Rimliga hyror på studentbostäder
Nu är det dags att det händer ngt. Det händer absolut ingenting på sommarjobbet. Fast jag får nog snart äta upp att jag sagt så. För jag vet vad som väntar; anstormningen av studenter som ska ha boende inför terminsstart, övertid för att hinna ge alla boende, stress pga av att man inte hinner göra allt som man vill bara för att telefonen ringer i ett.
Så egentligen är det kanske bra att det är lite lugnt nu. För d känns bra att kunna erbjuda alla ett boende! Visst, ngn blir kanske besviken över att de inte får bo i just det området där de vill - men ställer man det i relation till att få tak över huvudet så blir d genast bättre.
På text-tv igår och idagens tidningar kan man läsa att det finns gott om studentbostäder inför hösten. Ja det må va sant, fast fortfarande är det oerhört svårt i större studentstäder. Stockholm ska vi inte prata om. Hyran oxå inte att leka med. Årshyra om 40 000 när studenten har studiemedel på dryga 70 000 om året! Nyproducerade lägenheter är oerhört dyrt.
Hyran måste sänkas för studenter! Det kan inte vara rimligt att betala 4000 i hyra för 25 kvm och ha knappt 3000 kvar till mat, böcker, nöjen, resor. Studentbostäder måste bli billigare att producera. Investeringsbidraget om ca 40 000 per lgh räcker inte; bort med momsen på byggande, bygg lite kreativt. Det kanske är billigare att bygga om söttre lägenheter till mindre eller liknande.
Men kravet måste va kvar - hyreskostnaden måste ner. Annars står vi här med outhyra lägenheter och studenter som väljer ngt annat för att studentbostäderna är för dyra.
/KA
8 Comments:
Med den förnuftiga inställningen så utgår jag ifrån att du är nöjd med att era CUF:are fick backa på sitt krav på marknadshyror. Vad hade det inneburit för hyresnivån på smålägenheter i studentorter?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Alltså jag är inte riktigt säker hur marknadshyror skulle slå, om det skulle bli positivt eller negativt för hyresgästen.
Problemet är att det är de kommunala bostadsföretagen som bestämmer hyrorna. I stora delar av landet medför det att hyresnivåerna hålls uppe på onormalt höga nivåer. Känns som att de binds upp av detta - vilket jag tycker är fel.
Är det marknadshyror kanske de privata känner sig mer benägna till att sätta en hyra som utgår från hyresgästen? Jag vet inte.
Så jag kan inte säga på rak arm att marknadshyror innebär en högre höresnivå på studentorter. För tillfället (sommarjobbar med att förmedla studentbostäder) så tycker jag att de allmännyttiga bolaget ligger på en mkt hög hyra medan de privata inte har en sån hög.
/KA
Nej, så är det ju inte riktigt. Det kommunala bostadsföretagen bestämmer inte hyrorna, däremot är det så att de sätter tak för hur höga hyror man får ta ut "den får inte vara betydligt höre än allmännyttan" (ungefär så). Vem som helst får däremot sätta hur låg hyra som helst. Så alla som säger sig vänta på marknadshyror för att hyrorna skulle bli lägre - börja sänka på ni, det finns inget som hindrar.
Men vad jag fränst menade med mitt förra inlägg var att ett system som bygger på pris efter efterfrågan skulle förmodligen ge höga hyror på smålägenheter i studentorter. Vad tror du?
Ja jag menade så att de sätter tak på hör höga hyror man får ta ut.
Ja det brukar väl vara så att med efterfrågan så stiger priserna. I Stockholm är det stor efterfrågan så då tas höga hyror.
Jag har försökt o tänka på ngt där efterfrågan är hög men att det ändå hålls låga priser. Ja vet inte. IKEA kanske?
Men samtidigt så är det inget som säger att marknadshyror ger höga hyror där efterfrågan är stor.
Alltså jag vet inte själv vad jag tycker om marknadshyror - om det är bra eller dåligt. Bara så det är klart.
Om det är så idag att fastighetsägaren har rätt att sänka hyran hur mycket han vill men inte att höja den fritt. Vad är det då som får dig att funder över att om han/hon också fick rätt att höja den hur mycket som helst så skulle den plötsligt sänkas?
Jag har där emot förståelse för dina funderingar, kring t.ex. IKEA, eftersom fria marknader i de flesta fall är det bästa.
Hyran lämpar sig dock ganska dåligt för en helt fri marknad. Det är stora investeringar och det är mycket långsiktiga investeringar. Bostadsmarknaden är en viktig del av samhällsplaneringen, precis som annan infrastruktur. Sedan haltar jämförelsen med IKEA på så vis att husen står liksom där de står, de gå inte att flytta dit efterfrågan råder. Säljer IKEA bra i Kungenskurva kör man mycket möbler dit och säljer man mindre någon annanstans så blir det på motsvarande sätt mindre.
Men om vi tänker oss att det är bostadsbrist i Linköping och överskott på lägenheter i Smedjebacken. Då innebär ju inte det att för att fastighetsägaren i Linköping har möjlighet att höja hyrorna så kan fastighetsägarna i Smedjebacken sänka sina.
Om det vore en och samma fastighetsägare över hela landet och denne kände mera samhällsansvar än vinstönskan så skulle det ju fungera, eller om det rörde sig om husvagnar.
Tanken att man skulle bosätta sig där man har "råd" fungerar inte heller eftersom efterfrågan är störst (hög hyra) på tillväxtorter där jobben finns och lägst (låg hyra) där jobben försvinner och vi behöver ju alla (nästan) försörja oss.
Håller med om att hyrorna är för höga och noterar att en undersökning i Stockholm visade att hyrorna skulle stiga våldsamt i attraktiva lägne om man införde marknadshyror samtidigt som hyrorna i mindre attraktiva lägen inte skulle påverkas alls. Enda vinste skulle alltså bli att hyresvärdarna skulle få in mer pengar och att landets dyraste boendeform skulle bli ändå dyrare. Hoppas du jobbar för att motverka detta!!
Sett ur ett studentperspektiv så tror jag inte att marknadshyror är ngt för mig för tillfället. Det behövs billigare studentbostäder. Detta är ngt som många kommuner måste ta och se över. I Trollhättan tex har de valt att sänka hyrorna på studentlägenheter. En guldstjärna till Er!
/KA
Skicka en kommentar
<< Home