2005/12/29

Dikeskörning

Det SNÖAR! och YR här i Segersta! Jag och mamma skulle ut till nya huset (mor och far håller på att flytta ur då min bror ska ta över gården) och när vi nästan va framme så gled vi ner i diket. Man ser knappt vägen utan får pricka in den mellan vägpinnarna, de få som finns kvar för plogbilen har tagit de flesta...

Ja, det blev jul igen. Julhelgen var jätte trevlig med mat och klappar. Utgång blev det på Annandagen på Tuppens i Bollnäs. Mkt trevlig kväll som började med karaoke och väl ute så träffades många nära och kära samt att Martin Stenmark, Hanna och Lina Hedlund uppträdde. Det var mkt bra.
Nu väntas nyår - jag står för värdinneskapet. Det ska bli jätte trevligt med lite god mat och gott vin i goda vänners lag.

Ta det lugnt på vägarna - det är halt där ute!

Gott Nytt År!

/KA

PS! Hade en insändare med i Ljusnan den 27/12

Kvotering till högre utbildning olaglig

Svea hovrätt fäller Uppsala universitet för otillåten etnisk diskriminering - kvotering till juristutbildning var olaglig. Vid antagningen till juristutbildningen inför höstterminen 2003 öronmärkte Uppsala Universitet 30 av 300 utbildningsplatser åt sökande med två utlandsfödda föräldrar. De två kvinnliga studenterna nekades plats på utbildningen trots bättre betyg än samtliga som antogs genom kvoteringen.

Det är konstigt, att det inom universitetet ska vara mer meriterande var man kommer ifrån eller vad man har för kön istället för skicklighet eller meriter. Signalen som skickas ut till gymnasisterna är att det inte spelar roll hur mycket du anstränger dig för i slutändan är det ditt kön eller bakgrund som fäller avgörandet vid antagning till högre studier.

Kvotering kan inte rätta till jämställdheten inom den högre utbildningen. Kvotering är enbart ett steg till att förbättra statistiken och därmed, i slutändan, tillfredsställa stadsmakten. Högskolor och universitet måste inse att mångfald inte ökas genom att andra diskrimineras eller kränks. Lärosätena måste vara aktiva i detta arbete, synas ute på gymnasieskolorna och redan i grundskolan, anordna sommarhögskolor mm för att visa att steget till högre studier inte är långt. Detta kan locka fler att söka sig till högre studier och därmed jämställa den högre utbildningen.

Men det är inte slut än. Uppsala Universitet vill att HD provar hovrättens dom. Även Karlstad och Örebro Universitet diskriminerar studenter då de använder kvotering. Måtte även dessa universitet förlora.

Karin Andersson
Vice förbundsordförande Centerpartiets Högskoleförbund

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kvotering får endast ske till posten som statschef.

3:32 em  
Blogger Tobias said...

Hur ställer du dig till det faktum att det idag är så att det är meriterande med viss bakgrund och att alla inte har jämlika förutsättningar att bli bedömd för sin kompetens och studieförmåga? Hur kan man som centerpartist acceptera att vi idag har ett antagningssystem som systematiskt gynnar människor uppväxta med svenska som modersmål?

I och med att antagningssystemet bygger på betyg och högskoleprov så finns där brister. Båda dessa urvalsmetoder har omvittnade problem med att mäta kompetens, studieförmåga eller kunskaper. Detta visar forskning.

Signalen detta sänder ut är att om du har utländsk bakgrund eller kommer från en studieovan uppväxtmiljö, då behöver du prestera mer för att bedömas som likvärdig. Även om två personer har lika goda kunskaper så är det svårare för en person som är uppväxt i en studieovan miljö med ett annat modersmål än svenska att få bra betyg än vad det är för en person som kommer från ett akademikerhem med svenskspråkiga föräldrar. Är det rättvisa?

Det du kritiserar är den verklighet vi har idag.. klass, kön och etnicitet avgör vad och om du studerar - inte studieförmåga eller kunskaper. Positiv särbehandling är en åtgärd som kompenserar för de brister som redan finns i systemet, och som tyvärr är omöjliga att helt bygga bort. Hur kan något sådant vara kontroversiellt för en centerpartist?

Vilka är dina konkreta förslag på hur vi kan få ett mer rättvist antagningssystem som bedömar efter kunskap och som inte gynnar människor från svenskspråkiga akademikerhem?

Vilka är dina konkreta förslag på hur vi kan uppnå mångfald i de utbildningar där vi idag har homogent sammansatta studentgrupper?

Vilka är dina konkreta förslag på hur vi kan få fler människor i svenskt rättsväsende som har utländsk bakgrund?

Uppsala universitet hade ett förslag, det förslaget kritiserar du. Nu är jag nyfiken på motförslagen.

10:36 em  

Skicka en kommentar

<< Home