2005/12/29

Dikeskörning

Det SNÖAR! och YR här i Segersta! Jag och mamma skulle ut till nya huset (mor och far håller på att flytta ur då min bror ska ta över gården) och när vi nästan va framme så gled vi ner i diket. Man ser knappt vägen utan får pricka in den mellan vägpinnarna, de få som finns kvar för plogbilen har tagit de flesta...

Ja, det blev jul igen. Julhelgen var jätte trevlig med mat och klappar. Utgång blev det på Annandagen på Tuppens i Bollnäs. Mkt trevlig kväll som började med karaoke och väl ute så träffades många nära och kära samt att Martin Stenmark, Hanna och Lina Hedlund uppträdde. Det var mkt bra.
Nu väntas nyår - jag står för värdinneskapet. Det ska bli jätte trevligt med lite god mat och gott vin i goda vänners lag.

Ta det lugnt på vägarna - det är halt där ute!

Gott Nytt År!

/KA

PS! Hade en insändare med i Ljusnan den 27/12

Kvotering till högre utbildning olaglig

Svea hovrätt fäller Uppsala universitet för otillåten etnisk diskriminering - kvotering till juristutbildning var olaglig. Vid antagningen till juristutbildningen inför höstterminen 2003 öronmärkte Uppsala Universitet 30 av 300 utbildningsplatser åt sökande med två utlandsfödda föräldrar. De två kvinnliga studenterna nekades plats på utbildningen trots bättre betyg än samtliga som antogs genom kvoteringen.

Det är konstigt, att det inom universitetet ska vara mer meriterande var man kommer ifrån eller vad man har för kön istället för skicklighet eller meriter. Signalen som skickas ut till gymnasisterna är att det inte spelar roll hur mycket du anstränger dig för i slutändan är det ditt kön eller bakgrund som fäller avgörandet vid antagning till högre studier.

Kvotering kan inte rätta till jämställdheten inom den högre utbildningen. Kvotering är enbart ett steg till att förbättra statistiken och därmed, i slutändan, tillfredsställa stadsmakten. Högskolor och universitet måste inse att mångfald inte ökas genom att andra diskrimineras eller kränks. Lärosätena måste vara aktiva i detta arbete, synas ute på gymnasieskolorna och redan i grundskolan, anordna sommarhögskolor mm för att visa att steget till högre studier inte är långt. Detta kan locka fler att söka sig till högre studier och därmed jämställa den högre utbildningen.

Men det är inte slut än. Uppsala Universitet vill att HD provar hovrättens dom. Även Karlstad och Örebro Universitet diskriminerar studenter då de använder kvotering. Måtte även dessa universitet förlora.

Karin Andersson
Vice förbundsordförande Centerpartiets Högskoleförbund

2005/12/22

Räcker det med att erkänna?

Idagens Ljusnan finns en notis och en insändare med kring de avstängda elverna på torsbergsgymnasiet, som jag var med och fattade i och med sexuella trakasserier. Jag har bloggat om det tidigare här, här och här.

Notisen handlade om att Hovrätten fastställer tingsrättens dom men utökar även med skadestånd för pojkarna.
Insändaren var skriven av pojarkna där de ångrar att de erkände och att de inte kände till "nolltoleransen mot sexuella trakasserier".

Både tingsrätten och hovrätten har slagit fast att det som har begåtts är fel och att det var sexeullet ofredande. Hovrätten tycker t.o.m att det var så allvarligt att ett skadestånd på 600 kr var till pojkarna är tillagt.
Så erkänner man sig till ett brott så ska man gå fri? Självklart så fungerar inte svenska rättsväsendet så men så har jag tolkat pojkarnas insändare samt telefonsamtal från deras föräldrar. Men hur skulle de se ut? Jag rånar en bank - erkänner och går fri? Näe, tror inte det. Är man fortfarande skylldig till ett brott så får man stå sitt kast.
Det är nolltolerans mot sexuella trakasserier i Bollnäs Kommun. Ja även i Sverige. Det finns fastslaget i lag. Lika så är det nolltolerans mot våldtäkter, bankrånare, fortkörning, att bränna ner julbocken i Gävle mm. Fast man kanske måste få en information om detta för att man ska inse det?

