2005/06/12

Vems ansvar?

Via ett öppet brev till barn- och utbildningsnämnden från elevrådet på torsbergsgymnasiet menar de att nämnen uppträtt bristfälligt. De menar att det är bristfälligt, från vår sida, att vi ej informerat de om att kommunen har en jämställdhetsplan. Att de bör informeras om vad som får och inte får göras.

Jag hoppas elevrådet, och inte minst skolan, vet om vad Skollagen säger:

1:2
Verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö. Särskilt skall den som verkar inom skolan:
1. främja jämställdhet mellan könen samt
2. aktivt motverka alla former av kränkande behandling såsom mobbning och rasistiska beteenden. Lag (1999:886).


Det gäller att tydligt skilja på vem ska ansvara för saker och ting. Vi i nämnden sätter upp mål för vad som ska göras. Hur de görs - det är upp till verksamheten.

Lagen talar oxå tydligt om vem som bär ansvaret för detta. Kommunen sätter upp mål för jämställdheten - hur detta sedan konkretiseras, det är verksamheten. Verksamheten ska oxå arbeta med att jämställdhet främjas och att ingen kränkande behandling sker. I detta ligger att skolan gör det känt vilka dokument eller policys som gäller inom kommunen.

Vidare tycker jag att det är självklart att en skola ska en policy för hur sexuella trakasserier, eller alla trakasserier, ska taklas. Visst, gymnasieförordningen säger lite, men skolan själv måste oxå ta sitt ansvar. Policys och handlingsplaner för anställda är ofta väl genomarbetade - men när det kommer till elever så är tyvärr skyddsnätet ofta väldigt svagt. Skolan är elevens arbetsplats och således borde skyddet kring dem vara lika som för en arbetstagare.

Jag hoppas att elevrådet vid Torsbergsgymnasiet gör något åt detta. Att de kräver att de, tillsammans med skolledningen, gör upp om hur man ska arbeta med frågor kring trakasserier mellan elever, mellan elev och lärare samt mellan lärare och elev. Att alla de dokument kring detta görs lättillgängliga för elever och personal. Att skolan själv sätter upp en nolltolerans mot allt kränkande. En del av elevrådsarbetet är att tala om för skolledningen hur elever vill ha det. Så skulle jag har gjort om jag satt i elevrådets styrelse.

Men hur...det lämnar jag upp till skolan.

/KA