2005/06/14

Ny värld - ny högskola

Idag överlämnade regeringen sin högskoleproposition Ny värld - ny högskola till riksdagen. Det finns lite att kommentera:

  • 20 procent istället för 10
    Högskolorna får själva bestämma vilka urvalsgrunder som ska gälla för 20 procent av platserna på en utbildning som vänder sig till nybörjare.Det tycker jag känns bra. Det blir ett störra krav på lärosätena att aktivt arbeta med att bredda rekryteringen och arbeta mot de grupper som är underrepresenterade i högskolan. Samtidigt så säger regeringen att någont kvoteringe inte medges. Bra Paggan.

  • Ökad internationelisering
    Det känns bra. Vi behöver bli mer likt europa och rörligheten kan öka. Strategin är tydlig - bara den blir lika tydlig ute på högskolorna oxå.

  • Ny utbildnings- och examensstruktur
    Tre nivåer; grund-, avancerad- och forskarnivå . Grund blir 3 år, avancerad 2 år och forskarnivån 4 år. Indelningen känns bra. Magisterexamen blir kvar och det införs en mastersexamen. Dock så tänker inte regeringen så långt. Masterexamen ska bara få utfärdas av de lärosäten som har vetenskapsområden. Detta kommer göra att högskolorna delas in i otroligt tydliga A -och B-lag. Visst, en masterexamen ska hålla en viss akademisk nivå med koppling till forskning. Dock tror jag att det kan göras ändå.


  • ECTS
    ECTS införs och man kommer läsa 6o ECTS poäng på ett år. Ja varför inte. Fortfarande ska lärosätena få bestämma sin betyg själva - vilket jag tycke rä bra.


  • Ändrade regler för tillträde
    Grundläggande behörighet likställs med gymnasieexamen vilket innebär minst 2 250 gymnasiepoäng inklusive godkänt i gymnasiearbetet. Den så kallade 25:4-regeln behålls. Känns som bra förslag.
    Lika så är det bra att lottningen på läkarutbildningen tas bort. Slumpen ska ju inte få avgöra om man ska komma in eller inte.
    Sen att språk och matematik ska räknas in mer när man söker till högre utbildning. Visst, det är bra att kunna matte och moderna språk. Men skulle inte högskolorna själva kunna få bestämma detta i sin fira 20 procents-kvot om de anser att det är extra för programmet?

Vi får väl se om jag kommer på ngt mer att kommentera :)

/KA

2 Comments:

Blogger Magnus Andersson said...

Hej!

Jag håller med dig om att det finns ett stort antal bra saker i proppen... men utan fullständig grundutbildningsrätt så kommer nog rätt många små högskolor försvinna snart är jag rädd... http://magnusandersson.blogspot.com
/2005/06/pagrotsky-ddar-de-sm-hgskolorna.html

1:46 em  
Blogger Karin Andersson said...

håller med.

2:06 em  

Skicka en kommentar

<< Home