Det har även skrivits i Ljusnan att en högre tjänsteman har sexuellt trakasserat kvinnor. I detta fallet står ord mot ord och ingen bevisning har kunnat lagts fram. Jag tycker det här handlar om att man måste bevisa motsatsen, annars ska man gå fri. Det är oxå det svenska rättsväsendet.

/KA

2005/12/21

(s)tyr vidare i Lanstinget

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har idag meddelat att de tänker styra vidare i Landstinget i Gävleborg. Detta trots en borgerlig budget.

Här får S-styret en punktlista som Ni kan ta tag i efter nyårshelgen:
- tillsätt en arbetsgrupp som ser över mångfalden inom versksamheterna med att lägga ut sex stycken hälsocentraler
- lägg ut länsservice och sjukvårdsrådgivningen
- öka tillgängligheten till sjukvårdsverksamheten
- se över alternativa driftsformer
- se över administrationen - landstinget är överadministrerat.

Denna punktlista ska genomföras under 2006. För Ni tänker väl inte frångå ett beslut som är tagen i demokratisk anda? Ni tänker väl inte slå mot demokratin?

Det är dags för maktskifte i Landstinget Gävleborg. Det behövs ett styre som kan administrera budgeten. Du avgör på valdagen!

/KA

Uppsala Universitet åter fällda för diskriminering

Idag kom domen i hovrätten i målet kring Uppsala Universitet, där de vek 30 platser på juristprogrammet för sökande med föräldrar som är födda i utlandet. Hovrätten fastställer tingsrättens dom om att detta är diskriminering där två kvinnliga studenter stämde universitetet som inte kom in på programmet trots att de hade bättre betyg.

Det är konstigt, att det inom universitetet ska vara mer meriterande var man kommer ifrån eller vad man har för kön istället för personens skicklighet eller meriter. Högskolorna säger att de vill använda sig av kvotering för att rätta till jämställdheten - men jag anser att felet ligger i att högskolorna lockar för få personer att studera. Mångfald ökas inte genom att andra diskrimineras.
Kvotering är enbart ett steg till att förbättra statistiken och därmed, i slutändan, tillfredsställa stadsmakten.

Dagens dom i Hovrätten retar säkert upp många, t ex Sveriges förenade studentkårer, SFS. Nu är deras nyhetstjänst stängd för julen, men de är ivriga påhejare av kvotering som metod för att få en jämställd högskola. Känns skönt att jag är medlem i en studentkår som valt att lämna SFS.

Men det är inte slut än. Uppsala Universitet vill att HD provar hovrättens dom. Måtte universtietet förlora även där.

/KA

2005/12/19

Grattis gymnasieelever

I dagens Arbetarblad finns en artikel om Polhemsskolan som "har en idé om hur undervisningen ska bedrivas, en modell som kan bli förebild för andra gymnasieskolor". Idéen är att kärnämnena - svenska, matte, engelska - ska anpassa till utbildningen. Så läser man t ex byggprogrammet så ska man få läsa matematik med inritkning mot bygg.

Det är bra att Polhemsskolan gör detta och jag hoppas att många gymansieskolor tar efter. Jag tror detta stärker eleverna när de väl kommer ut i arbetslivet. Lika så kan fler elver bli godkända då de ser en koppling till sin utbildning - vilket jag tror triggar dem.

Helt rätt Polhemsskolan. Hopaps att detta permanentas när timplanen tas bort.

/KA

Anpassa till näringslivet

I dagens DN kan man läsa om en rapport från Högskolevekert att det är svårt för naturvetare att få jobb efter examen - trots att efterfrågan finns minskar chansen för dessa studenter att få jobb. Felet - utbildningen är inte anpassad efter arbetsmarknadens behov. HSV menar att lärosätena inte uppmärskammar arbetsmarknadens krav.

Detta är ett, av många, bevis på varför det är så många arbetslösa akademiker. Högskolan utbildar efter studenternas efterfrågan eller lärosätets (alltså för forskning) och inte efter arbetsmarknades behov och deras efterfrågan. Här i Gävle skulle högskolan kunna utbilda 1000 fastighetsmäklare varje år eller ungefär lika många Hälsopedagoger. Det är vad studenterna vill läsa i Gävle. Det skulle aldrig fungera om det var så många som utexaminerades varje år och arbetslöshetssiffrorna skulle bli skyhöga.

Ska studenter få jobb så måste det ju finnas utbildningar som är anpassade efter arbetsmarknaden.

