2005/06/28

Lagar som stjälper

Jag har kommit över Lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (vilket de flesta verkar beröras av snart).

Där står det så här:

34 § Med företagare avses i denna lag personer som äger eller är delägare - direkt eller indirekt - i näringsverksamhet som de är personligen verksamma i och som de har ett väsentligt inflytande över.

35 § En företagare skall, om inte något annat anges i andra stycket, anses vara arbetslös när företagarens personliga verksamhet i rörelsen vid en samlad bedömning kan anses ha upphört annat än tillfälligt.
Det här innebär att en person som har startat/äger/är delägare i ett företag inte kan erhålla a-kassa trots att denne står till arbetsmarknadens förfogande till 100 %. För att få a-kassa ska alltså denna person få en revisor som skriver att företaget är vilande eller så skapersonen i fråga avveckla företaget. Är inte det här konstigt?

Alltså, jag menar inte att a-kassa ska kunna användas till att starta upp ett företag som ska komma på fötter - det finns det starta eget bidrag till. Det ska även vara så att ska a-kassan missbrukas - det ska motverkas. Men jag tycker det är fel att om man är anmäld arbetslös och står till arbetsmarknadens förfogande så torde personen vara berättigad till a-kassa (alfa-kassa).

Vi behöver fler företag som kan ge arbetstillfällen så att arbetslösheten blir lägre. För att göra detta så måste regler och lagar ses över så att de hjälper - inte stälper.

/KA

2005/06/26

Sommar!

Det känns att sommaren är här - och jag spenderar mindre och mindre tid vid datorn.

Partistämman var oerhört lyckad. Det kändes helt rätt att vara i Stockholm och få visa att C är ett parti att räkna med. 5000 personer gick i Rikstingståget genom stan och arrangemanget i Humlegården med tal från Fredrick Federley och Maud och däremellan rockade alla loss med livebandet.
Vissa av besluten kan ju ifrågasättas. CHF fick nästan inte igenom någonting. Det är synd att partistämman valde att gå ifrån grundtryggheten (med 2 rösters övervikt), att högskolestyrelsernas förordanden av allmänna intressen fortfarande ska ligga hos regeringen. Det har varit mkt skriverier kring kärnkraften. Visst, jag tyckte att ungdomsförbundets linje är bra. Dock så kan jag tycka att skillnaden mellan partiet och CUF inte är så stor. Läser man lite mellan raderna kan det införstå i partiets linje - iaf ser jag det så.

Vi kände oss all kaxiga, på g och peppade när vi lämnade stämman. Så nu hoppas jag det visar sig i opinionssiffrorna oxå!

En annan rolig sak var att jag lyckades värva min kompis till partiet. Varsegod Stockholm stad!

Midsommar firades i Rättvik. Första gången i Dalarna och det är ju tydligen där man ska vara på midsommar...o d va mkt folk där kan jag lova. Trevlig afton med sill och grillning. Festen varade ända in på småtimmarna. Tack för en otroligt trevlig kväll Ida och Erik!

/KA

2005/06/16

Nu bär det av...

...till Stockholm och till årets partistämma! Jag är ombud för Centerpartiets Högskoleförbund. Det är en stämma där jobben, välfärden och jämställdhet kommer att debatteras. Inom utbildningsområdet kommer även förslag till en ny gymnasieskola upp. Där kommer jag, bland annat, synas i debatten. Givetvis oxå om högskolefrågor där högskolornas frihet och studenters studiesociala situation kommer att bevakas och försvaras.

På måndag kväll är jag hemma igen. Säkert fylld av nya infallsvinklar, stärkt i vissa frågor och fit for fight!

På återseende!

/KA

2005/06/14

Tvättstugor

Blev så less ikväll när jag tvättade.

När jag tog ur min första laddning rena (!) tvätt ur maskinen var det alldeles hårig. Ngn i huset har behagat att tvätta ngt som var fullt med katt/hundhår sist. Och vad händer? Jo allt hår är kvar till jag ska tvätta och lortar ner min tvätt. Inte nog med att jag missade min klipptid idag (tog en timme fel...) utan man ska få massa päls på sin, som jag trodde, rena tvätt.

Vill ha en egen tvättmaskin!! Vill inte dela med 35 andra.

