2007/06/28

Göra skillnad?

Tisdagens ledare av Anders Eklund i Ljusnan var väldigt intressant. Där skriver han att de som trodde att borgerligt styre i Bollnäs skulle göra skillnad har anledning att vara besvikna.

Visst, jag kan hålla med. Kommunen har tagit över mer och mer uppgifter och det kommunala åtagandet har ökat. Den politiska styrningen har ökat och inte minskat som borde ha varit följden av 4½ års borgerligt styre.

Anders ger sig på Moderaterna, med all rätt, då de blivit "ett av de mest offentligkramande partierna". Han nämner bland annat camping, stationsbyggnad, Bollebacken. Jag kan lägga till Kulturkvarter, konstgärsplan, skateboardhall, familjebad mm.

Jag kan inte mer än hålla med i kritiken. Det kommunala åtagandet har ökat och tar medel från våra prioriterade områden; vård, skola och omsorg. Och det som kan och borde drivas av föreningar och entreprenörer borde göra det.
Dock har kommunen i alla fall kunnat satsa på skolan, vänt underskott i socialnämnden, satsat på att minska löneskillnaden mellan män och kvinnor, företagandet har ökat och arbetslösheten minskar. Satsningar har gjorts och kommunen har utvecklats. Inget har åsidosatts på grund av de ökade kommunala åtagandena. Samtidigt hade vi kunnat göra ännu kraftigare satsningar inom de prioriterade områdena.

Men det behövs en översyn av kommunens verksamheter. Vart finns den osunda konkurrensen och vad ska vi göra för att få ordning på det? Allt detta för att entrepenörsnerven i kommunen ska sprudla ännu mer.

Det är dags att göra detta nu.

/KA