2006/06/02

Rättvisa?

I onsdags så tjänstgjorde jag på Barn- och utbildningnämndens arbetsutskott. Ett möte som handlade mkt om ekonomi och förslag om införande av en grundskolepeng i Bollnäs.

När vi i den borgerliga majoriteten fick förtroendet av väljarna att styra i Bollnäs Kommun tog vi i Barn- och utbildningnämnden direkt i frågan om en förskolepeng. Anledningen var först och främst att visa vad vi vill göra, men samtidigt införliva en del av alliansens politik.
För mig och Centerpartiet handlar en barnomsorgspeng om att fördela resurser - en peng som följer barnet till den omsorg som föräldrarna har valt för sina barn. För det är det som det handlar om; valfrihet för föräldrarna att välja en kommunal förskola, ett kooperativ, en ideell förening, en friskola osv. Det är föräldrarna som själv vet vad som är bäst för sina barn.
I samband med detta beslut fattade vi även om etableringsfrihet för förskolor i Bollnäs Kommun (under förutsättning att de uppfyller de krav som ställs, självklart).

Nu har vi gått ett steg vidare om införandet av en grundskolepeng från F-9. Även här handlar det om att fördela resurser. Varje elev har en peng som följer med dem till vilken skola de, tillsammans med sina föräldrar, väljer. Detta innebär att alla familjer får göra ett aktivt skolval. Det blir jämlika villkor mellan kommunala skolor och friskolor och det blir enkelt och överskådligt. Rektorn vet att så här många elever har jag och därmed så här mkt pengar på skolan. Sedan kan rektorn full frihet att själv fördela pengarna inom skolan.

(s) är självklart emot detta. Ett vallöfte från dem är att ta bort alla "pengar". För de är det viktigare att ändra kulturer på skolorna och de anser även att detta med pengar blir orättvist mellan skolorna. Kilaforsområdet, som tjänar på denna peng, har visat att de ej behöver så mkt resurser och därmed blir det fel, anser (s).
Det vi har sett när vi kollat på hur resurserna i grundsklan fördelats är att det inte har varit rättvist och att mycket har fördelats efter gammal vana. Jag menade, under sammanträdet, att detta sätt att fördela pengar är rättvist - har man 50 elever så får man pengar för 50 elever. Man ska inte ha pengar för 75 elever. Då menade (s) att rättvisa för dem handlar om att fördela pengar till de som behöver det och att utgå från varje elevs behov. Spännande tycker jag. Det är inte det jag först tänker på när jag hör Socialdemokraterna. Har Ni månne gått från kollektivet?
Utanför pengen ligger pengar för särskilt stöd för eleverna - så det är ju redan uppfyllt att kunna se till varje elevs enskilda behov och i och med att rektor själv kan fördela pengar inom skolan så finns det stor frihet att rektor att tillsammans med t ex föräldrarna och personalen se vad som det bör satsas på.

Valfrihet - rättvis resursfördelning - inflytande - jämlika villkor; därför är jag för en grundskolepeng i Bollnäs Kommun.

/KA