2006/02/15

Studenters villkor förbättras och försämras

Det har hänt mkt inom studentvärlden på sista tiden:

- Riksdagen (LÄS! De borgerliga partierna samt Mp) har beslutat att en ny studiesocial utrdning ska tillsättas. Det var inte länge sedan som den sista utredningen avslutade sitt uppdrag. Dock så hade vi kanske inte behövt en till om den förra utredningen hade fått full mandat att föreslå förändringar och inte bara peka på vad som är fel. Så jag hoppas att den nya får ett fritt mandat att föreslå nödvändiga förändringar för oss studenter.

- Ev så kommer det införas studieavgifter för studenter utanför EES. Idag råder det en avgiftsfrihet som är en av Sveriges viktigaste konkurrensfördelar när det gäller att locka utländska studenter. Ett införande av studieavgifter kan göra att steget för att införa studieavgifter för svenska studenter inte är långt. Mer kan Ni läsa här.

- Riksdagen (LÄS! de borgerliga partierna samt Mp) har även besutat om att studenter ska få ekonomisk ersättning om CSNs handläggningstid är för lång. Inte mer än tre veckor ska en student få vänta på sitt besked, om ansökan är komplett. Det låter rimligt tycker jag. Det är en stor ovisshet för studenter i samband med terminsstarter och det skulle kännas tryggt att veta att ens finansiering är fixad.

Jag vill att lite mer ska hända inom studentområdet; treterminssytem, konkurrensutsättning av CSN, borttagandet av 29årsgränsen för bostadsbidrag för studenter, flexiblare utbildningsupplägg, mer praktik i utbildningarna, åtgärder för arbetslösa akademiker osv.

Det är ju valår - så ännu kan mer hända!

/KA