2005/08/19

Jag säger då det...

Det är lite mer än ett år in för valet flirtar regeringen vilt med väljarna. Persson agerar tomte och barnfamiljerna från tillskott i kassan - ett tillskott som behövs. Men det är fegt att göra det nu. Vi får inte glömma bort förra valrörelsen "Barnfamiljerna ska få mer pengar". Direkt efter valet var tonen annorlunda: "När det statsfinansiella läget tillåter". Tydligen har den infallit nu - ett år innan valet. Flirt flirt regeringen.

Även arbetslösheten ger sig regeringen på. Ett gott fösök med det räcker inte. 50 000 arbetslösa ska få jobb - bara här i Gävleborg finns det så många arbetslösa. Dock så sker satsningen i fel sektor - nämligen den offentliga. Enligt företagarorganisationer finns framtiden och jobben inom den privata. Vi behöver fler jobb. Fler möjligheter. De skapas inte inom det offentliga.
Arbetsgivaravgiften sänks i två år. Det är jättebra att företagen vågar anställa igen genom det. Men vad händer efter två år - får dessa gå då?

Inom högskolan händer det oxå saker. 15 000 nya högskoleplatser ska skapas, utöver de 3500 som regeringen lovade nu inför höstterminen. Dessa nya plaster är ett ypperligt sätt för regeringen att förbättra arbetslöshetssiffrorna. Mer platser - följs det av lika mycket resurser oxå? Hur kommer det att se ut om 3-4 år när alla dessa "kommer ut" med en högskoleutbildning i bakfickan? Idag är 50-60 000 akademiker utan jobb.

Nej, jag besvarar inte regeringens flirtande. Det behövs långsiktighet i att lösa arbetslösheten. Det är dags för regeringsskifte.

/KA

8 Comments:

Blogger Johan Sjöberg said...

Jag tycker förslaget om att man ska få flerbarnstillägg redan från andra barnet är lite märkligt. Det är väl i så fall bättre att höja barnbidraget ytterligare, generellt.

Lite väl uppenbart vad högskoleplatserna syftar till när de kommer i en sysselsättningspaket som presenteras av finansministern och inte i ett utildningspolitiskt sammanhang av utbildningsministern.

Det luktar valfläsk, lång väg. Förhoppningsvis inser väljarna att det bara är konstgjord andning som sossarna sysslar med.

10:38 fm  
Anonymous Anonym said...

Men är högskoleplatserna bra eller dåliga, eller kommer de bara från fel håll?

10:21 fm  
Blogger Johan Sjöberg said...

Högskolornas problem är inte bristen på platser. Många
utbildningar fyller inte sina platser. Problemet är att anslagen per utbildningsplats har
sjunkit de senaste åren vilket har urholkat kvaliteten i utbildningen. Det är inte fler
studenter per lärare som behövs, det är mer pengar per student.

11:28 fm  
Blogger The Free Horticulturist said...

Jag håller med. Dra ner på antalet utbildningsplatser. Efektivisera och vässa.

9:20 em  
Anonymous Anonym said...

,Jag tror inte att det är framtidens sätt att möta konkurensen från låglöneländerna att minska antalet högskoleutbildade. Om det sedan på grund av bristande resurser blir dålig kvalite på utbildningen så ska väl det åtgärdas istället. Alternativet blir annars att vi för en liten del välutbildade som drar ifrån i lön medans resten lämnas att konkurera med låga löner. Jag utgår ifrån att du som anser att antalet platser ska reduseras fortfarande tycker att en av dem ska vara din?

8:13 fm  
Blogger Karin Andersson said...

Vi måste satsa på kvalitét inom den högre utbildingen. Vi måste satsa på att arbetslösa akademikers examen är värd ngt och vi måste satsa på att det finns jobb. Företag måste våga börja anställa igen. Det behövs inte fler folk in i åtgärder (läs 15000 högskoleplatser) Det behövs jobb. Riktiga jobb. Tillfällen där människor från 100% i lön.

Antalet högskoleutbildade ska inte minska - flera platser är tomma på universitet och högskolor idag. I Gävle vill mer än 1000 personer läsa till fastighetsmäklare varje år. Är det ansvarsfullt att låta de göra det? Hur många slås inte ut då efter avlagd examen med en arbetsmarknad som inte kan ta emot fler?
Om företagen kan och vågar anställa, om dagens arbetslösa akademiker får jobb och nyutexaminerade har en möjlighet att få jobb och arbetsmarknaden önskar fler - visst ska antalet högskoleplatser öka. Behövs kompetensen så ska den erbjudas.
Det måste gå hand i hand.

9:17 em  
Anonymous Anonym said...

Noel
Hello, finish the work you are doing, and start searching blogs, to visit my site: free messages
Impressive your site appreciate thank you for you suggestion.
Noel

1:29 fm  
Anonymous Anonym said...

Aaron
Hello, I suggest if you are searching blogs, if you can go to visit my site: meeting
Thank's for your suggestion, I visit your site and see to have something special.
Aaron

6:03 fm  

Skicka en kommentar

<< Home