2005/06/28

Lagar som stjälper

Jag har kommit över Lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (vilket de flesta verkar beröras av snart).

Där står det så här:

34 § Med företagare avses i denna lag personer som äger eller är delägare - direkt eller indirekt - i näringsverksamhet som de är personligen verksamma i och som de har ett väsentligt inflytande över.

35 § En företagare skall, om inte något annat anges i andra stycket, anses vara arbetslös när företagarens personliga verksamhet i rörelsen vid en samlad bedömning kan anses ha upphört annat än tillfälligt.
Det här innebär att en person som har startat/äger/är delägare i ett företag inte kan erhålla a-kassa trots att denne står till arbetsmarknadens förfogande till 100 %. För att få a-kassa ska alltså denna person få en revisor som skriver att företaget är vilande eller så skapersonen i fråga avveckla företaget. Är inte det här konstigt?

Alltså, jag menar inte att a-kassa ska kunna användas till att starta upp ett företag som ska komma på fötter - det finns det starta eget bidrag till. Det ska även vara så att ska a-kassan missbrukas - det ska motverkas. Men jag tycker det är fel att om man är anmäld arbetslös och står till arbetsmarknadens förfogande så torde personen vara berättigad till a-kassa (alfa-kassa).

Vi behöver fler företag som kan ge arbetstillfällen så att arbetslösheten blir lägre. För att göra detta så måste regler och lagar ses över så att de hjälper - inte stälper.

/KA