrågan. Utsläppen av koldioxid och andra klimatpåverkande gaser ska minskas. Inga nya kärnkraftverk ska läggas ner och inga ska heller startas upp. Alliansen ställer sig även bakom systemet med elcertifikat vilket kommer att stimulera miljövänlig elproduktion.

Det är skönt att alliansen kommit överens. De som tjänar mest på övernskommelsen är vi som bor i Sverige och våra företag. Vinsten är bättre miljö och stabila spelregler.

/KA

2006/06/12

Sommar och Sol

Äntligen!!
Nu känner jag att sommaren är här. Ska snart ut och lägga mig i solen en sväng innan jag ska ta tag i lite plugg som ligger och väntar.

Ungt val
I ungt val blev Sverigedemokraterna tredje största parti. Självklart blir jag besviken och rädd när jag tänker på detta. Vi som är engagerade har ett stort ansvar att på ett pedagogiskt sätt förklara för ungdomar - men blir vi inte insläppta på skolorna så kan vi inte heller visa upp oss. Jag tycker att SD är skärmmande; välpolerade på ytan men under ytan så bubblar det saker som jag inte vill ska hända i mitt Sverige.
Idag stannar inte våra möjligheter vid Sveriges gränser; vi har alla möjligheten att pröva våra vingar i ngn annan del av världen. Den allt mer globaliserade världen erbjuder oss detta samtidigt som vi måste rusta oss för att kunna konkurrera på lika villkor. Vi behöver utbildning av hög och erkänd kvalitet från grundskola ända upp till forskarutbildning.
Jag vill inte leva i ett Sverige utan andra influncer. Jag vill ha ett mångkulturellt samhälle där vi drar nytta av varandras kunskaper - för det är tillsammans som vi alla kan lyfta Sverige framåt och gör oss konkurrenskraftiga globalt. Idag tar sjukvården in läkare från Polen för det behövs medan Mohammed och Hasan kör taxi i Stockholm medan de i sitt hemland var erkända kirurger. Nima, som städar, hon är egentligen tandläkare. Varför får inte dessa vara med att bidra till vår konkurrenskraft? Vi behöver en väl fungerande integration där vi tillsammans motverkar diskriminering och det vi har en fungerande validering av utländska examina.
De nya svenskarna tar inte ditt jobb. Rusta Dig istället och se möjligheterna som ligger vid dina fötter. Skyll inte ditt eget misstag på någon annan.
Jag blir arg och rädd när jag ser utvecklingen. Du och jag måste stå upp för det mångkulturella samhället varje dag. Att SD, som är emot ett mångkulturellt samhälle, har fått så stort stöd bland unga, ser jag som ett misslyckande.
Jesper har skrivit väldigt bra om ungt valresultatet och SD här.

Ut och njut i solen med Er nu!

/KA

2006/06/06

Sveriges Nationaldag


Idag är det Sveriges Nationaldag och Svenska Flaggans dag. Hade jag haft en flagga hade jag givetvis hissat den.
Jag tycker det är bra att det har blivit en röd dag av vår nationaldag. Det ger oss tillfälle att inte helt vifta bort den utan att reflektera lite. Att vi inte varit under något annat lands makt sen Gustav Vasa tågade in i Stockholm 1523 och kröntes till Sveriges Konung. Vi har det väldigt bra här i Sverige. Inget medverkande i ett krig i nutiden i alla fall.
Jag hoppas att Du firar nationaldagen - på ett fredlig sätt. Min kompis berättade för mig att idag var de tvungen att plocka in alla lösa föremål utanför hotellet där hon jobbar. Det skulle kunna bli kravaller och inga lösa föremål skulle få vara tillgängliga. Alltså - vart har vi kommit?
Vi får "Reclaim the Nationaldag" på ett fredligt sätt. Ge dagen tid för reflektion och umgås i gott sällskap. Det tänker jag göra.
/KA

2006/06/02

AMS - en massa trams

På tåget ner till Gävle i onsdags kom jag över tidningen Metro. I den fanns in intervju med Bo Bylund, Generaldirektör för AMS. Intervjun gällde hans syn på arbetslösheten och nyheten om att AMS spår en ökning med 130 000 nya jobb under 2006 och 2007. Jag ska glatt räkna dessa jobb under det kommande året och rapportera slutsumman i december 2007.

Ang ungdomsarbetslösheten så verkar Bylund inte vara så oroad. "När konjunkturen går ner är det i större utsträckning ungdomar som blir arbetslösa och i en högkonjunktur kan det få snabba effekter". Han menar oxå att det "alltid finns jobb att leta efter och att man ska utnyttja befintliga nätverk".

Okej...jag väntar fortfarande på effekten. Vi är inne i en högkonjunktur och enligt alla beräkningar så borde ju företagen våga anställa då. Men vi har fortfarande 170 000 ungdomar som inte har ett vettigt jobb att gå till. Och vilka nätverk är det som Bylund tycker att ungdomar ska utnyttja? Har man inte satt sin fot på arbetsmarknaden så är det svårt att kunna dra i några trådar.

Vi har hamnat i en ond karusell som bara snurrar på och snurrar på. Socialdemokraterna, som håller i kontrollen, vet inte hur de ska få stopp på det hela. Jo visst! De gör det ju. In med folk i massa åtgärder, för det har minsann ökat. Det är i riktiga jobb som tryggheten finns och inte i åtgärder. Vid centerpartiets förtroenderåd sa Maud "Ungdomsarbetslösheten är 3000 enligt regeringen - då har man även en politik där efter. Vi säger 170 000 och har en politik där efter".

