2005/10/30

Händelserik helg!

Det har varit en otroligt trevlig helg!

I fredags anlände Therese från Sthlm för att spendera helgen i Gävle. På kvällen kom lite mer vänner för att fira min kommande födelsedag. Vi åt god mat, drack gott och kvällen avrundades på Grand.

I lördags inleddes ju Sossarnas kongress i Malmö. Innan fördrinken tog vid inför kårhuset Midgårds 10 års jubileum så hann vi konstera att Göran Persson mest hackade på alliansen istället för att föra fram sin egen åsikt.
Men som sagt, lördagen var 10 års jubileumet för kårhuset Midgård. Kårstyrelser för de senaste tio åren samlades tillsammans med personal från studentkåren, studiebokhandeln och högskolan. Det var otroligt trevligt att träffa nära och kära som man inte träffat på länge samt att få höra vad som hände när kåren och högskolan väl flyttade från Brunnsgatan till det nerlagda regementet, skandaler från tidigare år, hur allt va mkt bättre förr m.m. Jag, Magnus och Johan delade med oss inför alla om våra erfarenheter av vårt år i presidiet - dock så glömde vi lite i vårt improviserade tal t ex att vi åt lunch med prinsessan Madeleine. Efter dans till Geflabandet så avrunades, även denna kväll, på schlagergolvet på Grand.

Idag söndag har det varit en slöar dag hemma med förberedelse inför en PM-presentation imorgon måndag men Bollnäs GIF vann World Cup i Ljusdal, vilket lyste upp min dag!

/KA

2005/10/27

Vilken grej!

Imorgon ska jag har lite födelsedagspartaj så nära och kära kommer hit och firar med mig! Inför denna tillställning ska jag bjuda på lite lättare mat. Så jag konsulterade min mor (mammor har jätte mkt recept!) och bestämmde mig för att göra en kall crabfish-paj.

I julklapp fick jag en matberedare som har stått oanvänd i sin kartong sedan dess. Så jag tänkte, varför inte göra pajdegen i den. Så jag packade upp den, satte ihop den, i med ingredienserna, vrrroom o så var det klart. Alltså, vilken grej! Helt underbart! Inget kladd eller så.

Jag tänker inte packa ner denna maskin i kartongen igen. Den ska användas!

Tack mamma!

/KA

Stor majoritet

Idag röstade Kyrkomötet för Svenska Kyrkan igenom att homosexuella par ska få välsignats i Svenska Kyrkan, skriver DN. De får alltså en "välsignelseakt".

I 30 år har de diskuterat detta fram och tillbaka. Hade Kyrkomötet beslutat något annat idag vet jag inte om jag hade varit kvar som medlem. Det jag kan haka up pmig på är att det heter välsignelseakt och att den inte kommer utformas precis som en vigsel mellan ett hetrosexuellt par. Men låt gå - ett stort kliv har ändå äntligen tagits.

I morse på morgon-tv var det en socialdemokrat som yttrade sig "vigsel är ämnat för man och kvinna" (fritt citerat, men huvudraget var så). Jag menar att ett par som älskar varandra och vill vara tillsammans "i nöd och lust tills döden skiljer dem åt" ska kunna gå till Svenska Kyrkan för en vigsel. Det spelar ingen roll om det är en man eller kvinna, kvinna kvinna eller man man. Kärleken är större än så och ser inga gränser. Det är kärleken mellan paret som har betydelse; inte vilket kön de har.

/KA

2005/10/24

Bra att högskolorna trotsar regeringen!

I fredags kunde man läsa i DN kring att högskolorna går emot regeringens förslag om 17 500 platser i högskolan och använder dessa medel till kvalitetssatsningar istället. Bra tycker jag och har därför gjort följande uttalande:

PRESSMEDDELANDE 2005-10-24

CHF uppmanar högskolorna att trotsa regeringen

Regeringen vill öka antalet studieplatser på landets högskolor och universitet med 17 500 de närmaste åren. Detta trots att de flesta är rörande överens om att det den svenska högskolan mest av allt behöver är en ordentlig satsning på kvaliteten i utbildningen. Lyckligtvis bryr sig högskolorna och universiteten mer om utbildningskvaliteten än socialdemokraterna tycks göra. Istället för att följa regeringens vilda rusning åt fel håll så väljer nu flera stora universitet att lägga pengarna på satsningar för att höja kvaliteten i utbildningen.

