2005/05/24

Fler hoppar av gymnasiet!

Svenska Dagbladet idag har en notis om att fler elever väljer att hoppa av gymnasiet (http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_9794928.asp). Enligt statistik från Skolverket är det tre av tio som inte fullföljer sin utbildning. 30 000 i en årskull får inte slutbetyg.

Jag frågar mig om alla utbildningar på gymnasiet ska ha högskolebehörighet. Visst, dagens gymnasieskola möjliggör för alla att läsa vidare efter studierna. Men vill alla det?

Centerpartiet kommer på sin riksstämma i juni att diskutera kring hur gymnasieskolan ska se ut. Där föreslår partistyrelsen bland annat att gymnasiet ska ha tre vägar: 1. högskoleförberedande utbildning, 2. yrkesförberedande utbildning, 3. flexibel lärlingsutbildning.

Dagens gymnasieskola stänger dörrarna för jobb och livslångs lärande. Dagens gymnasieskola med krav på allmän behörighet till högre utbildning har ryckt undan mattan för utpräglade praktiker. De som vill studera vidare vid en högskola eller ett universitet ska ha möjlighet att göra det. Ingen ska behöva tvingas till det. Tvånget får inte vara ett av regeringens mål hur dagens arbetskraft ska se ut. Centerpartiets förslag till gymnasieskola bidrar till den diversifierade arbetsmarknad som Sverige behöver.


/KA

5 Comments:

Blogger Johan Sjöberg said...

Såg att Baylans råd till de som hoppat av var att genast skriva in sig på Komvux. Min gissning är att det mest är för att de inte ska synas i statistiken.

Jag tror mycket på en mer diversifierad gymnasieskola under förutsättning att det ges goda möjligheter att enkelt komplettera för de som upptäcker att de valt "fel" väg. Centerpartiets idéer är ett mycket bra alternativ till sossarnas, över allt annat rådande, 50%-mål som endast bygger på en poltisk styrning för att stöpa alla i samma form så att man kan använda kollektiva lösningar istället för att skapa ett samhälle för individer.

10:03 em  
Blogger Karin Andersson said...

Ja, brasklappen är la att man ska kunna komplettera på ett smidigt sätt om man valt "fel" väg. och då hoppas jag även att det går att göra det inom ramen för gymnasieskolan och den tid man har där t ex individuella val osv. de är idag på ca 300p och läser man en yrkesutbildning så kan man säkert inom individuella valet komplettera med högskolebehörighet. Gäller att gymnasieskolan är flexibel

10:08 em  
Blogger Johan Sjöberg said...

Låter bra det!

10:09 em  
Blogger Magnus Andersson said...

Bra Karin, det verkar som om det inte kommer bli självklart på stämman... men jag kommer slåss med näbbar, klor och kanske en och annan lakritsbatong för att det ska gå igenom!

11:31 em  
Blogger Karin Andersson said...

Då hjälper vi varandra med detta Köpa mkt lakrits!

11:41 em  

Skicka en kommentar

<< Home