2005/11/15

Flexibel skola utan timplan och årskurser

Idag lägger den statliga timplanedelegationen, som utrett huruvida timplanen i grundskolan ska vara kvar eller ej, fram sitt förslag. De föreslår att timplanen ska avskaffas. 900 skolor i 79 kommuner, där Bollnäs är en kommun som är med, har ingått i försöksverksamheten. Timplanen styr hur många timmar som eleven har rätt att få lärarledd undervisning i olika ämnen.

Jag håller med timplanedelegationen. Timplanen passar inte in i en skola där det arbetas med mål- och resultat. I en mål- och resultatstyrd och decentraliserad skola vilar ansvaret för det dagliga arbetet i första hand på lärarna och skolledningen. Jag vill ha en skola där varje elev får möjlighet att utvecklas och där är det rimligt att lärarna och arbetslaget får möjlighet att utforma arbetet. Därför anser jag att varje skola också ska kunna styra över hur tiden används för att eleven ska nå målen. Det är det målen handlar om; att eleverna ska uppnå dem och det måste varje elev göra själv. Utgångspunkten ska vara att varje elev ska kunna tillgodogöra sig kunskap utifrån dennes behov och förutsättningar. Skolan ska anpassas till för eleven, inte tvärtom.

En annan del som gör att jag tror att detta är bra är att det i försöksverksamheten har visat sig att andelen elever som är behöriga till gymnasieskolan har ökat och elevernas inflytande över utbildningen har ökat.

Skolminister Ibrahim Bylan menar att timplanen inte kan ersättas förrän det finns ett fullvärdigt alternativ. Men hur har då dessa 900 skolor kunnat jobba de senate fem åren?
Lärarfacken menar att det ställer högre krav på lärarkompetensen i en skola utan timplan. Hur har de 900 skolorna klarat sig under försöksverksamheten där fler elver nått målen?

Det är dags att tänka om i skolan. Min vision för skolan är att vi ser till eleven; att eleven ges den tid det tar, de som behov eleven ska ses utifrån varje elev så att eleven kan uppnå målen. Om det så tar åtta år eller tolv år ska inte spela roll. Det är kunskapen som är det centrala. Alla kan inte stöpas i samma form.

Nu räcker det med socialdemokraternas centralstyrda och detaljreglerade skolpolitik. Sätt eleven i centrum och avskaffa timplanen!

/KA

3 Comments:

Blogger Johan Sjöberg said...

Underbart att utredningen kom fram till detta. Synd att Baylan är lika tokig som vanligt.

"Alla barn ska få en likvärdig utbildning", sa skolministern.

För "Ibbe" betyder det tydligen att alla skolor ska anpassas efter den som fungerar sämst. Sossarna verkar föra någon sorts minsta-gemensamma-nämnare-politik där ingenting får förbättras. Alla ska ha det lika dåligt - det är mest rättvist så.

11:12 fm  
Blogger Maria Leander said...

Hej Karin! vi jobbar en del med de här idéerna nu om en individuell studiadag i veckan (onsdagar) där man kan lägga upp dagens studier själv. Ditt blogginlägg har fått gått runt hos mina kära vänner i elevrådsstyrelsen och de tycker det är toppen =)

1:27 em  
Blogger Karin Andersson said...

Va kul!! förhoppningsvis så kommer mitt blogg-inlägg in som en insändare oxå i länets tidningar!

Kul att jag kan va inspirerande!

/KA

3:24 em  

Skicka en kommentar

<< Home