2006/09/12

(s)lingrig Persson

Ikväll utfrågades den röd-gröna-majortiteten, som inte tycks gilla varandra, i TV4. Jag missade på Ohly och Wetterstrand - men hann se lite av Göran Persson. Han grillades av Göran Rosenberg i frågan om den rådande utnämningspolitiken. Där blev Persson väldigt slingrig och svarade inte direkt på frågan utan menade att de som utnämnts gjort ett bra jobb osv. Tillsättandet av Maragereta Winberg ambassadörspost i Brasilion ifrågasattes då elva diplomater sökte det jobbet och där några pratade flytande prortugisiska. Blev Winberg vald på grund av sina meriter eller ngt annat.

Persson lyckades oxå säga:

"de är viktiga instrument i regeringsarbete"

Alltså är alla utnämnda regeringens förlängda arm. Alla ordföranden i högskolesstyrelserna, chefer på statliga mydigheter osv. Tack för att Du sa det Persson. Det var precis vad jag ville höra...och hade väntat mig. Styr man med järnhand och skapar beroende för många så får man ju som man vill oxå.

Sedan - Läs på Persson! Återbetalningsreglerna för studenter är inte alls 4 % av inkomsten - det upphörde 1 juli 2001. Hur mycket Du betalar tillbaka beräknas på: hur mycket du har lånat, räntan, antalet återbetalningsår och ett uppräkningstal på två procent. Lånet får betlas av i längst 25 år t.o.m. det år du fyller 60. Så Göran - återbetalningen är inte kopplad till inkomsten utan till hur stort lånet är.

Det är tur att vi den 18 september kommer har en ny regering som fokuserar på jobb så att fler klarar av att betala tillbaka sina lån.

Vidare var både Persson, Wetterstrand och Ohly med på samma bild i rutan ikväll - det händer då inte ofta. Centerpartiet har utlyst en tävling om 10 000 kr till de som lyckas fånga de tre på en och samma bild. Läs mer här.

/KA

4 Comments:

Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Men i de nya studiemedlesreglerna ingår väl också en begränsningsregel på 5% av inkomsten istället?

11:29 em  
Blogger Karin Andersson said...

Jo jag har oxå hört det.

För det första året får man betala tillbaka lägst 6000. Ens årsbelopp kan hellre aldrig bli lägre än detta.

Kan man inte betala tillbaka årsbeloppet kan man få nedsatt till 5 procent av ens inkomst. Förutsättningen är att ditt årsbelopp minskat med 3% av pbb.

Så det sker inte på en gång och verkar vara en krånglig väg.

/KA

7:53 em  
Blogger Johan Lundgren said...

Kan väl lägga till att för att en ev nedsättning av återbetalningen ska ske så kräver det också en aktiv ansökan av den återbetalningsskyldige. Kanske inte ett orimligt krav på den enskilda individen men hel klart krångligt.

9:22 fm  
Blogger Karin Andersson said...

Plus att man får ett högre årsbelopp de nästkommande åren.

/KA

10:12 fm  

Skicka en kommentar

<< Home