2006/08/30

Tydligt alternativ

På 2 årsdagen avAllians för Sveriges bildande hemma hos Maud i Högfors, presenterades en gemensam famlijepolitik. Äntligen.

Det var tydliga besked som lämnades; en barnomsorgspeng, en jämställdhetsbonus och ett vårdnadsbidrag.

När vi tog över i Bollnäs kommun så lade vi ett uppdrag till barn- och utbildningsförvaltningen, på vårt första nämndsmöte, om att utreda möjligheterna för barnomsorgspeng. Nu är det infört. Pengen följer med barnet oavsett vilken barnomsorgsform som föräldrarna väljer för sina barn.
Ngt som alliansen sätter mer fokus på är att pengen även ska följa med till en annan kommun. Det tycker jag är bra, många jobbar i en annan kommun och det kanske passar familjen bättre än att nyttja det som finns i hemkommunen. Detta kanske många kommunpolitiker motsätter sig men barnomsorgen är till för barnen och inte till för oss kommunpolitiker.

En jämställdhetsbonus på 3000 kr innebär att den förälder som har lägst inkomst får en skattereduktion med 3 000 kronor per månad när personen börjar jobba efter föräldraledigheten och den andra personen tar ut föräldraledighet. Detta kommer att jämna ut skillanderna i uttagna föräldrarledighetsdagar mellan män och kvinnor.

Vårdnadsbidraget innebär en frivillighet för kommuner att ge föräldrarna mer tid för barnen då man kan vara hemma längre efter att föräldrarledigheten tagit slut.

Det känns riktigt bra det här. Det blir mer valfrihet för föräldrarna, mer tid för barnen och en större mängd omsorgsformer för barnen.

/KA