2006/03/25

Vad är vi värda?

Efter en liten (hoppas jag) datorkrasch e jag nu snart fullt tillbaka i bloggandet igen. Det har ju hunnit hända en del, bland annat:

- protester i Frankrike kring ungdomsjobben
- Laila har ännu en gång avgått
- SFS delar ut diplom till partierna som vill höja studiemedlet.

Ang ungdomsarbetslöshet, akademikerarbetslöshet osv. Snart så finns det särlösningar för alla grupper. Slopade arbetsavgifter för en grupp, lättare att komma undan LAS för en annan. Mer i bidrag om du anställer en ur denna grupp och gynsammare regler om denna grupp får jobba längre.
Jag frågar - var finns helhetssynen? Visst, många bäckar små för att minska arbetslösheten - men d börjar bli lite rörig med lösningar för alla grupper.

Laila har nu återigen kastat in handduken. Förvånad? Näe, jag bara satt och väntande på att det skulle hända. Frågan var bara när. När hon såg chansen så tog hon den och då passade det bra när journalisterna var som hårdast mot henne - för då kan hon skylla på dem.
Det är journalisternas och vi andras roll att granska statsmakten. Granskingar kan bli intensiva men oftast för att man själv har gjort ngt som borde granskas. Så Laila, du satte dig själv i denna sists - varför skylla ifrån sig?

I dagens DN så kan man läsa om Sveriges Förenade Studentkårer, SFS och att de delar ut diplom till partier som vill höja studiemedlet. SFS har fått kritik i att driva så många frågor och inte prioritera. Nu har de valt frågan om studiemedlet för att bli lite rakare. O jag håller med. Det behövs en uppräkning av studiemedlet - det har legat på alldeles för lika dan nivå länge nu. Vilken annan grupp i samhället kan inte leva på sin heltidssysselsättning? Vilket grupp i samhället får enbart ersättning för tio månader under sin heltidssysselsättning?
(s) har kritserat alliansens förlsag om att alliansens förslag till nivåer på a-kassa/sjukersättningar är låga. Men (s) - det finns många studenter som nu lever på denna nivå. En nivå som Socialdemokraterna har skapat. Är det rimligt?
Lika här så måste det tas ett helhetsgrepp. Studiemedlet måste räknas upp men pengarna ska tas från något oxå. Lika väl så borde lånedelen och bidragsdelen närma sig varandra. Men det vore intressant att veta vad SFS skulle vilja ta pengarna ifrån. För att räkna upp studiemedlet och införa 50/50 kostar ju lite. Så varför inte lägga ner ngt som ändå inte fungerar? T ex AMS?

En fortsatt trevlig helg!

/KA