2006/06/14

Skolpeng i Bollnäs

Idag hade Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs sitt sista sammanträde innan sommaruppehållet. Nga beslut vi tog var kring införande av skolpeng och kring kulturkvarteret i Bollnäs.

Jag har tidigare blogga om skolpeng och varför jag vill införa det i Bollnäs som ett resursfördelningsysstem här. Mina huvudargument idag var att det blir jämlika villkor mellan kommunala skolor och friskolor, pengen följer med eleven till den skola som föräldrarna väljer och sedan är det upp till rektor att fritt fördela pengarna inom enheten. Lätt, överskådligt, rättvist, valfrihet och inflytande.
(s) yrkade återremiss på ärendet. Dock så tyckte jag det kom en intressant vändning från dem. De är emot att vad peng heter; både barnomsorgspengen och grundskolepeng. Ett vallöfte från oppositionsrådet Olle Nilsson-Sträng är att ta bort dessa pengar. Men idag sa de att "tanken känns bra". Frågan är om det är splittring i leden hos (s)?

Jag lade ett ändringsyrkande. Ngt som är viktigt för mig och centerpartiet är att alla skolor har lika förutsättningar. En skola med få elever ska ha jämlika villkor som en skola med många elever. Har man en peng som följer med eleven till den skola de väljer så är det ju ganska logiskt att en skola med få elever får mindre pengar, även om en viss lärartäthet måste finnas. Därför ska förvaltningen nu kolla vidare på hur skolans elevantal kan viktas i denna peng och möjligheten till ett stöd till mindre skolor (likt det som finns på Gotland). Det ska finnas en mångfald av skolformer i Bollnäs Kommun och alla ska inte vara centraliserade till Bollnäs tätort, därför är detta tillägg bra.

Vidare fick vi en dragning av Kulturkvarteret; ett uppdrag att utreda hur kulturen kan få ta större plats i Bollnäs Kommun. Det var trejde gången jag fick se hur man skulle kunna bygga om teaterbion till en större konsertlokal från ca 320 platser till närmare 700, hur Kulturskolan skulle byggas ihop med biblioteket och hur denna mötesplats ska vara. För det är det som ligger i förslaget; en mötesplats mellan unga och gamla som skapar möjligheter och är flexiblet.
Nå, vad kostar det då? Tja, en si så där 51 miljoner. Dock är ju driftskostnaden mer intressant och möjligheter att finansiera detta. Det ska bli spännande och se i september hur det blir.

Men en sak är säker; det händer saker i Bollnäs och utveckligen är god!

/KA