2007/01/06

Avskaffa kårobligatoriet

Idag så rapporteras det på Radio Gävleborg att Gefle Studentkår har anlitat ett inkassoföretag för indrivning av kåravgiften. Anledningen till detta är att många helt enkelt struntar i att betala sin kåravgift. Det har skett en ökning med hela 280 % jämfört med hur många som betalt förra året vid denna tid och som har betalt nu. För en organisation där kåravgiften är den huvudsakliga inkomstkällan så är detta jätte bra. Inkassobolaget kopplas alltså in efter att studenten fått en eller två påminnelser från studentkåren. Det är många som satt detta i system att inte betala kåravgiften för det inte har hänt ngt i frågan. Men studentkåren har alltså börjat jobba med detta.

Det är reglerat i lag att en student som studerar vid ett lärosäte ska vara medlem i den studentkår som finns där. Om en student inte är medlem så har studenten inte rätt att få ut sina poäng och studenten kan därmed bli avstängd från vidare studier tills att medlemsskapet är löst.

Egentligen är det konstigt att man ska tvinga människor att vara med i en organisation. En organisation som agerar politisk inom studentfrågorna (och i vissa fall även utom dessa). Jag tycker detta strider mot föreningsfriheten. Det är som att tvinga alla att man måste vara med i facket. Jag tycker man ska avskaffa detta tvång och jag har stor tilltro till den nya regeringen i detta.

Istället måste man som studentkår börja jobba med medlemskapet. Ge ett mervärde till studenten. Om Du är med så kan vi hjälpa Dig med studentboende, Du får komma in på kårkvällar, vi hjälper Dig om Du har problem med Din utbildning eller CSN och Du får tillgång till rabatter osv. För idag tas ju dessa pengar för givna. I Gävle tickar det in ca över 1 miljon i kåravgifter varje år. Självklart måste man börja jobba på ett annat vis när obligatoriet försvinner.

Men idag så är det lag på att vara med. Och då ska det vara så. Därför är det bra att Gefle Studentkår tagit tag i detta.

/Karin