2005/11/24

Se eleven – avskaffa timplanen

Detta är en insändare som jag hade publicerad i Ljusnan den 18 november.


"Under tisdagen lämnade den statliga timplanedelegationen - som utrett huruvida timplanen i grundskolan ska vara kvar eller ej - sin slutrapport till skolminister Ibrahim Baylan. Delegationen föreslår att timplanen i grundskolan ska avskaffas. Det är på tiden, men frågan är om Socialdemokraterna vågar ta ansvar för en bra undervisning eller om ännu en obekväm slutsats försvinner i utbildningsdepartementets lådor.

Jag håller med timplanedelegationen. En timplanen passar inte in i en skola där det arbetas med mål- och resultat. I en decentraliserad skola som är mål- och resultatstyrd vilar ansvaret för det dagliga arbetet i första hand på lärarna och skolledningen. Jag vill ha en skola där varje elev får möjlighet att utvecklas och då är det rimligt att lärarna och arbetslaget själva får möjlighet att utforma arbetet. De är de som arbetar nära eleven och kan se hennes behov. Därför anser jag att varje skola ska kunna styra över hur tiden används för att eleven ska nå målen. Det är det målen handlar om; att eleverna ska uppnå dem och det anser jag ska ske utifrån elevens behov och förutsättningar.

En annan del som verkar lovande med en avskaffad timplan är att det i försöksverksamheten har visat sig att andelen elever som är behöriga till gymnasieskolan har ökat och att även elevernas inflytande över utbildningen ökat.

Det är dags att tänka om i skolan. Min vision för skolan är att vi ser till eleven; att eleven ges den tid det tar, att elevens behov ges större uppmärksamhet så att eleven kan uppnå målen. Om det så tar åtta år eller tolv år ska inte spela roll då det är kunskapen som är det centrala. Det är dags att inse att alla elever inte kan stöpas i samma form.

Nu räcker det med socialdemokraternas centralstyrda och detaljreglerade skolpolitik. Sätt eleven i centrum och avskaffa timplanen!

Karin Andersson (c)
Ledamot av Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs"