2005/07/15

Avskaffa fribeloppet

I SVD Brännpunkt har man kunna läsa om fribeloppet i studiemedelsystemet. De borgerliga ungdomsförbunden har gått ut och sagt att de vill avskaffa det. Gröna studenter (miljöpartiet) kontrar ngn dag senare att det inte löser det hela.

Detta är inte nerbart lösningen på studenternas ekonomiska problem. Men det är en av dem.

Student är man året om. Du har inte rätt till a-kassa under sommaren (om du inte stämplat tidigare) och man står utan för de flesta sociala skyddsnät som finns. Jag vet ingen annan helttidssysselsättning där man får arbeta vid sidan av för att kunna klara sig. Totalbeloppet är för lågt och borde höjas. Det har knappt räknats upp ngt under de senaste åren. Koppla totoalbeloppet mot KPI så att det följer den övriga samhällsutvecklingen så att studenter inte förlorar i köpkraft.

Som de borgerliga ungdomsförbunden skriver, dagens fribelopp hämmar studenter att få arbetslivserfarenhet. Ngt som man idag är i behov av för att kunna få jobb. Förstår inte att Gröna studenter ser den kopplingen; skorotar man fribeloppet så ökar möjligheten till att få ett jobb efter studierna då man kan ha fått arbetslivserfarenhet.

Vidare bör studiemedlet vara 50 % bidrag och 50% lån. Själva tolvterminers gränsen måste vara flexiblare då det idag är nästintill omöjligt att få studiemedel efter 6 år.

Gröna Studenters förslag om att man efter nga år i arbetslivet själv ska få välja en nivå på studiemedlet efter den skuldsättning man vill ha tycker jag är fel. CSN är ingen bank i den bemärkelsen. Det är bra att beloppet är samma. Det finns redan idag en möljljghet att få ut lite mer om man har tjänat över en viss gräns.

/KA

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kanske man skulle ha möjlighet lite längre upp i åren också. det talas så mycket om det livs långa lärandet.

10:39 fm  
Blogger Karin Andersson said...

Till att studera?
Det har man ju.
Dock så är det ett till problem där att man från 41 års ålder får minskad i antalet veckor man kan ha studiemedel. Från 55 så får man inte ha ngt studiemedel allts. Detta om ngt hämmar det livslånga lärandet.

2:09 em  
Anonymous Anonym said...

Precis!

7:38 em  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

2:51 em  

Skicka en kommentar

<< Home