2006/06/02

AMS - en massa trams

På tåget ner till Gävle i onsdags kom jag över tidningen Metro. I den fanns in intervju med Bo Bylund, Generaldirektör för AMS. Intervjun gällde hans syn på arbetslösheten och nyheten om att AMS spår en ökning med 130 000 nya jobb under 2006 och 2007. Jag ska glatt räkna dessa jobb under det kommande året och rapportera slutsumman i december 2007.

Ang ungdomsarbetslösheten så verkar Bylund inte vara så oroad. "När konjunkturen går ner är det i större utsträckning ungdomar som blir arbetslösa och i en högkonjunktur kan det få snabba effekter". Han menar oxå att det "alltid finns jobb att leta efter och att man ska utnyttja befintliga nätverk".

Okej...jag väntar fortfarande på effekten. Vi är inne i en högkonjunktur och enligt alla beräkningar så borde ju företagen våga anställa då. Men vi har fortfarande 170 000 ungdomar som inte har ett vettigt jobb att gå till. Och vilka nätverk är det som Bylund tycker att ungdomar ska utnyttja? Har man inte satt sin fot på arbetsmarknaden så är det svårt att kunna dra i några trådar.

Vi har hamnat i en ond karusell som bara snurrar på och snurrar på. Socialdemokraterna, som håller i kontrollen, vet inte hur de ska få stopp på det hela. Jo visst! De gör det ju. In med folk i massa åtgärder, för det har minsann ökat. Det är i riktiga jobb som tryggheten finns och inte i åtgärder. Vid centerpartiets förtroenderåd sa Maud "Ungdomsarbetslösheten är 3000 enligt regeringen - då har man även en politik där efter. Vi säger 170 000 och har en politik där efter".

Vi måste få företagen att våga anställa och förbättra företagens möjlighetar att anställa. De företag som vill och de ungdomar som vill borde kunna testa vårt förslag på ungdomsavtal. Vi måste även sänka skatten för företagen så de vågar anställa. Vi måste ta bort medfinansieringen i sjukförsäkringen. Det ska vara lätt och enkelt att vara företagare och jag tror att företagen vill anställa för att kunna växa- men de vågar inte i socialdemokraternas Sverige.

/KA

1 Comments:

Blogger Karin Andersson said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

11:30 fm  

Skicka en kommentar

<< Home