/KA

Fortsättning på högskoleproppen

Magisterexamen ska vara kvar på den och ingå i den avancerade nivån. Efter ett år ska man kunna få ut en magister och efter två år en master. På ngt vis ska den som tagit en magister ej behöva ta nga omvägar och bara behöva läsa ett år till för en master.
Det blev lite krånligt det här. Som jag skrev innan så tycker jag nog att det är bra att magisterexamen fortfarande är kvar. Om man inte vill gå vidare till forskarstudier kan en magisterexamen istället för en master vara ett välvag för studenten. Dock ser jag några problem.
Hur kommer en magisterexamen att mäta sig internationellt? Hur förklarar vi det när vi söker jobb i europa? Meningen med hela proppen, som man vill framställa det iaf, är att mobiliteten bland studenter under studietiden och efter avklarade studier ska öka.

Vidare utelämnar proppen väldigt mkt. För mig omfattar en högskolepropp hela högskoleområdet. Tryggheten för studenterna? Studiemedlet? Detta är några saker som proppen inte nämner. Proppen hade kunnat vara ett bra tillfälle att ta i akt de förslag som kom fram genom den studiesociala utredning för ett år sedan. Men varför tänka så långt?

/KA

Ny värld - ny högskola

Idag överlämnade regeringen sin högskoleproposition Ny värld - ny högskola till riksdagen. Det finns lite att kommentera:

  • 20 procent istället för 10
    Högskolorna får själva bestämma vilka urvalsgrunder som ska gälla för 20 procent av platserna på en utbildning som vänder sig till nybörjare.Det tycker jag känns bra. Det blir ett störra krav på lärosätena att aktivt arbeta med att bredda rekryteringen och arbeta mot de grupper som är underrepresenterade i högskolan. Samtidigt så säger regeringen att någont kvoteringe inte medges. Bra Paggan.

  • Ökad internationelisering
    Det känns bra. Vi behöver bli mer likt europa och rörligheten kan öka. Strategin är tydlig - bara den blir lika tydlig ute på högskolorna oxå.

  • Ny utbildnings- och examensstruktur
    Tre nivåer; grund-, avancerad- och forskarnivå . Grund blir 3 år, avancerad 2 år och forskarnivån 4 år. Indelningen känns bra. Magisterexamen blir kvar och det införs en mastersexamen. Dock så tänker inte regeringen så långt. Masterexamen ska bara få utfärdas av de lärosäten som har vetenskapsområden. Detta kommer göra att högskolorna delas in i otroligt tydliga A -och B-lag. Visst, en masterexamen ska hålla en viss akademisk nivå med koppling till forskning. Dock tror jag att det kan göras ändå.


  • ECTS
    ECTS införs och man kommer läsa 6o ECTS poäng på ett år. Ja varför inte. Fortfarande ska lärosätena få bestämma sin betyg själva - vilket jag tycke rä bra.


  • Ändrade regler för tillträde
    Grundläggande behörighet likställs med gymnasieexamen vilket innebär minst 2 250 gymnasiepoäng inklusive godkänt i gymnasiearbetet. Den så kallade 25:4-regeln behålls. Känns som bra förslag.
    Lika så är det bra att lottningen på läkarutbildningen tas bort. Slumpen ska ju inte få avgöra om man ska komma in eller inte.
    Sen att språk och matematik ska räknas in mer när man söker till högre utbildning. Visst, det är bra att kunna matte och moderna språk. Men skulle inte högskolorna själva kunna få bestämma detta i sin fira 20 procents-kvot om de anser att det är extra för programmet?

Vi får väl se om jag kommer på ngt mer att kommentera :)

/KA

2005/06/12

Vems ansvar?

Via ett öppet brev till barn- och utbildningsnämnden från elevrådet på torsbergsgymnasiet menar de att nämnen uppträtt bristfälligt. De menar att det är bristfälligt, från vår sida, att vi ej informerat de om att kommunen har en jämställdhetsplan. Att de bör informeras om vad som får och inte får göras.

Jag hoppas elevrådet, och inte minst skolan, vet om vad Skollagen säger:

1:2
Verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö. Särskilt skall den som verkar inom skolan:
1. främja jämställdhet mellan könen samt
2. aktivt motverka alla former av kränkande behandling såsom mobbning och rasistiska beteenden. Lag (1999:886).


Det gäller att tydligt skilja på vem ska ansvara för saker och ting. Vi i nämnden sätter upp mål för vad som ska göras. Hur de görs - det är upp till verksamheten.

