2005/09/04

Partiledardebatt

Göran Persson ser blek ut.
Vänsterkartellen presenterar inga lösningar.
Alliansen ser taggade ut.
Detta är min slutsats i halvtid av partiledardebatten.

Göran Persson vill satsa på fler jobb och utbildning. Det är en trygghet att ha en utbildning. Så säger han - men hur Göran?

Jag tygcker det är enkelt. Fler ska kunna leva på sin lön - fler ska tjäna 100%. Då skapar vi ett bättre Sverige. A-kassan är ingen permanent försörjningsinrättning (som Lejonborg sa). Jag har hört i min omgivning folk säga "jag har inte råd att ta det jobbet - då förlorar jag massa pengar". Det är dit vi har kommit. Vi har kommit till det stadiet då folk väljer att gå hemma och leva på a-kassa istället för att jobba. Då är det ngt som är fel. I (s) politik är bidragen det centrala. Det ska löna sig att arbeta och företagen ska få de förutsättningar som behövs att anställa och personer med idéer ska ha större möjlighet att starta företag.

Ang ersättningsnivåerna - Göran säger att 7000 kr är det ingen som klarar sig på. 5000 kr efter skatt och innan hyran är betald. Men Göran, Maria och Lars - det finns folk som redan gör det idag. Alla vi 320 000 studenter har i månaden 6900 kr. 6 900 kr som betalas ut i10 månader av årets 12. Samtidiigt så vill Ni att fler ska påbörja en högre utbildning (för att förfina till arbetslöshetssiffronra). Så är läget i Miljöpartiets, Västerpartiets och inte minst Socialdemokraternas Sverige.

Det är dags för ett nyt ledarskap för Sverige.

/KA

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du får fyra pluspoäng för din analys om vilka som klarar sig på 7000 kr i månaden eller ej!

I övrigt håller jag inte helt med dig i din analys av debatten. Ohly var vass och förde fram ett klart och tydligt alternativ. Det stod helt klart vad han ville uppnå och var hans prioriteringar låg. Det ska han ha credit för. Däremot gjorde han bort sig totalt genom att upprepat angripa Reinfeldts privatekonomi.

Hägglund gjorde en lysande kväll vad gäller sin retorik. "Ni har politiken för arbetslösheten. Vi har politiken för jobben." "Då tar ni på er tomtemaskerna och börjar dela ut." Synd att han inte har så mycket innehåll att följa upp med.

Olofsson gjorde slarvsylta av Wetterstrand, främst genom att knyta an till verkligheten. Flera gånger bad hon Wetterstrand ge svar på hur jobben skulle skapas och inte minst högg hon huvudet av henne när hon försökte säga något om hur det var att vara företagare. Synd att hon använde ett slags översittarattityd i stil med "lilla Maria", det hade inte behövts.

Fyra pluspoäng tilldelas även till SVT Aktuellt 21 som visar Perssons vända-ryggen-till-taktik i sin påa av debatten. Bra gjort att inte kommentera den mer än att säga att "det kom i samband med Olofssons uttalande". Det är bra nyhetsbevakning.

9:18 em  
Blogger Karin Andersson said...

Tycker att efterföljande utfrågningen var ett bra komplement till debatten.

Vet inte om Ohly imponerade på mig direkt. Jag hakade mest upp mig på att han hackade på Reinfeldts privatekonomi - det är nog det jag kommer ihåg av vad han sa.
Håller med om Hägglund. Han växer tycker jag - vilket behövs.

Ryggvändningen är en del av Perssons härskartekniker - han tar tillfällen att använda dem när han kan. Även om han nu skyller på att han har ont i knä "ingen kan stå till i en timme".

10:08 em  
Blogger Johan Sjöberg said...

Skulle vara intressant att höra från (s) hur mycket de anser att man behöver för att klara sig. Någon bör försöka tvinga fram ett svar. Jag gissar att de hamnar över 6 000. Om de gör det argumenterar de själva för en höjning av totalbeloppet.

Håller med er som att Hägglund blir vassare och vassare. Är väl inte den mest spännande att se på, men börjar alltmer bli en retoriker i Alf Svensson klass.

Smart av Reinfeldt att inte bemöta Ohlys påhopp.

Göran Persson vänder ryggen åt Maud precis som han vänt ryggen åt hela samhället. Han känns väldigt mätt och mitt tips är han kommer att avgå innan S-kongressen. Förmodligen inom ett par veckor.

Persson brist på verklighetskontakt är skrämmande. Han sa bl a att i framtiden kan det även vara så att högutbildade blir arbetslösa. Jorden anropar Göran... Hallå!! En fjärdedel av de som utexaminerades för ett år sedan är fortfarande arbetslösa. Det är inte framtiden Göran, det är verkligeheten i socialdemokraternas Sverige.

Göran sa även att de som är arbetslösa ska få en ny utbildning. Hur kul känns det att höra för de som läst i fyra år på högskola? Nej, några nya jobb blir det inte, men ni kan få en ny utbildning. Jasså, ni har inte studiemedelsveckor kvar? Jaha, men det kanske ni skulle tänkt på tidigare.

Sossarnas politik och Perssons retorik är ett hån mot de arbetslösa akademikerna.

10:56 fm  
Anonymous Anonym said...

Två skar:
1 Är det inte lite förutsägbart när du tillika med de flesta patipolitiskt aktiva alltid kommer fram till analysen att de som tycker som jag gorde bra ifrån sig och de som tycker på annat sätt gjorde dåligt ifrån sig. Bättre och objektivare då med Olahedins mer nyanserade analys.

2 Om du (eller ditt parti) inte anser att studenter kan leva på 7000 eller 6900 så är det väl inte rimmligt att flytta ner ännu fler till den nivån? Bättre då att jobba för att studenterna får rimmligare ersättningar, viket även jag anser de behöver.

8:02 fm  
Blogger Karin Andersson said...

Tydligen så anser dagens regering och samarbetspartier att det är en rimlig nivå. Dagens studenter får ut det. Innan hyran är betald. Innan mat är inhadlad och innan kurslitteraturen är köpt.

11:45 em  

Skicka en kommentar

<< Home