- Det är mycket glädjande att se att högskolor och universitet runt om i landet har insett att de måste sätta stopp för regeringens ensidiga satsning på kvantitet inom högskolan. Om Sverige ska kunna mäta sig i den internationella konkurrensen så går det inte att bygga ut högskolan på bekostnad av kvaliteten. Jag hoppas att fler högskolor och universitet väljer att följa Stockholms, Göteborgs och Uppsala universitet och satsar pengarna på kvaliteten, trots att det inte tycks vara regeringens önskemål, säger Karin Andersson, vice ordförande i Centerpartiets Högskoleförbund.

De senaste tio åren har anslagen till högskolorna successivt urholkats vilket lett till färre lärare per student och lägre kvalitet i utbildningen. När regeringen inte längre tar ansvar för att studenterna ska få en utbildning av god kvalitet måste högskolorna våga gå emot regeringen och ta det ansvaret.

- Jag vill att alla studenter vid Sveriges högskolor och universitet ska känna att de får en utbildning av hög kvalitet som förbättrar deras möjligheter att förverkliga sina drömmar. Så är det inte idag. Därför vill jag uppmana de högskolor och universitet som ännu inte beslutat vad de ska göra med de pengar de tilldelats att, i motsats till vänsterkartellens önskan, satsa dessa på att förbättra kvaliteten eftersom den på många håll har försämrats kraftigt under de senaste åren. Det vore det bästa såväl för studenterna som för högskolorna själva, avslutar Karin Andersson.

2005/10/14

Åter igen: kvalitet!!

Idag är det sista dagen för den allmänpolitiska debatten i riksdagen och på dagordningen står integration, skola och utbildning, jord- och skogsbruk och miljö. Jag knäppte precis på tv:n när skola debatterades. Mest handlade det om grundskolan - men d kom även in på den högre utbildningen.

Hans Backman, folkpartist från Hofors, debatterade kring lärcentra. Jag håller med honom. Lärcentra är oerhört viktigt och har givit många chansen att ta klivet över till att utbilda sig. Lärcentra för mig innebär möjlighetar att uppfylla sin dröm att t ex läsa till sjuksköterska, samtidigt som man kan bo kvar hemma med sin familj. Dock så måste lärcentra permanentas. Idag är det kommunen som står för detta och det är inte en obligatorisk verksamhet för kommunerna. Därför måste finansiering av dessa även komma från ett annat håll.

Inger Lundberg, socialdemokraterna, talade sig varm för högskolorna, att högskolorna vill ha dessa 17 500 nya studieplatser. Hon menar att de behövs. De behövs för att överbrygga gapet i generationsskiftena, att arbetsmarkanden frågar efter dessa och att högskolor frågar efter dessa platser. Att de borgerliga inte vill ha dessa menar Inger är att stänga ute 17 500 personer från högre utbildning. Men Inger, högskolorna vill inte ha fler studieplatser. Facken vill inte ha fler studieplatser. SFS vill inte heller (hör o häpna) ha fler studieplatser. Det vi alla efterfrågar är en statsning på kvalitet. En utbildning av god kvalitet som är värd namnet. En högskola där lärarresurserna räcker till.

Dessutom så ska de nya platerna tillföras populära utbildningar. I Gävle är Fastighetsmäklare en av de populäraste programmen som tar in 90 studenter per år. De skulle kunna ta in över 1000 personer varje höst. Är det ansvarsfullt? Visst, efterfrågan ska styra. Men vems efterfrågan? Visst, studenter vill läsa populära utbildningar - men det måste gå hand i hand med arbetsmarknadens efter frågan. Hur ansvarsfullt är det utbilda 1 000 mäklare varje år. Att göra detta innebär att många utbildar sig för att dagen efter avlagd examen besöka arbetsförmedlingen.
Jag vidhåller fortfarande att de 17 500 platserna är att frissera arbetslöshetsiffrorna och ett sätt för regeringen att skjuta på problemet ytterligare 3-4 år (beroende på utbildningens längd).

