2006/06/14

Energiuppgörelse för framtiden

Igår kväll kom ett SMS ang telefonmöte med Centerpartiets Partistyrelse (där jag representerar Centerstudenter). Mötet skulle handla om alliansen och energifrågan. Tankarna kom redan då att - "är de överens nu?".Det fick jag bekräftat imorse 7:30. Maud redogjorde för överneskommelsen.

Jag är jätte glad över att alliansen har kunnat presentera en Energipolitik för jobb, välfärd och miljö. Långsiktiga spelregler för energin är lagd, det är en bred överenskommelse där alliansen avser att bjuda in Socialdemokraterna efter valet för att markera viljan kring en bredare överenskommelse. Det blir fokus på att utveckla alternativen, fokus på energieffektivisering, byta från fossila bränslen och fokus på forskningen. En annan sak som är positivt är att det är fokus på klimatfrågan. Utsläppen av koldioxid och andra klimatpåverkande gaser ska minskas. Inga nya kärnkraftverk ska läggas ner och inga ska heller startas upp. Alliansen ställer sig även bakom systemet med elcertifikat vilket kommer att stimulera miljövänlig elproduktion.

Det är skönt att alliansen kommit överens. De som tjänar mest på övernskommelsen är vi som bor i Sverige och våra företag. Vinsten är bättre miljö och stabila spelregler.

/KA