2006/01/13

Entreprenad i gymnasieskolan – många vinster

Denna är skickad till media idag!

/KA

Entreprenad i gymnasieskolan – många vinster

Under torsdagen lämnade Gymnasieentreprenadutredningen sitt betänkande om att enskilda företag bör få driva kurser inom gymnasiet.~Utredningens slutsats är att erfarenheterna av den verksamhet som drivs på entreprenad är klart övervägande positiva. De menar att det utifrån såväl ett elev-, samhälls- som kommunperspektiv finns starka skäl för att utöka möjligheterna till entreprenader inom gymnasieskolan. Samverkan mellan skolan och samhället kan stärkas, flexibilitet i skolverksamheten skapas, elevernas valfrihet ökar, eleverna kan få tillgång till kompetens som skolan en besitter och individuella utbildningslösningar kan tillgodoses för eleverna.

Jag och Centerpartiet i Bollnäs tycker att entreprenader inom gymnasieskolan är bra. Idag får enbart karaktärsämnen som har en yrkesinriktad eller estetisk profil läggas ut på entreprenad. Jag tror att det i slutändan är eleverna som tjänar på detta i och med att deras behov kan tillgodoses då kompetens utanför dagens skola kan erbjuda utbildningen. T ex skulle en revisionsfirma kunna erbjuda kurser inom bokföring åt elever på ekonomprogrammet.
Lika som utredningen anser jag att kravet på behöriga lärare ska följa skollagens lärarbehörighet gällande kärnämnen och i övriga kurser gäller kompetens för undervisningen, vilket det även gör idag.


Under slutet av förra året fick Bollnäs Kommun möjligheten att lägga ut en del av en utbildning på entreprenad. Dock valde en majoritet i Barn- och utbildningsnämnden att rösta ner detta förslag. Synd tycker jag. Det hade kunnat bli en många fördelar för eleverna.

Karin Andersson (c)
Ledamot i Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs