2007/05/01

Universitet fällt igen

Igår kom domen som gav tre kvinnor rätt. De hade anmält Örebro Universitet för att de blev bortkvoterade när de sökte till Hälsoutvecklarprogrammet trots att de hade bättre meriter (betyg och högskoleprov) än de som antogs av underrepresenterat kön. Staten ska nu betala de kvinnorna 75 000 kr var i skadestånd och fällde därmed universitetet för olaga diskriminering. (läs här).

I december 2006 kom en dom från Högsta Domstolen där de fällde Uppsala Universitet för etnisk diskriminering (läs här). Uppsala Universitet gjorde fel när de avsatte 30 platser vid Juristprogrammet för studenter med utlandsfödda föräldrar. De klagande tjejerna hade högre betyg än de som antogs bland de 30 studenterna med utlandsfödda föräldrar. HD fastställde Hovrättens dom, vilket innebar att kvinnorna fick rätt i alla tre instanser. Även de fick skadestånd på 75 000 kr.

Nu har tre fall blivit prövade rättsligt. I alla tre fallen så har de klagande studenterna gott rätt. Det är dags att högskolor och universitet omprövar sitt agerande för att få en likabehandling av studenter där ingen, ingen diskrimineras på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning. Lärosätena måste arbeta med mångfald på annat sätt. Ett sätt som inte diskriminerar.

/Karin

1 Comments:

Blogger Ola J Hedin said...

Vad jag förstår tog kvoteringsivern en rejäl törn när Uppsala fälldes första gången. De senare fallen har kanske varit nödvändiga för att hamra in poängen, samtidigt som jag inte läst någon dom som i sig fördömer kvotering. Om jag minns rätt säger t.ex. HD-domen från Uppsala bara att det sätt saken gjordes var fel på, inte att fenomenet i sig är fel.

2:32 em  

Skicka en kommentar

<< Home