2006/05/05

Utbildning - ger jobb?

Igår på TV4as lokala sändningar så diskuterades akademikersarbetslösheten. Den ligger på 20 % och här i Gävleborg så ligger den på 30 %. De som har jobb är ca 49 % delvis kvalificerade för det jobb de har - och många har inte jobb inom det område som de är utbildade till.

Detta är ett stort problem. Jag tror att utbildning alltid lönar sig i längden, men jag tycker inte att kvantitet ska gå före kvalitet inom den högre utbildningen. Jag vill slopa det sk 50 % målet, att hälften av alla 25-åringar ska ha påbörjat en högskoleutbildning. Ska utbildning löna sig och kvaliteten öka måste detta mål slopas - detta för att kunna konkurrera internationellt. Vi konkurrerar inte internationellt med fler akademiker - vi konkurrerar med kvalificerade akademiker.
SACO menar oxå att "inte ens utbildning med hög kvalitet är ett vaccin mot hög arbetslöshet". Och det visar JUSEKs siffror - när 30 % av studenterna i Gävleborg inte har ett jobb ett år efter avlagd examen. Det finns en stor latent arbetslöshet bland akademiker - de som läser vidare trots att det egentligen söker jobb. Enligt SCB är det 113 000 som hellre vill ha ett jobb än att läsa ytterligare en 20 poängare. Jag själv märkte av detta då jag jobbade i studentkårens bostadsförmedling. Många hade egentligen våren som examenstermin - men uppsägningarna till de attraktiva bostadsområdena (där man får ett boende efter 1-2 terminer) under höstterminen.

Efterfrågan på utbildningen måste matchas mot de program som ges på högskolan och utbildningar med tydligare kontaktyta gentemot arbetsmarknaden och kontakt med företag - det kan vara vägar att lösa akademikerarbetslösheten.

Centerpartiet föreslår i sin budgetmotion att fribeloppet för lånedelen ska slopas. Detta tror jag kan ge möjlighet att under studierna vidga sina kontaktytor. Tillsammans med Centerstudenters förslag på isbrytarjobb för arbetslösa akademiker där vi föreslår att arbetsgivaravgifterna under två år slopas för småföretag som anställer sin första akademiker så finns det hopp.

/KA

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Debattören Paul Nilsson hade i Skånska Dagbladet 9 maj nedanstående intressanta insändare om Muslimska Förbundets ordförandes fru och hennes kandidatur till centern i riksdagen. Ebtisam Aldebe är gift med Mahmoud Aldebe, som avslöjades i Uppdrag Granskning 2 maj om sitt valsamarbete med socialdemokratiska Broderskapsrörelsen:

"Ebtisam Aldebe är muslim och riksdagskandidat för centerpartiet. Hon står på tredjeplats på centerpartiets riksdagslista i Stockholms kommun.

I Rapport den 28 april säger hon att hon vill ha särlagstiftning för muslimer i Sverige. Anser centerpartiet att detta är förenligt med centerpartiets ideologi och värderingar? Anser centerpartiet att det är okej att islamister kandiderar för partiet? Om så är fallet så borde centerpartiet byta namn till: Nya Islamiska Centerpartiet.

Paul Nilsson"

4:35 fm  

Skicka en kommentar

<< Home