2005/07/24

CHF tipsar Pagrotsky om nytt utbildningsprogram


Vid vårt förbundsstyrelsemöte i helgen har vi antagit förljande uttalande kring regeringens förslag om att tilldela högskolorna 3500 nya platser:


Regeringen och samarbetspartierna föreslår att högskolorna tilldelas 3 500 nya utbildningsplatser i år och nästa år. För att fylla dessa föreslår Centerpartiets Högskoleförbund att ett nytt program införs vid Sveriges universitet och högskolor: AMS-kunskap, 160 poäng.

- Regeringen är ju väldigt angelägen om att minska arbetslösheten inför valet. Vi har lösningen för att fördröja ungdomsarbetslösheten i åtminstone fyra år. Under tiden får man en god utbildning för att klara av det liv som väntar, säger Ilan Sadé, förbundsordförande.

- Dessutom är det ett steg på vägen för att slussa in hälften av alla färdigbakade gymnasister i framtidens högskoleindustri. Att platser idag står tomma vid många utbildningar innebär ju att vi snart kan ha fler platser än det finns högskolebehöriga. Då vinner vi garanterat OECD-statistiken, tillägger Ilan Sadé.

Förslag till utbildningsprogram AMS-kunskap, 160 poäng

Syftet med utbildningen
Utbildningen vänder sig till dig som riskerar att bli arbetslös före september 2006. Du blir introducerad i de viktigaste delarna av den svenska arbetsmarknadspolitiken och får samtidigt en bra grund att stå på inför det liv som väntar efter avlagd examen.

Utbildningens struktur

År 1
Repetera grundskolan, 20 p
Repetera gymnasieskolan, 20 p

År 2
Förberedelsekurs, högre studier, 10 p
CV-kunskap, 10 p
Datorkörkortet, 10 p
Obligatorisk promenad, 5 p
Lär känna dig själv – lär känna andra, 5 p

År 3
Blanketteori, 10 p
Bidragsvetenskap, 10 p
Socialdemokrati, 8 p
AMS-kunskap, 7 p
Valbara kurser, t ex
Arbetsmarknaden ur ett genusperspektiv, 5 p
Arbetsmarknaden ur ett mångfaldsperspektiv, 5 p
Arbetsmarknaden ur ett "vitmedelåldersheterosexuellmansperspektiv", 5p
Arbetsmarknaden ur ett HBT-perspektiv, 5 p
Arbetsmarknaden ur ett internationellt perspektiv, 5 p
Arbetsmarknaden ur ett miljöperspektiv, 5 p

År 4
Likriktning, 20 p
Examenspraktik, 20 p

Examen
Efter avslutade studier erhåller du en magisterexamen i AMS-kunskap.

Efter studierna
I likhet med många andra högskolestudenter kan du efter att ha avlagt examen se fram mot att besöka arbetsförmedlingen och sedan vänta 90 dagar på att erhålla A-kassa. Efter ytterligare 90 dagar kan du på den begränsade A-kassan (ca 4 000 kronor efter skatt) se fram emot att börja betala av på din studieskuld som uppgår till närmare 200 000 kronor. Lycka till!

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Strålande! :-)

12:18 em  

Skicka en kommentar

<< Home