2007/05/30

Testar


Nu testar jag min mobila blogg. Och det verkar ju funka. Detta är ett vykort från Centerpartiet. Säg till om du vill ha en lyckoklöver :).
/Karin

2007/05/24

Regelkrånglet

Min bror är med på de lokala nyheterna idag kring regelverken och byråkratin inom lantbruket som är krångligt. En undersökning som Lantbrukarnas riksförbund, LRF, gjort visar att mer än var tredje bonde skulle utveckla sin verksamhet om regelkrånglet skulle minska.

Lyssna här.

/Karin

2007/05/22

Min blogg värderad!

Hitta på Fredrick Federleys blogg en länk att man kan värdera sin blogg.

Så här gick det för mig:


My blog is worth $4,516.32.
How much is your blog worth?

2007/05/19

Magnus Förbundsordförande för CUF

Med röstsiffrorna 52-46 valdes alldeles nyss Magnus Andersson från Segersta till ny förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund!

Av hela mitt Hjärta Magnus - GRATTIS!
Sitter med mamma i telefon nu. Hon är otroligt stolt över Dig Magnus. "Han har kämpat, stått i"

Vi grattar Dig Magnus!!!

/Karin och Jesper!

Späääääääääännande i Kalmar

Just nu delas det ut röstsedlar på CUFs Förbundsstämma i Kalmar. Val av förbundsordförande pågår just nu. Marie Wickberg eller Magnus Andersson. SÅ spännande. SÅ jämnt.

Jag får direktrapporter via MSN. Känner mig lite dum som sitter vid datorn nu när jag o Jesper är hos hans mamma o fikar.

Men snart så...då är det klart.

Herregud va spännande!
/Karin

2007/05/14

Centerstudenters Förbundsstämma

Centerstudenter hade sin förbundsstämma i Stockholm 5 maj. Vi hade en väldigt spännande stämma med två propositioner som gick igenom. Dessa handlade om:

- Flexibel högre utbildning med fokus på kunskap
Här tar vi ställning till en mer flexibel högre utbildning där lärosätena mer ska se till studenten och vad studenten har med sig. Vi jämför med timplanelös utbilding på grundskolan där fokus blir på kunskaper och inte tiden. Metoder för erkännande av kunskap, t ex validering eller OCN-metoden, ska användas för att se vilka förkunskaper studenten har med sig vilket gör att studietiden kan kortas och fokus lägga på de nya kunskaper som ska studeras. Vi vill att det ska satsas på kompetensutveckling av lärare så att de hittar metoder för att möta studenterna på detta sätt. Samt att vi kopplar ihop detta med ett treterminssystem inom den högre utbildningen.

- Entreprenörskap i utbildningen
Utbildningen måste få större inslag av entreprenöskap. Få studenter kan tänka sig att starta företag och litar blint på att bli anställda av ett företag. Kan man väcka studenternas intresse med att starta eget företag så tror centerstudenter att det är bra. Det behövs ett gott stöd för studenter att prova sina företagsidéer och få stöd via t ex Drivhus osv.

Vidare så valde stämman en ny styrelse där Kristina Isaksson samt Tim Svanberg valdes till ordförande. Jag och Peter Ranki ställde nämligen inte upp för omval.

Så jag har lämnat rikspolitiken, som förtroendevald i alla fall. 2003 kom jag in i Centerpartiets Högskoleförbunds styrelse som Vice Förbundsordförande då Ilan Sadé, Lund, valdes till ordförande.

Det har varit en rolig tid i förbundsstyrelsen. Det har hänt mkt. Vi har haft fokus på högre utbildning, idépolitik där vi skrev en ny grundlag för Sverige och gick vidare i federalism-debatten. Vi har tagit kampen mot akademikerarbetslösheten och tydligt agerat kring kvotering i den högre utbildningen där vi gjort avtryck. Jag har haft nöjet att under 2006 varit Centerstudenters representant i Centerpartiets Partistyrelse, under ett valår. Vi har genomfört organisationsförändringar för att modernisera Centerstudenter. Vi har träffat SFS, Saco Studentråd mfl och agerat med dessa. De borgerliga studentförbunden har samarbetat och påtalat vikten av en Allians mellan de borgerliga moderpartierna. Jag har under min tid i Verkställande utskottet fått varit med att rekrytera två förbundssekreterare.

