2006/04/09

Centerstudenters Förbundsstämma

I helgen hade Centerstudenter, tidigare Centerpartiets Högskoleförbund, sin förbundsstämma i Sthlm. Det var en mycket trevlig tillställning annordnad av Stockholms Centerstudenter - tack så mkt för en bra, trevlig och kanon ordnad stämma!

Under stämman så antog vi ett valmanifest med fokus på arbetsmarknaden för akademiker, den studiesociala situationen, kvalitet inom den högre utbildningen och högskolornas styrning. Vidare antog vi en skolagenda kring grundskolan där vi satte ner foten i friskolefrågan, lärarutbildning.
Vi antog nya stadgar och bytte namn på förbundet till Centerstudenter.
Nga motioner vi behandlade var om isbrytarjobb för arbetslösa akademiker där vi föreslår att arbetsgivaravgifterna under två år slopas för småföretag som anställer sin första akademiker. Vi vill att banker ska ges samma möjligheter att konkurrera på studielånsmarknaden som CSN med staten som garant för lånedelen. Vidare ang studiemedlet så beslutade stämman följande; att fribeloppet avskaffas för lånedelen, att studiemedlet ska vara uppbyggt med 50 procent lån och 50 procent bidrag där bidragsdelen successivt ska öka tills denna princip är uppfylld, senast 2012. Detta ska finansieras genom att AMS läggs ned. Detta ger en besparing som finansierar en höjning av studiemedlet.

Vi valde även en ny styrelse. Ilan Sadé, som varit ordförande sedan 2003, ställde ej upp till omval. Tack Ilan för tre år som ordförande och lycka till framöver!

Ny Förbundsordförande för Centerstudenter är Peter Ranki, boende i Örebro och tidigare kårordförande för Halmstad Studentkår. Jag blev omvald till vice förbundsordförande.
Övriga styrelsen ser ut som följer: Johan Lundgren, Linköping (omval), Björn Sundberg, Uppsala (omval), Maja Boström, Stockholm (nyval), Kristina Isaksson, Stockholm (nyval), Daniel Sunesson, Stockholm (nyval), Kajsa Svensson, Linköping (nyval) ochTeresia Unander-Scharin, Örebro (nyval).

En trevlig helg i goda vänners lag, en bankett med libanesiskt tema och många goda debatter och idéer!

/KA