Vi måste få företagen att våga anställa och förbättra företagens möjlighetar att anställa. De företag som vill och de ungdomar som vill borde kunna testa vårt förslag på ungdomsavtal. Vi måste även sänka skatten för företagen så de vågar anställa. Vi måste ta bort medfinansieringen i sjukförsäkringen. Det ska vara lätt och enkelt att vara företagare och jag tror att företagen vill anställa för att kunna växa- men de vågar inte i socialdemokraternas Sverige.

/KA

Sluta detaljstyra

I veckan lanserade Vänsterpartiet 14 punkter för en mer likvärdig skola. De menar att en av skolans uppgifter är att vara likvärdig och kompensera för omständigheter som kan påverka utbildningen. En skola som de besökt i Treleborg jobbar läxfritt och nu vill Vänsterpartiet att det ska gälla alla skolor.

Genom en läxfri skolan menar (v) att man inte behöver oroa sig för "att eleverna ska misslyckas för att de inte har ro hemma, och mina bedömningar på eleverna är på deras kunskaper och inte på hur bra hemförhållanden de har", menar Rossana Dinamarca som är sammankallande i vänsterpartiets framtidsgrupp för utbildningspolitik.

Jag håller med Annie. (v) idé om en läxfri skola, och många av andra förslag som de presenterar, handlar om att uppifrån detaljstyra hur lärare och elever ska arbeta inne i klassrummen. Det motsättar jag mig. Vi politiker ska sätta upp mål för skolan men HUR dessa ska nås - det ska bestämmas på varje enskild skola. Gärna skolans representanter tillsammans med föräldrarna och eleven. Kommer de fram till att; ja, mitt barn behöver inte läxor..eller att de kommer fram till att för att nå målen kanske du måste lägga ner lite mer tid, då ska det vara ett beslut som fattas tillsammans.

Alla elever har olika förutsättningar. Olika förutsättningar löser vi inte genom att vi politiker ska berätta för Lisa eller Pelle hur de ska jobba i skolan. Det har jag inte kompetens för att göra. Därför lämnar jag över det til professionen.

/KA

Rättvisa?

I onsdags så tjänstgjorde jag på Barn- och utbildningnämndens arbetsutskott. Ett möte som handlade mkt om ekonomi och förslag om införande av en grundskolepeng i Bollnäs.

När vi i den borgerliga majoriteten fick förtroendet av väljarna att styra i Bollnäs Kommun tog vi i Barn- och utbildningnämnden direkt i frågan om en förskolepeng. Anledningen var först och främst att visa vad vi vill göra, men samtidigt införliva en del av alliansens politik.
För mig och Centerpartiet handlar en barnomsorgspeng om att fördela resurser - en peng som följer barnet till den omsorg som föräldrarna har valt för sina barn. För det är det som det handlar om; valfrihet för föräldrarna att välja en kommunal förskola, ett kooperativ, en ideell förening, en friskola osv. Det är föräldrarna som själv vet vad som är bäst för sina barn.
I samband med detta beslut fattade vi även om etableringsfrihet för förskolor i Bollnäs Kommun (under förutsättning att de uppfyller de krav som ställs, självklart).

Nu har vi gått ett steg vidare om införandet av en grundskolepeng från F-9. Även här handlar det om att fördela resurser. Varje elev har en peng som följer med dem till vilken skola de, tillsammans med sina föräldrar, väljer. Detta innebär att alla familjer får göra ett aktivt skolval. Det blir jämlika villkor mellan kommunala skolor och friskolor och det blir enkelt och överskådligt. Rektorn vet att så här många elever har jag och därmed så här mkt pengar på skolan. Sedan kan rektorn full frihet att själv fördela pengarna inom skolan.

(s) är självklart emot detta. Ett vallöfte från dem är att ta bort alla "pengar". För de är det viktigare att ändra kulturer på skolorna och de anser även att detta med pengar blir orättvist mellan skolorna. Kilaforsområdet, som tjänar på denna peng, har visat att de ej behöver så mkt resurser och därmed blir det fel, anser (s).
Det vi har sett när vi kollat på hur resurserna i grundsklan fördelats är att det inte har varit rättvist och att mycket har fördelats efter gammal vana. Jag menade, under sammanträdet, att detta sätt att fördela pengar är rättvist - har man 50 elever så får man pengar för 50 elever. Man ska inte ha pengar för 75 elever. Då menade (s) att rättvisa för dem handlar om att fördela pengar till de som behöver det och att utgå från varje elevs behov. Spännande tycker jag. Det är inte det jag först tänker på när jag hör Socialdemokraterna. Har Ni månne gått från kollektivet?
Utanför pengen ligger pengar för särskilt stöd för eleverna - så det är ju redan uppfyllt att kunna se till varje elevs enskilda behov och i och med att rektor själv kan fördela pengar inom skolan så finns det stor frihet att rektor att tillsammans med t ex föräldrarna och personalen se vad som det bör satsas på.

Valfrihet - rättvis resursfördelning - inflytande - jämlika villkor; därför är jag för en grundskolepeng i Bollnäs Kommun.

/KA