2006/11/29

Måtte universitet förlora

Idag tar Högsta Domstolen upp fallet där två kvinnor inte antogs till juristlinjen vid Uppsala Universitet. Trots att de hade högre betyg gick deras platser till två studenter med utlandsfödda föräldrar. Uppsala Universitet hade nämligen öronmärkt 30 platser av 300 till utlandsfödda. De båda tjejerna hade bättre betyg än samtliga de som antogs genom denna kvotering.

Universitet har förlorat i både Tingsrätten och Hovrätten. De har nu överklagat dommen till HD. Domeni HD kommer att bli vägledande för utbildningsväsendet hur man får använda sig av denna 10% för alternativ antagning genom kvotering.

Jag tror att min åsikt i denna fråga är känd vid det här laget. Kvotering är fel och innebär att andra diskrimineras. Det är konstigt, att det inom universitetet ska vara mer meriterande var man kommer ifrån eller vad man har för kön istället för skicklighet eller meriter. Kvotering kan inte rätta till jämställdheten inom den högre utbildningen. Kvotering är enbart ett steg till att förbättra statistiken. Högskolor och universitet måste inse att mångfald inte ökas genom att andra diskrimineras eller kränks.

Måtte universitetet förlora igen.

/Karin