Den ekvationen borde väl inte vara så svår?

/KA

2005/12/18

Nga tankar

Nu var d ett tag sen jag bloggade. Fast det händer ju saker o ting i omvärlden ändå:

- Jag har kommit hem från en kryssning till Helsingfors. Marimekko, jag säger bara det. Det är så fint! Så där blev det lite shoppat...och även i tax-freen på båten. Tack för en rolig resa Therése.

- Det kommer många olika mätningar kring väljarstöd för de politiska partierna. I den ena är det jämt mellan blocken och i dagens SCB så leder alliansen stort. Både Magnus och Mia har bloggat om detta. Ang mätningar så vet jag då inte vad jag ska tro. Det känns som att alliansen har fler idéer och fler lösningar på hur vårt kära land ska styras och åt vilket håll vi ska. Dagens majoritet känns mest trött och har kommit in i ngt slags förvaltar-läge.

- Katastrofkommission. Vi närmar oss annandagen med stormsteg och årsdagen för tsunamin. Såg en dokumentär på 4an kring detta. De hade flöjt en familj som mist ett barn i flodvågen. Det var så sorgligt och gripande att jag fick tråar i ögonen.
Hur många hade kunnat räddas om Sverige agerat snabbare? Det är ngt som katastrofkommissionen ställer sig. Men de svarar inte på det då det inte finns vetenskapligt stöd för detta.
Ngn måste ta ansvar. Centerpartiet har agerat helt rätt i denna fråga. Ngn måste ta ansvar och ställas till svar. Freivalds är ytters ansvarig för UDs agerande - och på UD fungerade det inte så bra.
Nu blev det ju tyvärr ingen misstroendeomrösning då V eller Mp inte ville ta ställning. Tråkigt att de inte vågade - men de får väl en till chans efter KUs granskning kanske?

- Spricker det? Ja vem vet. Det är nog bara ett parti som kan svara på den frågan i Bollnäs Kommun. Ett parti har fällt majoriteten och gick med oppositionen så att deras förslag vann. Bara för att de inte ville kompromissa och fast det var majoritet inom majoriteten. Undrar om inte det är första gången en majoritet har blivig nedröstad (ok..landstinget då).

- Sen har jag införskaffat mig en egen julklapp; en 3G telefon. Samt att jag fick VG på min Services Marketing kurs! *så glad*

SNÖ!! Vi har SNÖ i Gävle. Det är helt underbart. Hoppas det ligger kvar nu till jul!

En trevlig 4e advent önskar jag Dig!

/KA

2005/12/06

Gefle Studentkår begär utträde ur SFS

Precis hemkommen från Gefle Studentkårs fullmäktigemöte (där jag är talman) och jag är glad.
Jag är glad att FUM beslutade, efter votering 10-4, att begära utträde ur SFS, Sveriges Förenade Studentkårer.

Här är mina argument

1. GS åsikter skiljer sig mkt från SFS; t ex kårobligatoriet, antagningsformer till högskolan samt utbyggnaden av högskolan (där iof sfs tillfälligt bytt åsikt).
2. De 190 000 kr som det idag kostar tror jag kan användads på ett mkt bättre sätt lokalt. Kanske en säkning av kåravgiften eller en satsning på de arvoderade med en utökning.
3. Studentkåren kan, på eget initiativ, söka samarbete med andra kårer utan att vara med i SFS.
4. Studentkåren kan själv välja vilka organisationer man vill jobba mot nationellt för att driva nationella frågor. T ex kan nuvarande lokala riksdagsledamöter nyttjas mera.
5. Studentkåren kan vända sig till andra än SFS när man vill ha hjälp i vissa frågor för att t ex klara ut rättsläget; CSN, HSV och högskolan för att nämna nga.

En annan fråga som behandlades var kårens åsiktsdokument. Styrelsen hade förslagit en ändring kring kårobligatoriet till att vara för det. Detta nedröstades även av FUM och studentkåren är fortfarande för ett avskaffande av kårobligatoriet. Detta är jag oxå glad över. Studenter ska inte tvingas att vara med i en organisation - det stider mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten och europakonventionen. Det ska stå människan själv att välja vilken förening hon vill vara med i.

FUM ikväll var mkt bra. Många yrkanden och bra debatt. Det är roligt!

/KA