Något som sällan nämnts är att Gävleborg mellan 2003-2007 har varit representerade i SAMTLIGA partistyrelser för Centerpartiet; Björn Mårtensson i Centerpartiets Partistyrelse, Maud Kvarnäng i Centerkvinnornas Förbundstyrelse, Magnus Andersson i CUFs Förbundsstyrelse och jag i Centerstudenters Förbundsstyrelse.
Att en kommer från Ovanåker och tre från Bollnäs Kommun...det är ju oxå bra och visar vilken styrka det finns i Södra Hälsingland.

Oj..ja d blev lite. Men det har varit otroligt roligt. Jag har fått väldigt många kontakter på nationell nivå som är ovärderliga.

Jag vill önska den nya styrelsen lycka till i det fortsatta arbetet. Vi "gamla rävar" (som avdankade FS-ledamöter heter) är ju inte mer än ett telefonsamtal bort.

/Karin, avgående Vice Förbundsordförande för Centerstudenter.

2007/05/13

Schlageryra

Igår var det dags. The Ark skulle vinna hela tjotaballongen i Helsingfors. Men icke. Vi får kvala nästa år för att kunna komma med i stooora finalen. Undrar just hur det ska gå.

De som gick vidare från torsdagens semifinal var inte så många västeuropeiska länder direkt. Lettland, forna sovjet, men ändå. Så ja, vi får det nog tufft nästa år. För i finalen, då gick det inte att rubba östeuropa. Enligt dagens GD var sju av de 24 bidragen från västeuropa.

Att länder som ligger grannar ger varandra höga poäng - det ska inte vi i väst heller säga så mkt om. Vi fick 12a från Danmark o vidare poäng av samtliga nordiska länder.

Stina sa det bra igårkväll ang den östeuropeiska invasionen av Eurovision Song Contest: "Det är för många länder som ligger bredvid varandra". Så sant.

Vinnarlåten då...ja. Va va det Kristian Luuk sa? Inget jag tänker skriva här i alla fall, men jag håller med. Låten sa inte så mkt, visst, den var inte dålig men den kommer aldrig igång. Ukraina - näe. Rysslan - helt ok. Turkiet - helt ok. Annars tyckte jag Vitryssland var bra. O jag hoppades att Finland skulle vinna. Den var SÅ bra.

Se bilder från kvällen här.

/Karin

2007/05/01

Universitet fällt igen

Igår kom domen som gav tre kvinnor rätt. De hade anmält Örebro Universitet för att de blev bortkvoterade när de sökte till Hälsoutvecklarprogrammet trots att de hade bättre meriter (betyg och högskoleprov) än de som antogs av underrepresenterat kön. Staten ska nu betala de kvinnorna 75 000 kr var i skadestånd och fällde därmed universitetet för olaga diskriminering. (läs här).

I december 2006 kom en dom från Högsta Domstolen där de fällde Uppsala Universitet för etnisk diskriminering (läs här). Uppsala Universitet gjorde fel när de avsatte 30 platser vid Juristprogrammet för studenter med utlandsfödda föräldrar. De klagande tjejerna hade högre betyg än de som antogs bland de 30 studenterna med utlandsfödda föräldrar. HD fastställde Hovrättens dom, vilket innebar att kvinnorna fick rätt i alla tre instanser. Även de fick skadestånd på 75 000 kr.

Nu har tre fall blivit prövade rättsligt. I alla tre fallen så har de klagande studenterna gott rätt. Det är dags att högskolor och universitet omprövar sitt agerande för att få en likabehandling av studenter där ingen, ingen diskrimineras på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning. Lärosätena måste arbeta med mångfald på annat sätt. Ett sätt som inte diskriminerar.

/Karin