2005/12/21

Uppsala Universitet åter fällda för diskriminering

Idag kom domen i hovrätten i målet kring Uppsala Universitet, där de vek 30 platser på juristprogrammet för sökande med föräldrar som är födda i utlandet. Hovrätten fastställer tingsrättens dom om att detta är diskriminering där två kvinnliga studenter stämde universitetet som inte kom in på programmet trots att de hade bättre betyg.

Det är konstigt, att det inom universitetet ska vara mer meriterande var man kommer ifrån eller vad man har för kön istället för personens skicklighet eller meriter. Högskolorna säger att de vill använda sig av kvotering för att rätta till jämställdheten - men jag anser att felet ligger i att högskolorna lockar för få personer att studera. Mångfald ökas inte genom att andra diskrimineras.
Kvotering är enbart ett steg till att förbättra statistiken och därmed, i slutändan, tillfredsställa stadsmakten.

Dagens dom i Hovrätten retar säkert upp många, t ex Sveriges förenade studentkårer, SFS. Nu är deras nyhetstjänst stängd för julen, men de är ivriga påhejare av kvotering som metod för att få en jämställd högskola. Känns skönt att jag är medlem i en studentkår som valt att lämna SFS.

Men det är inte slut än. Uppsala Universitet vill att HD provar hovrättens dom. Måtte universtietet förlora även där.

/KA