2006/07/06

Friskolor – ökar Din valfrihet

Jag och Magnus Svensson har haft med följande insändare i Ljusnan, Hälsingekuriren, Ljusdalsposten samt Hudiksvalls Tidning.

/KA

Friskolor – ökar Din valfrihet

Idag vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skuldbelägga friskolorna för den segregering som idag finns i skolan. Men i själva verket är det så att de är rädda för att konkurrensutsätta den kommunala skolan. Skolminister Ibrahim Baylan och regeringen har enorma skygglappar som gör att de vägrar att se att det som i själva verket skapar en kunskapssegregering i den svenska skolan är att den stöper alla elever i samma form. Detta oavsett elevernas intresse, inlärningsförmåga eller förutsättningar. Det leder till att var femte niondeklassare inte kan läsa en vanlig dagstidning. Det leder också till att en fjärdedel av alla elever som går ut nian saknar slutbetyg i något ämne. "Alla ska med" säger sossarna…

Den svenska skolan misslyckas år efter år med att ge eleverna de kunskaper de behöver. Detta är inte de fristående skolornas fel. Alla elever är olika och har olika behov, därför är det viktigt att elever och föräldrar har en möjlighet att välja en skola som passar dem. Centerpartiet vill därför öka och förbättra denna valfrihet då friskolorna spelar en viktig roll i att tillgodose ett behov av skolor med speciella inriktningar. För de elever som de traditionella inlärningsmetoderna inte fungerar så bra för, kan friskolor med alternativa pedagogiska metoder vara en räddning. Dessutom visar det sig att i de kommuner där de finns fristående skolor fungerar de som en kvalitetshöjare för de kommunala skolorna,. Detta på grund av att konkurrensen om eleverna hårdnar.

Socialdemokraterna älskar att mörka siffror. De får det att låta som om friskolorna snart är fler än de kommunala skolorna. I själva verket är det så att i omkring 100 av landets 289 kommuner finns fortfarande inte en enda fristående grundskola. Det är inte bra. Fristående skolor behövs runt om i hela vårt land för att öka valfriheten. I höst behöver vi en ny regering som förstår detta.

Karin Andersson, Kommunfullmäktigekandidat i Bollnäs
Magnus Svensson, Kommunfullmäktigekandidat i Söderhamn