2006/05/25

Lång vägs färd mot natt

I tisdags em/kväll/natt var jag talman på Gefle Studentkårs konstituerande fullmäktigesammanträde. Fullmäktige är GS högsta beslutande organ och detta var det första sammanträdet för det nyvalda fullmäktiget. Under sammanträdet, som varade i 11.5 (!!!!) timme, behandlades nya stadgar, verksamhetsplan, budget, val av ordförande och styrelse mm.

Nuvarande styrelse föreslog en höjning av kåravgiften med 50 kr för helttidsstuderande. Nästa år är den alltså 250 kr. Fortfarande ganska låg jämfört med många kårer, men dock en höjning. En höjning som motiverades för investeringar i bland annat nytt medelmsregister och bostadssystem.
GS är för det nya förslaget till hur kåravgifterna ska få användas som studentkårsutredningen lade fram. Där säger de att kåravgiften ska "användas till utbildningsbevakning och kunna härledas till studenters situation". Frågan är bara hur detta hänger ihop?
Nu behövs dock denna höjning anser jag för att göra dessa investeringar och för att bland annat studiebokhandeln gått i konkurs, men frågan är dock berättigad.

Vidare höjdes studentombudets arvodering från 50% till 100%. En höjning som jag var emot. Bland annat var underlaget till fullmäktige under all kritik. Med argument som att "det behövs", "det finns intressekonflik med att jobba 50% och studera 50%", "arbetsbördan på presidiet är stort", "saker har fåtts prioriteras bort" ville man öka arvoderingen. Dock stod det inte vad som hade prioriterats bort, vad de nya 50% skulle behövas till el innehålla mm.
Syftet med studentomudet är att hjälpa studenter som har problem med sin utbildning, CSN, känner sig diskriminerad mm. Vara ett stöd för studenten. Styrelsen skrev oxå i sitt "underlag" att det inte fanns tillräckligt med studentfall för att fylla upp en heltidsarvodering. Utan man skulle nu framöver fylla de övriga 50% med något. Så den personen som blev vald vet inte riktigt vad han ska göra. Det är ju en bra grund att börja på. Jag hoppas att styrelsen återkommer till fullmäktige med en utredning kring hur det har gått med denna höjning.

Vid 00-tiden påbörjades valen av nytt presidie samt styrelse. Det blev som följer (efter nga slutna voteringar):

Ordförande: Therese Klaar
Vice ordförande: Tommi Miettinen
Studentombud: Tomas Thornell
Klubbmästare: Richard Engström
Ledamöter: Emma Wallner, Susanna Tosterud, Linus Richert, Johan Roos.

Jag önskar det nya presidiet samt styrelsen lycka till. Ni har ett trevligt, roligt och givande uppdrag under det kommande året.

/KA
(anm. jag satt som ledamot i kårstyrelsen 01/02 samt var vice ordförande med ansvar för studiesociala frågor 02/03 samt 03/04)

2 Comments:

Blogger Maria Carlsson said...

Å herre...ja vad ska man säga... det verkar finnas saker att rätta till både här och där

Filosofiska fakultetens fullmäktige hade också ett konst.fum. som varade från 17-02.30, och på den tiden lyckades vi inte ta någon budget. Styrelsen hade nämligen inte haft ett sammanträde och tagit budgeten, utan man la fram ett skakigt underlag och kårstyrelsens medlemmar började att argumentera mot och med varandra. De verkade använda fullmäktigemötet till någon slags valkampanj för att bli valda nästkommande möte. Vid röstning blev det lika röstetal, så det blev ett möte till... Ska inte tråka ut nån med detaljerna, men ibland blir man väldigt väldigt trött...

Fortsätt kämpa på Karin!

12:06 fm  
Blogger Grynet said...

Gud vad skönt att jag inte var med på årets FUM *pustar ut*
Du förresten hur sjutton länkar man olika personer?


Kramen

11:45 fm  

Skicka en kommentar

<< Home