2005/06/14

Fortsättning på högskoleproppen

Magisterexamen ska vara kvar på den och ingå i den avancerade nivån. Efter ett år ska man kunna få ut en magister och efter två år en master. På ngt vis ska den som tagit en magister ej behöva ta nga omvägar och bara behöva läsa ett år till för en master.
Det blev lite krånligt det här. Som jag skrev innan så tycker jag nog att det är bra att magisterexamen fortfarande är kvar. Om man inte vill gå vidare till forskarstudier kan en magisterexamen istället för en master vara ett välvag för studenten. Dock ser jag några problem.
Hur kommer en magisterexamen att mäta sig internationellt? Hur förklarar vi det när vi söker jobb i europa? Meningen med hela proppen, som man vill framställa det iaf, är att mobiliteten bland studenter under studietiden och efter avklarade studier ska öka.

Vidare utelämnar proppen väldigt mkt. För mig omfattar en högskolepropp hela högskoleområdet. Tryggheten för studenterna? Studiemedlet? Detta är några saker som proppen inte nämner. Proppen hade kunnat vara ett bra tillfälle att ta i akt de förslag som kom fram genom den studiesociala utredning för ett år sedan. Men varför tänka så långt?

/KA