2005/06/09

Det är oacceptabelt!

Jag tjänstgjorde vid Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott onsdagen (1/6). Ett extra ärende som togs upp som gällde avstängning av elever på gymnasieskolan. Det hela gällde sexuella trakasserier. Enligt vårt sätt att se på det var händelserna så pass allvarlig att vi valde att stänga av eleverna under höstterminen. Detta har självklart vållat stor uppmärksamhet både lokalt men även nationellt.

JämO:s hemsida står det att läsa följande:

Jämställdhetslagen 6 § innehåller en definition på begreppet sexuella trakasserier: ”Med sexuella trakasserier avses sådant ovälkommet uppträdande grundat på kön eller ovälkommet uppträdande av sexuell natur som kränker arbetstagarens integritet i arbetet.”
---
Definitionen understryker att trakasserierna inte behöver vara av sexuell natur (beröringar, skämt, förslag, blickar, bilder m. m.). Också trakasserier som är grundade på en persons kön räknas dit (förlöjligande generaliseringar av kvinnliga/manliga egenskaper, ignorerande, undanhållande av information exempelvis).
----
Det är den utsatta personen som avgör vad som är ovälkommet, vad som är kränkande eller gör att arbetsplatsen upplevs som en otrygg plats.
---
Att förebygga och förhindra sexuella trakasserier och trakasserier på grund av anmälan om könsdiskriminering ingår i det målinriktade aktiva jämställdhetsarbete som alla arbetsgivare måste bedriva och som arbetsgivare med tio eller fler anställda måste redovisa skriftligt i sin jämställdhetsplan.


Vi ska ha nolltolerans mot sexuella trakasserier. Det är människor som far illa av det, både elver och lärare. Man ska känna sig trygg när man går till sin arbetsplats, oavsett om man är elev eller lärare.

Det har hävdats i tidningar och i tidningsartiklar att det är pojkstreck, en del av det vardaglia, ett skämt som gick snett. Det vänder jag mig starkt mot. Att skämta och anspela på sex får inte bli en del av det dagliga. Där har vi alla ett ansvar att se till att det inte blir. Blir vi illa behandlad och känner obehag ska vi göra det känt. Alla har rätt att bli behandlade med respekt för sin personliga integritet.

Detta ärende handlar inte om att statuera ett exempel enbart mot dessa killar. Det handlar om att de har agerat fel och får ta konsekvenserna av det hela.
Gymnasieförorningen ger oss sitt fulla stöd i vårt agerande.

Jag har visat upp vad som stått i tidningen för bekanta och bett de uttala sig om det som stått (om det skulle vara sant, hur skulle de reagera). De reaktioner jag har mött är att sånt här får inte hända och att dessa ska avstängas.

Du kan läsa mer om det på följande länkar:
Tre elver avstängda (Ljusnan 2005-06-03)
Fotograferade sina könsorgan med lärarens telefon (Ljusnan, 2005-06-08)
Pappa tycker att sextrakasserierna på Torsberg förstorats upp (Ljusnan, 2005-06-09)
Sextrakasserande elev har svagare ställning än kommunalt anställda (Ljusnan 2005-06-10)
Ovanligt att stänga av elever utan att ha hört dem (Ljusnan, 2005-06-11)

/KA

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej Karin!
Vilken är din åsikt om fallet med den högt uppsatte tjänstemannen som anklagas för sextrakasserier?
Kommer han att bli lika hårt granskad som gymnasiekillarna blev? I rättvisans namn borde han bli det, inte minst för att han har makt - och kanske har missbrukat den...
Två kvinnors röst står mot en mans. Vem får rätt?
/Annelie

5:06 em  

Skicka en kommentar

<< Home