2005/05/21

Landsbygdsutveckling

Har idag varit på en mässa i Bollnäs som X-ing ordnar; en sammanslutning av bya- och utvecklingsgrupper i Gävleborg. Otroligt spännande (tyvärr var det lite folk då marknadsföringen kanske inte varit på topp..men dock).

Utifrån Folkrörelserådets Landsbygdspolitiska program satt de som ville i små grupper och diskuterade de punkter som finns där. Jag var med i gruppen om kultur på landet och kunskap. Intressanta diskussioner kring folkbildning, kultur och samlingslokaler. Ta skolan t ex. Den används 7-17 vardagar. Helger, lov och somrar är den tom. Varför inte utveckla ngt där? Skolan är ju navet och en av den största motorn för landsbygden. Finns mkt att göra där; träffpunkt för ungdomar, studieförbunden el varför inte ännu mer decentralisera lärcentra så att t ex här i Segersta skulle det kunna finnas en lokal studiegrupp som kunde använda skolan som träffpunkt.

Vidare så diskuterade vi just byskolor - distansundervisning - lärcentra - forskning. Jag ville pläderade för fri(are) forskningen. Idag är den väldigt styrt från staten och inte minst från företagen. Tänk alla hembygdsföreningar som forskar lokalt om ursprung osv. De får inga pengar för att utveckla det. Men så länge forskningen styrs som den gör så får vi nog leva med det som är nu. Högskolorna måste ta ett ännu större regionalt ansvar. Arvet och kulturen kring hälsingegårdarna - varför kan man inte läsa ngt om det?

Jag blev oerhört inspirerad idag. Visst, ett engagemang i dessa frågor har jag väl alltid haft - med det tog fart idag. Detta är ngt som jag kommer att driva i valrörelsen 2006.

95% av Bollnäs Kommun är landsbygd.
ca 100 000 av Gävleborgs 270 000 innvånare bor på landsbygd.
Här finns det mkt att göra.

/KA
(som nu ska ha grillfest i sann schlager-anda)