2006/04/26

Ett år med blogg!

Idag får jag gratta mig själv!
Jag har nu bloggat i ett år - GRATTIS :)
Det har blivit 112 inlägg. Det är ju lite mer än två inlägg per vecka - rätt ok tycker jag.
En snabb titt över mina rubriker så handlar de mycket om den högre utbildninger och grund- och gymnasieskola. Men det är inte så konstigt - det är dessa frågor jag, bland annat, brinner för och kommer att jobba med i den studande, pågående valrörelsen. Så räkna med lite fler inlägg inom detta område.

Mitt års-bloggande tänker jag fira med att åka till Barcelona - det är jag väl värd?
Planet går imorgon och jag landar igen på svensk mark på måndag. (okej då...personalresa ska jag på).

På återbloggande

/KA

2006/04/24

Studentkårsutredningen

För en vecka sedan presenterade studentkårsutredningen, med Ignacio Vita som sekreterare (f.d. ordf i SFS). Själv så vill jag avskaffa dagens kårobligatorium då jag anser att det ska stå var och en fritt att välja vilken organisation man ska vara medlem i. Denna utredning blev till följd av att en folkpartist och en moderat ständigt skälper frågan om ett avskaffande av kårobligatoriet och detta blev ett förslag som gick igenom.

Följande kommentarer måste göras:

- utredningen föreslår att en del av studentkårernas utbildningsbevakning är att vara medlem i SFS då de bedriver en nationell utbildningsbevakning. Varför ska staten styra i vilka organisationer kårerna ska vara med i? Om studentkårens åsikter inte överensstämmer med SFS åsikter - kan då SFS ses som rätt medel för den lokala kåren att bedriva nationell utbildningsbevakning?

- utredningen föreslår vad kåravgiften ska användas till och vad den inte ska användas till. Den ska användas till utbildningsbevakning och ska kunna härledas till studenters situation. Vad jag vänder mig emot är att staten ska bestämma hur pengarna ska användas. Visst, självklart ska pengarna användas till detta - men var gränsdragningen ska dras för att gynna studenterna tycker jag är svår. Att tillhandahålla en bokhandel, en samlad bostadsförmedling kan faktist förbättra studentnas villkor. Dock kan jag hålla med utredningen om att dessa inte direkt faller inom den studentkårens syfte eller ändamål - men det måste vara upp till den enskilda kåren att bestämma eller för studenterna vid lärosätet att bestämma.
Vidare så förelår inte utredningen nga sanktioner med de studentkårer som inte uppfyller sitt ändamål och syfte...så ja...

- Vidare föreslår utredningen att studenter ska kunna överklaga studentkårens beslut. Det tycker jag är bra. Som medlem i en förening ska man kunna ifrågasätta vad som försegår.

- Högskoleverket föreslås granska studentkårens verksamhet. Detta vänder jag mig totalt emot. Det är studentkårens medlemmar som ska granska studentkåren och dess verksamhet. Staten ska inte blanda sig i ideella föreningar. Anledningen till att det är en ideell föreningen är att just friheten att kunna granska högskolan och dess verksamhet och det kräver att kåren är skild från staten och därmed skild från högskolans verksamhet. Detta förslag innebär ett förstatligande av studentkårens verksamhet.

- utredningen skulle även se över bestämmelserna om avgifter vid deltidsstudier och distansstudier med fokus på hur man kan lösa sitatuionen där en student är medlem i flera kårer. Utredningen resonerar kring olika lösningar med har fastnat för en lösning där en student betalar x antal kronor per poäng till de studentkårer där man läser, vilket innebär att studentkårerna sätter avgift per poäng. Jag tror detta skulle försvåra för studentkårerna. Idag har man som distansstudent rätt till reducerad avgift, och lika om man halvtid. Med dessa två avgifter, som i Gävle 200 för heltid och 120 för halvtid, kan kåren någorlunda budgetera för det kommande verksamhetsåret och till den verksamhet som kåren har. Utredningen kostaterar oxå att kårerna kan få mindre intäkter och menar oxå att om nu kårens uppgifter kostar mycket pengar så ska kåren ta ut en avgift som motsvarar kostnaderna. och vart blev då besparingen för distansstudenten?