Lagen talar oxå tydligt om vem som bär ansvaret för detta. Kommunen sätter upp mål för jämställdheten - hur detta sedan konkretiseras, det är verksamheten. Verksamheten ska oxå arbeta med att jämställdhet främjas och att ingen kränkande behandling sker. I detta ligger att skolan gör det känt vilka dokument eller policys som gäller inom kommunen.

Vidare tycker jag att det är självklart att en skola ska en policy för hur sexuella trakasserier, eller alla trakasserier, ska taklas. Visst, gymnasieförordningen säger lite, men skolan själv måste oxå ta sitt ansvar. Policys och handlingsplaner för anställda är ofta väl genomarbetade - men när det kommer till elever så är tyvärr skyddsnätet ofta väldigt svagt. Skolan är elevens arbetsplats och således borde skyddet kring dem vara lika som för en arbetstagare.

Jag hoppas att elevrådet vid Torsbergsgymnasiet gör något åt detta. Att de kräver att de, tillsammans med skolledningen, gör upp om hur man ska arbeta med frågor kring trakasserier mellan elever, mellan elev och lärare samt mellan lärare och elev. Att alla de dokument kring detta görs lättillgängliga för elever och personal. Att skolan själv sätter upp en nolltolerans mot allt kränkande. En del av elevrådsarbetet är att tala om för skolledningen hur elever vill ha det. Så skulle jag har gjort om jag satt i elevrådets styrelse.

Men hur...det lämnar jag upp till skolan.

/KA

2005/06/09

Det är oacceptabelt!

Jag tjänstgjorde vid Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott onsdagen (1/6). Ett extra ärende som togs upp som gällde avstängning av elever på gymnasieskolan. Det hela gällde sexuella trakasserier. Enligt vårt sätt att se på det var händelserna så pass allvarlig att vi valde att stänga av eleverna under höstterminen. Detta har självklart vållat stor uppmärksamhet både lokalt men även nationellt.

JämO:s hemsida står det att läsa följande:

Jämställdhetslagen 6 § innehåller en definition på begreppet sexuella trakasserier: ”Med sexuella trakasserier avses sådant ovälkommet uppträdande grundat på kön eller ovälkommet uppträdande av sexuell natur som kränker arbetstagarens integritet i arbetet.”
---
Definitionen understryker att trakasserierna inte behöver vara av sexuell natur (beröringar, skämt, förslag, blickar, bilder m. m.). Också trakasserier som är grundade på en persons kön räknas dit (förlöjligande generaliseringar av kvinnliga/manliga egenskaper, ignorerande, undanhållande av information exempelvis).
----
Det är den utsatta personen som avgör vad som är ovälkommet, vad som är kränkande eller gör att arbetsplatsen upplevs som en otrygg plats.
---
Att förebygga och förhindra sexuella trakasserier och trakasserier på grund av anmälan om könsdiskriminering ingår i det målinriktade aktiva jämställdhetsarbete som alla arbetsgivare måste bedriva och som arbetsgivare med tio eller fler anställda måste redovisa skriftligt i sin jämställdhetsplan.


Vi ska ha nolltolerans mot sexuella trakasserier. Det är människor som far illa av det, både elver och lärare. Man ska känna sig trygg när man går till sin arbetsplats, oavsett om man är elev eller lärare.

Det har hävdats i tidningar och i tidningsartiklar att det är pojkstreck, en del av det vardaglia, ett skämt som gick snett. Det vänder jag mig starkt mot. Att skämta och anspela på sex får inte bli en del av det dagliga. Där har vi alla ett ansvar att se till att det inte blir. Blir vi illa behandlad och känner obehag ska vi göra det känt. Alla har rätt att bli behandlade med respekt för sin personliga integritet.

Detta ärende handlar inte om att statuera ett exempel enbart mot dessa killar. Det handlar om att de har agerat fel och får ta konsekvenserna av det hela.
Gymnasieförorningen ger oss sitt fulla stöd i vårt agerande.

Jag har visat upp vad som stått i tidningen för bekanta och bett de uttala sig om det som stått (om det skulle vara sant, hur skulle de reagera). De reaktioner jag har mött är att sånt här får inte hända och att dessa ska avstängas.

Du kan läsa mer om det på följande länkar:
Tre elver avstängda (Ljusnan 2005-06-03)
Fotograferade sina könsorgan med lärarens telefon (Ljusnan, 2005-06-08)
Pappa tycker att sextrakasserierna på Torsberg förstorats upp (Ljusnan, 2005-06-09)
Sextrakasserande elev har svagare ställning än kommunalt anställda (Ljusnan 2005-06-10)
Ovanligt att stänga av elever utan att ha hört dem (Ljusnan, 2005-06-11)

/KA

2005/06/07

Nationaldagsfirande

Spännande det här med att nationaldagen blivit en röd dag! Äntligen säger många - och även jag. Det är dags att vi firar vår nationaldag - att Gustav Vasa blev kung och att vi inte varit under något annat lands ledning sedan 1523.