/KA

2005/10/11

Glömt att kommentera

Budgetproppen har jag inte kommenterat. På det lilla USB-minnet, som Nuder promenerade med (kanske föll valet på ett USB-minne då de förhandlade in i det sista ”lätt att ändra”) fanns ett förslag om ökat antal platser på högskolan; 17 500 st. Det är bara ett sätt att frisera arbetslöshetssiffrorna. Studentförbund är emot det, facket är emot, och jag är emot förslaget. Det vi vill ha är en satsning på utbildningskvalitet. Kollar man på Högskolan i Gävle så är det redan idag 113 kurser som inte fyller sina platser. 400 till gör då saker o ting inte bättre. Dessa 400 platser gör inte att utbildningarna blir bättre, att det blir ett fokus på högskolan - satsningarna sker på fel saker. Enigt siffror som SACO tagit fram var drygt 73 000 personer med minst två års eftergymnasial utbildning arbetslösa eller sysselsatta i något arbetsmarknadsprogram. Läs mer här.

Satsa istället på utbildningarnas kvalitet och satsa på studenters ekonomiska situation. Studenter behöver ett socialt skyddsnät. Förbättras dessa förutsättningar så kanske fler vågar ta klivet över till utbilda och bilda sig. Då blir steget naturligt - högskolan är ingen arbetsmarknadsåtgärd som regeringen försöker att få den till.

/KA

JO-anmäld!

Jag har blivit JO-anmäld!
Anledningen är ett beslut som jag var med och fattade i barn- och utbildningsämndens arbetsutskott kring avstängning av tre elever på gymnasieskolan i Bollnäs. Det är två av elvernas föräldrar som står bakom anmälningen.
Jag har tidigare skrivt om detta ärende här på bloggen; Det är oacceptabelt samt Vems Ansvar.
Mer om JO-anmälningn kan Du läsa i Ljusnan här.

Jag tycker föräldrarna gör rätt. Tycker de att deras barn och blivit felbehandlade och om de tycker arbetsutskottet fattat fel beslut så de givitvis agera.

Tingsrätten har i sin dom sagt att det var ofredande som de två eleverna gjorde sig skylidga till och fick böter. Dock ansåg rätten att det inte handlade om sexuellt ofredande då rätten menar att "Straffansvar för sexuellt ofredande gäller endast om handlingarna syftar till att tillfredsställa gärningsmannens sexualdrift. I det här fallet får det anses uppenbart att avsikten med bilden varit att skämta. Ansvar för sexuellt ofredande kan således inte komma ifråga.".
Jag vet inte om jag håller med. Ser man till mitt tidigare inlägg så säger JÄMO att det ligger i hur offret uppfattar det hela.
Tingsrättens agerande visar på hur lite skydd offret har mot detta och vilken makt som ligger hos den som ofredar. Jag tycker att varje sexuell handling som inte bygger på samtycke skall vara straffbar samt att den som genom att i smyg filma eller fotografera någon kränker dennes sexuella integritet skall kunna dömas för sexuellt ofredande. Detta är även något som Centerpartiet tycker och driver.

Mer om själva ärendet kan du oxå läsa i Ljusnan
Åtal väckt mot två av eleverna
Självklart ångrar vi det vi har gjort
De två 18-åringar som dömts för ofredande hoppar av Torsbergsgymnasiet
Torsbergselever slipper böter men får betala skadestånd
Avstängningarna hävs för Torsbergselever
Torsbergselev friades
Avstängda elever inför rätta
Avstängning mot Torsbergselever kvarstår
Bakläxa för avstängningen
Debatt/Alla måste reagera mot sexfixeringen!!
söker Du på "torsberg" på Ljusnans hemsida hittar du mer...detta är bara ett axplock.

Det kommer säkert att skrivas mer om detta ärende.

/KA