2006/05/30

Tisdagens kommentarer

Befinner mig nu åter i Segersta för att tjänstgöra på Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott imorgon och måste kommentera följande nga saker; bidragsberoende, den så kallade "centersvängningen" och C:s förtroenderåd igår.

Var femte hushåll är bidragsberoende
SCB presenterar idag att under 2004 mottog var tredje person mellan 20-64 år bidrag i form av sjukpenning, arbetslöshetsstöd, sjuk- och aktivitetsersättning eller ekonomiskt bistånd. Vart femte hushåll hade en inkomst som låg under socialbidragsnormen.
Jag tror att många av dessa inte alls skulle vilja leva på bidrag - känna sig beroende av någon annan för sin livsförsörjning. Men det har blivit en del av samhället som en konsekvens av den politik som förts från den socialdemokratiska regeringen. Många göms bort i åtgärder och åter åtgärder för att förfina statistiken. Utanförskapet ökar på detta vis - och till råga på allt sker detta när vi är inne i en högkonjuktur. Det måste skapas en tilltro till människan och hennes möjligheter.

"Centersvängningen"
Centerpartiets förtroenderåd antog igår ett Grönt Manifest. Där noteras en ny inriktning på frågan om kärnkraft, som medierna idag har blåst upp. Egentligen är det inget konstigt:
- vi pratar utveckling istället för avveckling
- vi pratar om en bred blocköverskridande överenskommelse.
Kärnkraften är fortfarande en energikälla som jag inte gillar. Däför behövs en utveckling av nya energislag och pengar måste satas på det. Det är ju inte det så konstigt, eller hur?
Överenskommelsen ang energipolitiken måste bara bred och över blockgränserna. Detta för att säkra den för att kunna tänka långsiktigt. En överneskommelse inom alliansen ser jag som nödvändig för att kunna säkra den framöver.

Förtroenderåd
Vidare på förtroenderådet igår höll Maud ett väldigt inspirerande tal kring den ökade globaliseringen där vi måste bli duktiga på att utnyttja ekonomin och vara föreberedda på det som komma skall. Hon pratade om demokrafin där det behövs en tro på framtiden och hon pratade om miljön där klimatfrågan måste lösas. Hon betonade att det är i riktiga jobb som tryggheten finns och ej att valsa runt i olika åtgärder. Även Magnus Andersson har bloggat om detta och den känsla och äktet som Maud visar när hon talar.
Vi antog ett Öppenhetsmanifest där vi vill att den personliga integriteten ska skyddas och definieras i grundlagen. Alla lagförslag som kan tänkas påverka den personliga integriteten ska följas med en konsekvensbeskrivning kring hur den påverkar dig och mig. Det ska även synliggöras för konsumenten, via en klassning, vilken nivå av integritetskränkning produkten har - just för att vi själva ska kunna välja. Nog blir man lite skrämnd över allt som lagras kring en; mina inköp på konsum som följs av direktadresserade erbjudanden, telebolag som ringer för att erbjuda nya abonnemang osv osv osv. Big brother is watching you.

Imorgon väntar diskussioner kring införande av en grundskolepeng i Bollnäs kommun. Spännande! Även "sista natten med gänget" på studentkåren - det ska bli trevligt.

/KA