Utredningen reser många fårgetecken, frågetecken som jag hoppas att de lokala studentkårerna vänder sig emot. Vidare bör studentkårerna reagera över vem som egentligen ska styra över kårens verksamhet; studenterna vid lärosätet eller staten. För mig är svaret givet; det är Du som student som ska ha inflytande över den organisation som du är medlem i. En organisation som du själv ska få välja om du ska vara med i eller inte.

/KA

2006/04/17

Påsk i Segersta

Nu är påsken snart över. Har spenderat den hemma hos mina föräldrar i Segersta. Det har varit så trevligt; god mat, påskägg och umgås med familj och vänner.

Äntligen har våren kommit! Snödrivorna smälter i rasande fart och solen gnistrar från (nästan) en klarblå himmel. Tog lite bilder idag när jag var ute på en promenad. Såg även en utter, som jag tyvärr inte hann fånga på bild förrän den hade sprungit o gömt sig.


Påskpynt

Utsikt från udden vid stugan - Ljusnan vid Hårgabergets fot

Bryggan vid stugan - kanske går d o ta sig ett dopp snart?

Utsikt ovan för kraftverket över Ljusnan

Hoppas Er påsk oxå varit trevlig!

/KA, med fräknar på näsan...

2006/04/12

"Ole dole arbetslös"

Fick ett tips från Tessan kring en krönkika i dagens Sthlm City skriven av Sakine Madon kring "Akta dig för plusjobb". Ni finner den på http://www.city.se/kronika.asp (får kanske klicka på Sakines namn imorgon).

Här kommer nga citat ur Sakines krönika:

"...Här kommer några tips till unga arbetslösa. För det första: Ödsla inte tid på arbetsförmedlingen. Att jamsa runt på ett ställe där en handledare matchar ett jobb till arbetssökande per år är slöseri med tid."
-------------
"....Akta dig också för så kallade plusjobb. 1 000 (en droppe i havet) plusjobb ska strös ut till ungdomar. Även om risken är minimal att just du ska få ett av dessa, var medveten om att plusjobb varken är a-kasse- eller sjukpenninggrundande. "
-----------
"Sugen på att protestera och klaga på usla arbetsmarknadspåhitt, kliar det i kroppen? Ut och protestera mot plusjobb! I jämförelse med ”läskiga ungdomsavtal”, det som fransmännen tjatade mot och som inte genomfördes, är plusjobben rena skämtet. Ungdomsavtalen ger åtminstone full lön i både det privata och offentliga, pensionspoäng och är sjukpenning- och a-kassegrundande. Varför föredra arbetslöshet eller plusjobb framför ett riktigt jobb?"

Tack för en bra krönika!

/KA

PS! Jag tar gärna debatten kring ungdomsarbetslösheten och diskuterar med de som inte håller med - men att kasta gatsten, krossa fönster eller kasta ägg - det löser inte ungdomars situation idag.

2006/04/11

It's that time of the year

...då SFS Fullmäktige ska hållas. Som värd för detta arrangemang står i år Örebro Studentkår. SFS är Svergies Förenade Studentkårer om omsluter många av de studentkårer som finns i Sverige. Dock inte alla.

Själv har jag deltagit på dessa fullmäktigemöten i sex år (vilket gör mig till ett so) som delegat för Gefle Studentkår. Trevliga tillställningar där studenters situation diskuterats. Då Gefle Studentkår begärt utträde ur denna organisation så kommer det inte skickas nga delegater från Gävle detta år - men jag kunde inte hålla mig ifrån att ögna igenom handlingarna.

Jag hajade till på bland annat två ställen i styrelsens proposition till stadga:

- Ang mötesordning
För att det ska vara enkelt för många att komma till tals använder fullmäktige så kallad förstatalarlista. .......Om fem personer av samma kön står näst på talarlistan ska frågan om streck i debatten automatiskt väckas.

- Ang listval
...I dagsläget är SFS styrelse inte kvantitativt jämställd vad gäller antalet män och kvinnor i styrelsen. ...... Därför föreslår styrelsen att listval ska kunna ske med inslag av kvotering enligt kön.......Förslaget innebär att en balans om 60/40 ska upphållas. När valnämnden genomfört mandatfördelningen kontrolleras könsbalansen. Vid obalans lottar valnämnden fram en lista, på vilken en vald ledamot av det överrepresenterade könet ersätts av den närmast lägre rankade personen av underrepresenterat kön. Proceduren upprepas till dess att 60/40 nåtts. Förslaget innehåller också åtgärder för att bevara könsfördelningen vid eventuella avsägelser.

