2006/12/04

Julmarknad, bandy och Startlag

Vi närmar oss julen med stormsteg. Första advent var igår och när man är ute och åker bil när mörket fallit så lyser det så fint ur fönster nu när adventljusstakarna kommit upp nästan överallt. Mamma och jag har idag varit i Ordenshuset i Hå på julmarknad. Där fanns det mycket fint. Jag inhandlade en ljuslykta till att hänga upp i fönstret åt mig själv samt pekade på nga julklapstips till mamma. Lite julklappar fick jag oxå handlat. Listan blir lite kortare, men ja, det saknas nga klappar än. Jag har inte riktigt infunnit julhandlingsstämningen - bra det för det har sinat i kassan.
Jag och mamma hann även med att kolla in julhandlingen på Lenninge Paviljongen. Där handlade jag bara till mig själv...

Sen har jag hunnit varit o sett Bollnäs vinna över Tillberga med 6-3. Uruselt spel av Bollnäs - men bra stundvis. Bollnäs låg faktist under med 0-2 efter ca 3½ min.

Idag skickar Socialminister Göran Hägglund ut ett remiss som innehållar förslaget att stopplagen ska rivas upp. Han menar att vinst i vården är inget problem. Så länge vårdgivarna följer lagen är vinst i vården inget problem. Förslaget innehåller även att förbudet att vården uteslutande ska bedrivas via finansiering via det offentliga upphävs samt att landsting ska ha möjlighet att besluta om avknoppningar av verksamheten.

Detta är ett bra förslag tycker jag. Den förra regeringen var ju rädd för att släppa in andra alternativ på marknaden - o bevare mig väl om de skulle gå med vinst! Tänk om inte ett bolag fick gå med vinst?! Behovet ska styra vården och med en startlag, istället för ett stopplag, så kommer behovet att styra. Det blir bättre tillgänglighet till vården med en mångfald.

Många är ju skeptiska att det avknoppas till privat verksamhet. I Bollnäs har vi en privit specialistmottagning, Mitt Hjärta, som många Bollnäsbor talar varmt om; "de är så bra" osv. Nu har han som är föreståndare vunnit i ett anbudsförfarande att ta över Bollnäs Hälsocentral från Landstinget Gävleborg (just nu pågår förvisso överklagningar). Då är det positiva rop i Bollnäs -"gu va bra att just han har fått det - han är ju så bra". När det är någon känd - då fungerar det med privat regi. Jag undrar just hur det hade varit om det ngn okänd vunnit i anbudsförvarandet. Att de ska anställda en känd, för oss Segersta-Kilaforsbor, doktor där gör det hela inte sämre direkt.

Fram för fler alternativ i vården!

/Karin

1 Comments:

Blogger Jesper Overeem said...

Ja det är jätte bra förslag av Hägglund faktiskt. Ngt som vi har haft med i vårat program och önskat länge. Hoppas bara att förslaget går igenom remissinstanserna och att ingen sätter käpparna i hjulen.

Puss & Kram

8:31 fm  

Skicka en kommentar

<< Home