2006/07/12

Hur Miljöpartiet?

I Expressen ongör sig idag Gustav Fridolin över Centerpartiets förslag kring ungsomsavtalen. (läs här). Det som är spännande är att Fridolin inte alls nämner vad Miljöpartiet vill göra för att lösa ungdomsarbetslösheten.

Idag är 150 000 ungdomar under 26 år arbetslösa. Det har vi i Centerpartiet tagit på största allvar. Vi vill hjälpa ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Vi har föreslagit:
- ett ungdomsavtal som gäller under två år. Det är frivilligt för arbetsgivaren ett teckna med den anställde, lika så för den anställde att teckna det. Det gäller högst i två år och efter det så går det över till en tillsvidareanställning. Både arbetsgivaren och arbetstagaren kan sägas upp sig med omedelbar verkan. Ett avgångsvederlag betalas ut. Jmf med plusjobb för ungdomar där det finns max 1000 platser i Sverige samt att det inte ger rätt till a-kassa.
- bouns för de som förmedlar ett jobb till ungdomar
- en halvering av arbetsgivaravgiften för ungdomar 16–24 år
- att upphandla särskilda ungdomsförmedlingar som blir en starthjälp för unga i arbetslivet

Hur vill miljöpartiet lösa ungdomsarbetslösheten?

/KA

3 Comments:

Blogger Gustav Fridolin said...

Tack för frågan. Det här vill vi göra:

1. Förenkla för företagen. Det måste bli enklare och billigare att anställa i företagen. Det kan göras utan att försämra anställningstryggheten för särskilda grupper. Vi vill t ex sänka arbetsgivaravgiften till en tredjedel för den först anställda.
2. Anställ 40 000 i offentlig sektor. 40 000 motsvarar ungefär om pengar tas från olika, dåligt fungerande, arbetsmarknadspolitiska åtgärder till att skapa riktiga jobb i skola, vård och omsorg.
3. Miljöomställning. Omställningen av Sverige beräknas, om den skyndas på, av fack och företag ge över 150 000 nya jobb. Läs mer här.
4. Nya lösningar. Det är inte rimligt att vissa mår dåligt av att stå utanför arbetsmarknaden medan andra jobbar sönder sig genom för långa arbetstider, stress och utbrändhet. Därav friåret, som gett över 7000 - främst unga och långstidsarbetslösa - jobb och därav arbetstidsförkortning i branscher där det fungerar.

6:08 fm  
Blogger Eklindh said...

Och som vanligt herr fridolin så undrar jag om det är realistiskt att tro att vi kan få 40000 nya jobb i offentlig sektor när ni har lyckats att stänga ner vårdhem, skolor och dagis?

Ni har haft 12 år på er. Inget händer. Här kommer ett annat förslag som verkar bra. Men då tackar ni för er och säger att vi har ett bättre förslag men vi har inte orkat dra igång det än. Vi har ju plus jobb och ams åtgärder så länge.

12:20 em  
Blogger Anders Wallner said...

Just det, Miljöpartiet har med våra knappa 5 procent lyckats stänga Sveriges vårdhem, skolor och dagis. Moget.

2:18 em  

Skicka en kommentar

<< Home