Egentligen är jag inte förvånad över att styrelsen lägger dessa förslag. Efter föregående års FUM i Ronneby bloggade jag om detta då förslags lades om varannan damernas i talarlistan. Jag går upp i talarstolen om jag har ngt jag vill förmedla - jag går inte upp för att säga att jag håller med föregående talarare - det kan jag visa på andra sätt (vifta med händerna i SFS-sammanhang). Att frågan om streck i debatten ska väckas kommer bara förlänga hanteringen av mötet och göra det ännu längre.

Att valnämnden ska gå in och styra listornas utforming - hallå! Vilka odemokratiska metoder. Det måste ju vara upp till varje lista själv att ansvara för detta. En lott gör inte SFS styrelse bättre.

Dessa två förslag som styrelsen lagt stärker mig i min åsikt att det var rätt att GS begär utträde ur SFS.

/KA, som säkert återkommer med mer då jag läst lite mer handlingar :)

2006/04/10

Rösta i kommunvalet

Idag presenterar SKTF en undersökning att nästan var fjärde väljare är tveksam till om de kommer att rösta i höstens kommunval. Sju procent säger att de definitivt inte ska rösta och 17 procent att de troligten inte kommer rösta. Störst tveksamhet finns bland väljare under 30 år.

Egentligen är det ganska konstigt tycker jag - men samtidigt inte. Det finns ett stort politiker förakt som jag tror ligger bakom dessa siffror. Mycket snack och lite verkstad kanske...
Samtidigt så blir jag lite förbannad; vilken barnomsorg vill du att dina barn ska ha? hur vill du att din föräldrar eller du själv ska tas om hand i äldrevården? hur ska kollektivtrafiken vara? hur ska dina barns skola vara utformad? vilka villkor ska det vara för ditt företag? hur mkt av din inkomst ska gå till kommunen? vilken grundservice kräver du?

Detta är frågor som den som avstår från att rösta bör ställa sig. Kommunen hanterar din vardag och är nära dig - utnyttja din möjlighet att påverka. Annars lämnar du möjligheten att bestämma till någon annan.

Vi som kandiderar i årets kommunval har mycket att förklara för väljarna varför de ska gå till vallokalen den 17 september.

/KA

2006/04/09

Plusjobb ger sämre anställningstrygghet

Ang debatten kring ungdomsavtal och plusjobb så har Henrik Hansson gjort en tabell för att på enklast möjligast sätt göra en jämförelse mellan dessa.

Denna granskning visar att plusjobben på punkt efter punkt innebär sämre anställningsvillkor än det frivilliga ungdomsavtal som centerpartiet föreslagit.

Citat från Maud Olofsson ur Ekot:

"- Det är märkligt att socialdemokraterna, som har kritiserat centerpartiet så hårt, inför en åtgärd som inte ger rätt till a-kassa, inte ger rätt till sjukpenning, inte ger rätt till förtur till arbete, och man sparkas rakt ut efter två år. Vi vill ju att ungdomarna ska komma in i trygghetssystemen, säger Maud Olofsson till Ekot"

/KA

Nya länkar

Nu har jag uppdaterat min länklistan lite:

Anders W Jonsson - Distriktsordförande för Centerpartiet i Gävleborg. Barnläkare som kandiderar till riksdagen.

Johan Kling - Gävleborgare som exporterats till Umeå där han jobbar åt Centerpartiet i valrörelsen.

Maja Boström - Västerbottning som nu studerar på Handels i Sthlm och blev i går invald i Centerstudenters Förbundsstyrelse.

Linda Ylivainio - tidigare vice förbundordförande i Centerpartiets Högskoleförbund, boende i Övertorneå där hon toppar listan till kommunfullmäktige och därmed är kommunalrådskandidat.

Maria Abrahamsson - tidigare förbundsordförande för Centerpartiets Högskoleförbund. Nu doktorand i Uppsala och stämmoordförande på vår stämma i helgen.

Även så har jag länkat till Jesper Overeems blogg. Trots att han är aktiv i Sjukvårdspartiet... Men han är trevlig så han får vara med ändå ;) Och dessutom så länkar han till mig.

Vidare så kanske du har upptäckt det oranga bandet. Det orangea bandet är en gemensam symbol för alla som vill byta regering. Vill Du oxå ha det bandet på din sida? Kolla här.