Redan på söndagen den 5 juni påbörjades firande. Då ordnade Erik och Billan Östlund en skidtävling i Segersta - på riktig snö. 600 m^3 snö hade sparats sedan vintern och av det blev det en dryga 300 m lång bana runt Hembygdsgården i Segersta.

En mkt trevlig dag på Hembygdsgården (kul att det händer ngt där igen...) med fest och livat. För övrigt så gjorde Magda Forsberg "comeback": "20 skott och 20 träff" blev det för henne. Det var även dam- och herrsprint samt ett legendernas lopp.

Trevligt med sådana här initiativ. Vi vill ha mer!

/KA

2005/06/03

Assisterad befruktning

Mitt i tentaplugget så slog jag på SVT 2 - där pågår för tillfället en riksdagsdebatt om att lesbiska par får rätt till insemination eller konstgjord befruktning på svenska sjukhus. Detta kommer träda i kraft 1 juli 2005.

Tyvärr så har KD en förlegad syn på detta. De hävdar att de har barnperspektiv och att barn har rätt till en mamma och en pappa.Enligt mig så förespråkar KD en diskriminering av homosexuella.
Kd gick även ett steg längre i debatten, att även hetrosexuella som inte kan få barn inte heller ska ha denna möjlighet.

Kd menar oxå att vara förälder är ingen rättighet - däremot har barn rätt till föräldrar. Det håller jag med om. Barn har rätt till två föräldrar. För mig så räcker detta. Omsorgen för barnet, uppfostran och kärlek till barnet är lika oavsätt om barnet har föräldrar som är homosexuell aeller hetroexuella. Barn behöver kärlek och ngn som bryr sig om dem - detta är inte beroende av vilken sexuell läggningen en förälder.

Politiker måste se till verkligenheten för att bygga ett bra samhälle utifrån det. Kärnfamiljen ser idag mycket annorlunda ut - där måste vi som politiker hjälpa till.

Ngt som är lite tråkigt är att det bara är vid allmänna sjukhus eller vid universitetssjukhus. Det känns som detta är ett led i (s)topplagen. För mig är det självklart att på de sjukhus, privata eller offentliga, där kompetensen för detta finns, ska det oxå för genomföras.

Jag tycker det är bra att detta kommer i kraft. Hittils så är det bara de som är sambo eller gift som kan få göra detta. Detta förslag likställer olika familjekonstalationer och att det är de inre värderingar som avgör om man är en bra förälder. Lagförslaget ger oxå alla barn lika rätt i trygghetsystemet.
Det är dags för ett mer jämlikt samhälle.

/KA

2005/06/02

Bokutmaning

Jag har blivit bokutmanad av Magnus Andersson. Så jag ska ge mig på att besvara dem då...

Antal böcker jag äger?
Här i lägenheten är det en hylla med två rader. Sen finns det säkert 2-4 banankartonger med böcker förvarade. Så det har blivit några...

Senaste boken jag köpte?
Äganderätten i Sverige av Göran Skogh - kursbok i Rättsekonomi (tenta imorgon..eh, idag)

Senaste boken jag läste?
Äganderätten i Sverige av Göran Skogh. Om man bortser från kurslitteratur så var det Anne Holts Det som tillhör mig - rekommenderas varmt!

Fem böcker som betyder mycket för mig:
Oj..alltså jag vet inte...men
  • Hemkunskapsboken: Recepten från högstadiet håller än..
  • Istället för en blomma: kanske inte en bok-bok, men många tänkvärda citat.
  • Svergies Rikes Lag: Ngt alla borde ha i bokhylla. Man vet aldrig när man behöver den
  • Henning Mankells böcker om Kurt Wallander: Jag älskar kriminalromaner.
  • Engelsk-svensk ordbok: har hjälpt mig genom USA-resor genom tiderna och den behövs ibland..vetenskapliga artiklar kan va lite kluriga.

Fem bloggare jag vill se svara på dessa frågor:
Eva Olofsson, Sofia Karlsson, Sofia Carlsson, Martin Lönnstam, Jonas Larsson.

Tack för mig!

/KA