2006/09/19

Maktskifte

Äntligen! Maktskifte i Sverige. Det är historiskt. Konjunkturen går bra och ändå så förlorar Socialdemokraterna, flankerad av Vänsterpartiet och Miljöpartiet makten. Jag lyckades ragga en röst i sista sekunden. Var hem till en kompis innan valvakan på lite brunch. Där hade det pratats mkt politik innan jag kom - så det var många frågor som sökte svar. Så jag berättade och la in synpunkter. En person skulle inte rösta och hade bestämt sig för det. Efter ngn timme kom ett SMS "Jag tror Karin gjorde susen, U ska rösta på Centerpartiet". Man blir glad över såndat. Hoppas Du är nöjd idag!

Stämningen var god på Centerpartiets valvaka i Stockholm. Alla stod framför TVapparaterna och följde de resultat som presenterades. Det tog ett tag innan man vågade ta ut segern - för det jämnt mellan blocken. Men champagnen rullades fram och det firades.

Lite blandade känslor fick jag dock när jag hörde hur det gått i Bollnäs. Folkpartiet och KDs fall slog igenom även där. Centerpartiet gjorde ett bra val i Bollnäs. Förra valet ökade vi från 7 till 13 mandat. Mkt på grund av sjukhusfrågan. I år fanns det kanske inte ngn sådan fråga - så därför gjorde vi ett mkt bra val. Det kändes även bra när man var ute på stan.
Nuvarande majoritet har fått 24 mandat. S, V och Mp får sammanlagt 22 mandat. Sedan har uppstickarna Sjukvårdspartiet fått 3 mandat. Det finns även 443 röster som lagds på övriga partier + förtidsröster som ska räknas. Men allt tyder på att Sverigedemokraterna tar en plats i fullmäktige. Dock ställde de ej upp med en lista utan det kan bli en person som får platsen eller en tom stol.

Så utgången är oviss. Mkt ligger i Sjukvårdspartiets händer och vem de väljer att samarbeta med. För välja måste de göra. Nog för att man kan säga att man är ett sakfråge parti - men här måste de välja. Följer de väljarnas vilja om en borgerlig majortiet i Bollnäs eller går de med S? Gör de det så kan det uppfattas som ett svek då S lade ner akutsjukhuset i Bollnäs. Samtidigt så finns det frågor inom den borgerliga majoriteten som kan göra det svårt för SVP att samarbeta med oss; vindkraften (som byborna i Tönsen själv vill ha och som kan minska oljeberoendet i Bollnäs), återköp av Bollebacken (som vi ej vill köpa tillbaka - varför ska kommunen driva och konkurrera?), utvecklandet av kulturkvarteret (som ej innebär en konsertlokal - det är en balkong i befintliga biografen samt en upprustning och ökad tillgänglighet för ungdomar), allaktivitetshus (inget centralt i Bollnäs utan det behövs ngt i alla kommundelar) samt gratis kollektivtrafik (vart tas pengarna ifrån?). De har 3 mandat - så det gäller att inte bli för kaxig utan ödmjuk. Centerpartiet tar av egen kraft 4 platser i Kommunstyrelsen och i 13-nämnder osv. Medans SVP av egen kraft tar ett mandat i KS, 13- och 11 nämnder och blir utan i resterande.

Spännande läge. Ovisst läge. Jag är nervös.

/Karin

1 Comments:

Blogger Jonas Rask Samuelsson said...

Hej

Nu är jag tillbaks på tjänst, 2010 ska vi ha en lika skoj valvaka fast för landstinget. Efter 23 tiden går 2 taxibilar från festen en till Dalälvsbron och en till gränsen mot Sundsvall. På varje plats skall en skylt nerföras. Skylten skall bestå av följande text "Välkommen till det gröna Gävleborg"!

Bra slitet i CS, nu hoppas vi det går vägen i Bollnäs.

8:39 fm  

Skicka en kommentar

<< Home