/KA

Centerstudenters Förbundsstämma

I helgen hade Centerstudenter, tidigare Centerpartiets Högskoleförbund, sin förbundsstämma i Sthlm. Det var en mycket trevlig tillställning annordnad av Stockholms Centerstudenter - tack så mkt för en bra, trevlig och kanon ordnad stämma!

Under stämman så antog vi ett valmanifest med fokus på arbetsmarknaden för akademiker, den studiesociala situationen, kvalitet inom den högre utbildningen och högskolornas styrning. Vidare antog vi en skolagenda kring grundskolan där vi satte ner foten i friskolefrågan, lärarutbildning.
Vi antog nya stadgar och bytte namn på förbundet till Centerstudenter.
Nga motioner vi behandlade var om isbrytarjobb för arbetslösa akademiker där vi föreslår att arbetsgivaravgifterna under två år slopas för småföretag som anställer sin första akademiker. Vi vill att banker ska ges samma möjligheter att konkurrera på studielånsmarknaden som CSN med staten som garant för lånedelen. Vidare ang studiemedlet så beslutade stämman följande; att fribeloppet avskaffas för lånedelen, att studiemedlet ska vara uppbyggt med 50 procent lån och 50 procent bidrag där bidragsdelen successivt ska öka tills denna princip är uppfylld, senast 2012. Detta ska finansieras genom att AMS läggs ned. Detta ger en besparing som finansierar en höjning av studiemedlet.

Vi valde även en ny styrelse. Ilan Sadé, som varit ordförande sedan 2003, ställde ej upp till omval. Tack Ilan för tre år som ordförande och lycka till framöver!

Ny Förbundsordförande för Centerstudenter är Peter Ranki, boende i Örebro och tidigare kårordförande för Halmstad Studentkår. Jag blev omvald till vice förbundsordförande.
Övriga styrelsen ser ut som följer: Johan Lundgren, Linköping (omval), Björn Sundberg, Uppsala (omval), Maja Boström, Stockholm (nyval), Kristina Isaksson, Stockholm (nyval), Daniel Sunesson, Stockholm (nyval), Kajsa Svensson, Linköping (nyval) ochTeresia Unander-Scharin, Örebro (nyval).

En trevlig helg i goda vänners lag, en bankett med libanesiskt tema och många goda debatter och idéer!

/KA

2006/04/05

Krafttag mot ungdomsarbetslösheten

Centerpartiet har lanserat en en namninsamling till förmån för arbetslösa ungdomar.

Efter 12 år av socialdemokratiskt styre står idag 146 000 ungdomar utanför arbetsmarknaden. I Gävleborg är 1 929 (9,1%) ungdomar i åldern 18-24 år öppet arbetslösa och 1 605 (7,6% ) i någon slags åtgärd. Det innebär att 3 534 (16,7%) av Gävleborgs ungdomar inte kan bidra till samhällets utveckling...eller sin egen för den delen.

Något måste göras om det ska bli stopp på ungdomsarbetslösheten. Regeringen, men samarbetspartier, har lanserat 1 000 nya plusjobb som ska gå till ungdomar i åldern 16-26 år. De jobben räcker knappt till en tredje del av att lösa ungdomsarbetslösheten här i Gävleborg - hur kan då plusjobben vara lösningen?

Centerpartiet har lanserat idéen om ett ungdomsavtal. Det omfattar nyanställda upp till 26 år, ett frivilligt avtal att teckna, varar tillsvidare, arbetsgivaren kan under två års tid avsluta anställningen med omedelbar verkan, avslutas inte anställningen över går den automatiskt till en tillsvidareanställning. Anställningen berättigar till a-kassa och är pensionsgrundande De som är anställda idag omfattas inte av reglerna.

Så plusjobben. Plusjobben omfattas inte av lagen om anställningsskydd, LAS, och kvalificerar inte för a-kassa eller pension. Uppsägningstiden är två veckor.
(s) menar att deras åtgärder kommer att ge effekt. Kommer. Ni har haft 12 år på Er, och många år innan dess. Effekten jag ser är 146 000 ungdomar utanför arbetsmarknaden.

Centerpartiet uppmanar alla som stödjer kampen mot ungdomsarbetslösheten att skriva på detta upprop.Namninsamlingen kommer att överlämnas till arbetsmarknadsminister Hans Karlsson (s). Du skriver på här.

/KA