2005/07/01

Slå vakt om avgiftsfri högre utbildning

Skickad till media idag:

Slå vakt om avgiftsfri högre utbildning

Socialdemokraterna vill öka diskrimineringen inom högskolan genom att införa terminsavgifter, detta är en helomvändning som bevisar den totala avsaknaden av ideologi. För bara två år sedan sade Thomas Östros (då utbildningsminister) att det är angeläget om att lagstifta om avgiftsfriheten för att den inte ska försvinna. Idag gör socialdemokraterna den raka motsatsen.

Nu spatserar Socialdemokraterna ifrån en viktig princip i svensk utbildningspolitik - att all utbildning skall vara avgiftsfri. Detta är en total omsvängning i Socialdemokraternas syn på högre utbildning. De har nyligen tillsatta en utredning skall komma med förslag till ett system med avgifter för utomeuropeiska studenter. Införs studieavgifter för en grupp – då är inte steget långt tills det är inför för alla.

Vårt utbildningssystem bygger på kritiskt tänkande, utbyte av åsikter och idéer mellan människor och då även människor från andra kulturer. Internationella studenter är viktiga för att ge en studiemiljö präglad av mångfald och ett internationellt perspektiv. Denna internationalisering är ett sätt att utveckla Sverige. Flertalet av de internationella studenterna väljer att forska eller arbeta i Sverige och blir på så vis en samhällsresurs. Vissa väljer att återvända hem och bidra till sitt egna lands utveckling. Genom att avgiftsbelägga utbildningen skulle detta kraftigt minska den svenska högre utbildningens attraktionskraft internationellt. Att locka studenter med störst plånbok istället för kompetens är fel väg att gå.

Vissa av Sveriges rektorer ser positivt på socialdemokraternas nya politik eftersom man är i stort behov av mera resurser. Jag vill inte ha en högre utbildning där lärosätet står inför valet där fler platser fördelas till utomeuropeiska studenter för att lärosätes ekonomi kräver det. Jag tror det är en mycket farlig väg att gå. Då får vi en osund konkurrens inom den högre utbildningen och en segregation som ökar.

Om avgifter införs så tror inte jag att leder till att den högre utbildningen får mer resurser, vilket vissa rektorer hoppas på. I de exempel som vi har sett i utlandet där detta system har provats har Varje krona som tagits ut som avgift följs av en minskad krona i stadsbidrag. Detta är det enda sättet att säkra att svenska studenter inte blir bortprioriterade om vi fortfarande vill ha en avgiftsfri utbildning. Alltså skulle svensk utbildning fortfarande vara underfinansierad, men då vara bekostad av länder utan för EU/ESS-området.

Införs avgifter för utländska studenter, bryter vi den ideologiska barriären mot avgifter, och öppnar dörren för att i framtiden avgiftsbelägga utbildning för även svenska studenter. En administrativ organisation skapas för att ta ut avgifter och då är inte steget långt till att även svenska studenter tvingas betala terminsavgifter. Detta leder både till en diskriminering och en dränering av högutbildade människor som Sverige behöver.

Varför ska då inte studenter stanna kvar i Sverige för att investera i sin utbildning? Införs avgifter så finns det inget som hindrar att svenska studenter söker sig utomlands och investerar i sin utbildning. Detta kan leda till förlorad arbetskraft och förlorade intäkter för Sverige och för lärosätet.

När Bologna, som innebär att högre utbildning harmoniseras i Europa, införs i Sverige blir det möjligt för studenter att röra sig och söka sig över nationsgränserna. Då kommer vår avgiftsfria utbildning sättas på prov. Då måste vi alla stå upp för att bevara avgiftsfriheten. Alternativa finansieringsformer för lärosätena måste då ses över. Vi har idag ett utbyggt system för uppdragsutbildningar, där företag kan köpa platser för att kompetensutveckla sin personal. Detta är något som kommer oss alla till gagn förr eller senare. Varför inte vidga denna möjlighet och låta lärosätena sälja uppdragsutbildningar till andra länder? En sådan lösning skulle både slå vakt om principen om avgiftsfrihet och öka lärosätenas möjlighet till extern finansiering. Vidare så måste resursfördelningssystemet ses över och göras mer rättvist.

Genom att avgiftsbelägga högre utbildning för enskilda individer bygger regeringen in en tröskel till högskolan. En tröskel som kan passeras av dem som har råd. Andra riskerar att få stanna utanför. Den snabba omkastningen i Socialdemokraternas grundsyn är skrämmande: plötsligt ses utbildning inte som en samhällsvinst utan enbart som en nytta för individen som denne själv ska betala. Högre utbildning ska vara tillgänglig för alla. I Socialdemokraternas värld ser det mer ut som att utbildning ska vara till för den som kan betala. Detta vill både Centerpartiets Högskoleförbund och Centerpartiet motverka. Vi slår vakt om avgiftsfri högre utbildningen i Sverige.

KARIN ANDERSSON
Vice förbundsordförande Centerpartiets Högskoleförbund

2 Comments:

Blogger Lennart said...

Jag betalar själv omkring en miljon svenska kronor per barn för mina tre barns universitetsutbildning här i USA, vilket kan visa vart sånt här kan leda.

Berätta gärna litet om Segersta / Haneboområdet och livet där. Min släkt kommer därifrån.

http://www.usablogg.org

6:18 em  
Blogger Karin Andersson said...

Ja d e dyrt i USA. Pluggade själv där ett år, fast då på ett community college - men ända vår det $130 per unit - 12 units är ju heltid. Så 24 units på ett läsår. Var man inte internationell student så var det $13 per unit.

Men ja, införs det för vissa grupper är ju inte steget långt att det införs för andra.

Aha..just nu skiner solen och är jättevarmt! :)

/KA

4:01 em  

Skicka en kommentar

<< Home